Ukraina kukisti Suomen viisieräisessä trillerissä

Suomi ja Ukraina pelasivat huikean jännittävän viisieräisen trillerin lentopallon alle 19-vuotiaiden poikien EM-kisoissa Ankarassa. Jännitysnäytelmä kääntyi lopulta Suomen tappioksi 2-3 (21-25, 29-31, 25-17, 25-22, 14-16). Uuden pistelaskutavan mukaisesti Suomi sai kuitenkin yhden sarjapisteen ja Ukraina kaksi.

Viimeinen erä olisi voinut kääntyä kummalle tahansa ja se oli vielä aivan auki 14-14-tilanteessa. Kaksi viimeistä palloa kuitenkin pomppivat Ukrainalle.

Suomi aloitti samalla seitsikolla kuin Venäjä-ottelunkin. Passarina oli Mauri Kurppa, hakkurina Eelis Karinen, yleispelaajina Niklas Seppänen ja Elviss Krastins, keskipelaajina Tommi Siirilä ja Markus Kaurto sekä liberona Lauri Kerminen. Keskitorjuja Karri Sihvonen seurasi ottelun sivusta pienen kuumeen takia.

Seppänen teki ottelussa hurjat 30 pistettä (+17), Krastins ja Siirilä ylsivät 19 pisteeseen. Krastinsille plussia 12 ja Siirilälle peräti 16. Kaurto pääsi 10 pisteeseen (+6).

- Harmittaa tietysti vietävästi tappio, mutta kaikki kunnia pojille että nousivat viimeisessä erässä vielä 14-14 tasoihin kolmen pisteen takaa-ajoasemasta. Tiukka taistelu, mutta valitettavasti meidän tappioksi, Suomen päävalmentaja Pekka Lahtinen totesi.

- Meillä oli monia onnistujia. Kurpan passipeli oli juonikasta, Siirilä nousi keskitorjujana harvinaisesti 16 pistettä plussalle, Seppänen oli jälleen vahva ja vaihtomiehetkin onnistuivat. Myös toisessa erässä peliin tullut Lemola onnistui hyvin viimeisen erän paria nukahdusta lukuun ottamatta.

Ensimmäistä erää Suomi vei hienosti alussa ja johti 8-5 ja 16-11 teknisillä aikalisillä. Ukraina kuroi eron kuitenkin umpeen ja tasoitti tilanteessa 19-19. Erän lopussa Ukraina oli suorituksissaan varmempi ja vei erän 25-21.

Toiseen erään Miikka Lemola otettiin Karisen tilalle. Krastins siirtyi hakkuriksi ja Lemola yleispelaajaksi. Erä alkoi Suomelta hermoillen (1-5), mutta ote löytyi kuitenkin aika nopeasti ja Suomi tasoitti 8-8-tilanteessa. Sen jälkeen mentiin tasaisesti pinnan, parin eroilla jatkopalloille asti. Suomi sai useita eräpalloja, mutta Ukraina kuitenkin lopulta vei erän 31-29.

Sisuuntunut Suomi sai kolmanteen erään hurjan taistelualun ja johti nopeasti 8-2. Ote pysyi hyvänä jatkossakin ja Suomi vei varmalla pelillä erän komeasti 25-17. Hyökkäyksissä oli ruutia ja puolustus noukki hienosti palloja.

Vahva taistelu jatkui neljännessäkin erässä ja Suomen peli kulki upeasti. Ukrainan peli puolestaan tökki Suomen myllytyksessä, vaikka se pääsikin aivan lopussa lähelle. Upea erä Suomelle 25-22.

Ratkaisuerä oli huikean jännittävä ja yhden pisteen eroille mentiin eteenpäin 7-7:ään. Sitten Ukraina otti parin pisteen karkumatkan, jonka Suomi tasoitti tilanteessa 14-14. Se ei riittänyt vaan Ukraina vei erän 16-14.

Suomen lohkon muissa peleissä Venäjä rökitti Espanjaa 3-0 (25-21, 25-15, 25-19) ja myös Ranska otti toisen voittonsa kukistamalla Belgian 3-0 (26-24, 26-24, 25-17).

Suomen seuraava ottelu on maanantaina juuri Ranskaa vastaan. Tiistaina on välipäivä ja viimeisissä alkulohkon otteluissa vastaan tulevat Belgia keskiviikkona ja Espanja torstaina. Lohkon kaksi parasta menee välieriin ja kaksi seuraavaa sijoitusotteluihin 5-8. Kahdella viimeisellä joukkueella pelit loppuvat siihen.