Liettua tyrmäsi Suomen toisella jaksolla

Suomen naisten koripallomaajoukkue avasi EM-karsintojen kenraaliharjoitusturnauksensa häviämällä perjantai-iltana Liettualle pistein 58-81 (29-46). Druskininkaissa pelattu maaottelu ratkesi toisella jaksolla, jonka Liettua vei kaukoheitoillaan nimiinsä vastaansanomattomasti 26-8. Reetta Piiparille ottelu oli maaottelu-uran sadas.

Perjantain ottelun avausjakso lupasi suomalaisittain hyvää. Päätä pienempi Suomi haki levypalloja pitkien liettualaisten siimeksestä, juoksi pari nopeaa vastahyökkäystä ja säkitti heittonsa hyvillä prosenteilla koriin. Kun ottelu oli vanhennut kymmenen minuuttia, Suomi johti lukemissa 20-21.

Toisella kymmenminuuttisella kotijoukkue ampui kuitenkin lujilla. Liettuan pitkät pelaajat nousivat ulos korilta ja käyttivät tylysti palloscreeneistä syntynyttä tilaa hyväkseen upottaen kolmosensa 50% tarkkuudella. Vastaavasti toisessa päässä Suomen pelinrakentelu ja syöttöpeli ontuivat liettualaispainostuksessa, ja vieraat joutuivat päättämään useimmat hyökkäyksistään hätäisiin heittoihin hyökkäysajan päättyessä. Liettua lähti tauolle 46-29-johtoasemassa.

Tauon jälkeen Suomi sai jälleen otteen pelistä ja onnistui aiheuttamaan koko kentän prässillään kotijoukkueelle muutamia pallonmenetyksiä, jotka toivat Suomen 12 pisteen päähän. Rutinoitunut Liettua ei kuitenkaan sallinut Suomen tulla lähemmäksi, vaan kiskoi eron väkisin yli 20 pisteen. Liettuan voittoluvut merkittiin pöytäkirjaan 81-58 (46-29).

- Ensimmäinen jakso oli ennakkoluulotonta peliä. Hyökkäyksessämme oli tarpeeksi mielikuvitusta ja suoritusvarmuus hyvä. Toisella jaksolla homma meni täysin päälaelleen, mutta tauon jälkeen onnistuimme vielä pääsemään peliin mukaan levypallopelaamisellamme ja puolustuksellamme, summasi päävalmentaja Tommi Koskinen perjantain ottelun antia.

Piiparille sata täyteen

Suomi oli perjantaina selkeästi pienempi joukkue kentällä, erityisesti verrattuna kahden edellisen viikonlopun maaotteluihin Tanskaa ja Portugalia vastaan, joissa Suomella oli pituusylivoima. Liettuan pituusylivoima näkyi erityisesti Suomen hyökkäyspelaamisessa.

- Sisäänsyöttäminen sekä heittojen ottaminen isompia pelaajia vastaan oli hankalaa. Kakkosten heittoprosenttimme jäi 32,6%:een, ja kolmosistamme upposi 25%. Hyvä esimerkki tämän matsin ja neljän edellisen ottelun erosta on se, että Tanskaa ja Portugalia vastaan Krista Gross onnistui tekemään jatkuvasti koreja selkä koriinpäin kolmen sekunnin alueelta, mutta Liettuaa vastaan tukijalkaliikkeet päätyivät pitkälti isomman puolustajan syliin, Koskinen havainnollisti.

Suomen pirteimmät olivat Tiina Sten (17/6/3 riistoa), Dionne Pounds (13/3) sekä ensimmäistä kesäänsä naisten maajoukkueen matkassa pelaava Evita Iiskola (7/4). Erityisesti Iiskola ansaitsi otteillaan Koskisen kehut.

- Iiskola pelasi 19 minuuttia todella kovalla asenteella, ujostelematta kentällä yhtään. Todella positiivinen suoritus.

Perjantaina tehtiin myös suomalaista koripallohistoriaa, kun Reetta Piipari pelasi 100. naisten maaottelunsa. Piiparin maaottelu-ura alkoi 22. heinäkuuta 2000, jolloin hän heitti kuusi pistettä Helsingissä pelatussa maaottelussa Viroa vastaan. Piipari viimeisteli perjantaina kymmenen pistettä ja neljä korisyöttöä.

Suomi jatkaa turnaustaan kohtaamalla lauantaina kesän 2009 EM-kisoissa neljänneksi sijoittuneen Valko-Venäjän sekä sunnuntaina tulevan EM-karsintavastustajansa Ukrainan. Perjantain ottelusta sivussa ollut Heta Korpivaara liittyy joukkuevahvuuteen lauantaina.