Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Voittamatonta Serbiaa haastamaan maailmanliigassa

 
Voittamatonta Serbiaa haastamaan maailmanliigassa

Suomen lentopallomaajoukkueen seuraava haaste on maailmanliigassa kivikova. Suomi kohtaa perjantaina ja lauantaina maailmanrankingin kolmosen Serbian Belgradissa.

Serbia kuuluu rankinginsakin mukaisesti aivan maailman kärkeen. Viime vuoden Italian MM-kisoissa joukkue otti pronssia, Pekingin olympialaisissa maa oli viides ja viime vuonna he ottivat maailmanliigassa pronssia.

Suomi avasi maailmanliigan viime viikonloppuna Portugalissa kahdella tappiolla (2-3, 1-3), kun taas Serbia sai tililleen avausvoiton ja -tappion Argentiinassa 3-0 ja 0-3 päättyneissä otteluissa.

Suomen joukkueeseen on Portugali-otteluiden jälkeen liittynyt passari Mikko Esko ja keskitorjuja Sauli Sinkkonen.

Syötöllä saatava painetta

Suomen päävalmentaja Daniel Castellani myöntää joukkueen olevan edelleen rakennusvaiheessa. Belgradissakin joukkue on keskittynyt 80 prosenttisesti oman pelinsä rakentamiseen ja tulevaan vastustajaan on suunnattua vähemmän ajatuksia.

- Totta kai meidän omaa peliä pitää saada tasapainoisemmaksi. Hyvät hetket ovat näyttäneet osaamistamme, mutta pelin taso ailahteli vielä Portugalissa aivan liikaa. Mikko Eskon saaminen mukaan on tärkeä asia. Hän näyttää toipuneen hyvin pelikuntoon, mutta pitkä tauko peleissä aiheuttaa tietysti kysymysmerkkejä, Castellani sanoo.

- Opin koko ajan pelaajistamme lisää. Suomeen tullessani en tuntenut pelaajia lainkaan, joten jouduimme aloittamaan alusta. Pelaajat ovat kehittyneet koko ajan hyvällä asenteella, sillä he tietävät töitä täytyvän tehdä kovasti, Castellani analysoi.

Serbian Argentiina-ottelut nähtyään taktiikasta löytyy välittömästi yksi olennainen asia.

- Serbia pelasi avauspelin aivan erinomaisesti, mutta toisen vaisummin. Meidän täytyy laittaa aloituksilla isoa painetta, sillä hyvän vastaanoton myötä joukkue pelaa erinomaisesti keskeltä 70 % tehoilla. Jos vastaanotto saadaan jäämään kauemmasa verkosta, meillä on mahdollisuus haastaa, argentiinalaisvalmentaja toteaa.

Serbian joukkue on kahta avainpelaajaa lukuunottamatta sama kuin MM-kisoissa viime syksynä. Tuolloin joukkue voitti pronssia. Poissa ovat ykköstähdet hakkuri Ivan Miljkovic ja passari Nikola Grbic.

- Passari Petkovic on hyvä ja niin myös nuori hakkuri Starovic, jossa on valtavasti potentiaalia. Serbiassa pelaajat ovat erittäin lahjakkaita fyysisesti ja systeemi junioreista lähtien luo valmiita pelaajia aikuisten maajoukkueeseen. Juniorijoukkueiden menestys viime vuosien arvokisoissa kertoo tästä paljon. Lisäksi serbialaiset ovat aina taistelijoita kaikissa urheilulajeissa. Pidän Serbiaa ehdottomasti yhtenä maailman neljästä parhaasta maajoukkueesta tälläkin hetkellä, Castellani analysoi vastustajan taustoja.

Kolme peliä, kolme katkeraa tappiota

Suomi on kohdannut siis Serbian kolmasti ja jokaisella kerralla tilille on tullut tappio.

Kaksi viimeisintä kohtaamista ovat tapahtuneet Turkissa. Viimeksi joukkueet kohtasivat EM-kisoissa Istanbulissa kaksi vuotta sitten Serbian voitettua ottelun 3-0. 2008 Serbia pudotti puolestaan Suomen Izmirin olympiakarsinnoissa välieristä 3-0.

