Saarinen nousi päätöstourin viidenneksi

Aino-Kaisa Saarisen hyvä taistelu vapaalla hiihtotavalla Falunin maailmancupin päätösviikonlopun 5 + 5 km yhdistelmäkilpailussa nosti suomalaisen minitourin viidennelle tilalle ennen sunnuntain päätöskisaa.

Hiihtokuningatar Marit Björgen karkasi kilpailun selkeään voittoon pudotettuaan maailmancupin voittajan Puolan Justyna Kowalczykin reilun kuuden kilometrin hiihdon jälkeen vimeisenä kyydistään. Puolalainen hävisi lopulta Björgenille peräti 25,1 sekuntia.

Lahden vastaavan yhdistelmäkilpailun voittanut Therese Johaug nousi alun kaatumisen jälkeen kilpailun kolmanneksi jääden lopulta vain reilut kahdeksan sekuntia Kowalczykistä.

Björgen lähtee sunnuntaiseen 10 km vapaan hiihtotavaan takaa-ajoon minuutin ja 13,9 sekunnin etumatkalla ennen Kowalczykiä. Johaug starttaa matkaan kolmantena +2.34,2.

Aino-Kaisa Saarinen sijoittui lauantain kisassa kymmenenneksi +1.04,5 Björgenille hävinneenä.

- Pertsan suksi ei pitänyt potkuakaan ekassa nousussa ja tasatyönnöllä piti edetä Varjossa sukset alkoivat pitää ja lopussa se oli todella liukas. Alkuun skeitissäkin oli pikku hankaluutta, mutta loppua kohti alkoi parantua, Saarinen kertasi.

Saarinen on minitourilla viidentenä +2.53,3 Björgeniä perässä. Saarinen starttaa sunnuntaina heti Charlotte Kallan perään ja hän saa takaa-ajajikseen välittömään läheisyyteen Astrid Jacobsenin ja Anna Haagin sekä Italian Arianna Follisin.

Kerttu Niskanen taisteli lauantain hyvin sijoittuen lopulta 14. tilalle +1,40,3 Björgenistä.

- Hyvä päivä ja hyvä kisa kokonaisuutena. Huono puoli oli, että lensin nurin uudessa laskussa. En ollut kiertänyt vapaan lenkkiä, kun testasin suksia ihan starttiin asti. Reitillä oli uusi alamäki, jossa oli nopea mutka. Siinä sitten nurin ja neljä ohitti. Hyvä, että jaksoin taistella vapaallakin. Mutta jäihän tämä harmittamaan.

- Siitä olen tyytyväinen, että pysynyt terveenä nyt ensimmäisen kerran täällä Falunissa.
Taistellaan huomenna maailmancup päätökseen.

Riikka Sarasoja oli 17. (+1.59,2) ja Anne Kyllösen sijoitus oli 28. (+2.19,5)

Minitourilla Niskanen on 14. (+4.03,3), Sarasoja 20. (+4.40,3) ja Kyllönen 24. (+5.06,3).

Björgen ja Kowalczyk karkasivat lauantain kisassa heti lähdön jälkeen muulta joukolta. Haag, Steira ja Follis olivat 24 sekuntia kärjestä.

Suksien vaihdossa kärkikaksikon ero seuraavaan kaksikkoon oli 24 sekuntia. Saarinen vaihtoi suksia sijalla kahdeksan (+28,7), Niskanen oli 12. (+33,5), Sarasoja 21. (+54,9) ja Kyllönen 23. (+1.01,5).

Flunssasta kärsinyt Krista Lähteenmäki ei startannut lauantaina, vaan kerää voimiaan Kuopion ensi viikonvaihteen SM-kilpailuihin. Myös mm. Marianna Longa ja Vibeke Skofterud jättivt starttaamatta.

Sunnuntaina Falunissa hiihdetään maailmancupin ja minitourin viimeiset osakilpailut. Naisilla on vuorossa 10 km takaa-ajo vapaalla hiihtotavalla ja miehillä puolet pidempi matka. Kisaan startataan minitourin tilanteen mukaisesti eli maaliintulojärjestys on samalla minitourin lopputilanne.