2007 Moskovan EM-kisojen pronssiottelussa serbialaiset olivat parempia 3-1 ja jättivät suomalaiset vain kahden erävoiton päähän historiallisesta mitalista.

Suomella on Belgradissa 14 pelaajaa, joista nilkkavaivaisen Matti Oivasen lisäksi kokoonpanosta jää pois yksi passarikolmikosta Mikko Esko, Eemi Tervaportti ja Jani Sippola. Todennäköisesti Sippola jää reserviin.

Oivasen korvaajaksi Serbiaan tullut Sauli Sinkkonen puolestaan pelaa ensimmäisen miesten maaottelunsa. 21-vuotias äetsäläisen FC-57:n kasvatti on edustanut kolmen edellisen kauden ajan Tampereen Isku-Volleyta, jossa hän on voittanut SM-pronssia 2009 sekä 2011.

Sinkkosesta tulee 31. pelaa maailmanliigassa Suomen vuonna 2006 alkaneen taipaleen aikana. Sinkkonen on samalla kolma uusi tulokas maailmanliigaan tänä kesänä Jarmo Korhosen ja Jani Sippolan jälkeen.

Sammelvuolle 250. ottelu, Sinkkoselle ensimmäinen

Suomen kapteeni Tuomas Sammelvuosta tulee perjantaisessa ottelussa viides suomalaispelaaja, joka on pelannut 250 maaottelua. Sammelvuon edelle tilastossa jäävät enää Kari Kalin (312), Jouni Parkkali (269) ja Pekka Toppari (253) sekä Kai Mattila (252). Topparin ja Mattilan Sammelvuo siis ohittanee kahden viikon päästä Tampereen Serbia-otteluiden yhteydessä.

Portugalissa nilkkansa loukannut Matti Oivanen joutuu nyt jättämään ensimmäisen kerran maailmanliigaottelun väliin. Oivanen oli ainoa suomalaispelaaja, joka oli mukana kaikissa 2006 lähtien pelatuissa Suomen maailmanliigan 62 ottelussa.

Suomalaispelaajista eniten maailmanliigaotteluita on tällä hetkellä Matti Oivasen (62) jälkeen Matti Hietasella ja Konstantin Shumovilla, molemmilla 54 ottelua. Urpo Sivula (51) on listalla neljäntenä, Mikko Oivanen (46) viidentenä ja Mikko Esko sekä Antti Siltala jakavat kuudennen tilan 44 ottelulla.

Suomen joukkue maailmanliigassa Serbiaa vastaan 3. ja 4.6. Belgradissa
(numero, nimi, ikä, pituus, maaottelut, ottelut maailmanliigassa, seura)

Passarit
2 Eemi Tervaportti 21, 193, 23, 14, GFCO Ajaccio (Ranska)
3 Mikko Esko, 32, 198, 172, 44, Casa Modena (Italia)
17 Jani Sippola, 20, 192, 4, 2, Raision Loimu

Hakkurit
10 Urpo Sivula, 23, 195, 75, 51, Cavriago (Italia)
13 Mikko Oivanen, 25, 198, 101, 46, IBB istanbul (Turkki)

Yleispelaajat
5 Antti Siltala, 27, 193, 113, 44, Delecta Bydgoszcz (Puola)
6 Tuomas Sammelvuo, 35, 249, 30, Lokomotiv Novosibirsk (Venäjä)
7 Matti Hietanen, 28, 199, 141, 54, Perugia (Italia)
8 Jari Tuominen, 24, 200, 21, 15, Cankaya (Turkki)

Keskitorjujat
1 Sauli Sinkkonen, 21, 195, 0, 0, Tampereen Isku-Volley
14 Konstantin Shumov, 26, 205, 103, 54, Monza (Italia)
18 Jukka Lehtonen, 29, 197, 65, 42, Ajaccio (Ranska)

Libero
20 Jarmo Korhonen, 24, 178, 4, 2, Muuramen Lentopallo

Päävalmentaja: Daniel Castellani
Apuvalmentaja: Jussi Heino
Apuvalmentaja: Mario Martinez
Joukkueenjohtaja: Jani Nieminen
Fysio: Tapio Kangasniemi
Tilastomies: Eduardo Romero
Tiedottaja: Toni Flink

Lentopalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle