Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Ajo ahkeroi Aragonissa matkalla Barcelonaan

 
Ajo ahkeroi Aragonissa matkalla Barcelonaan

Niklas Ajo on valmistautunut huolella ensi sunnuntaina Barcelonassa ajettavaan  125-kuutioisten luokan kauden viidenteen MM-osakilpailuun.
Ajo, 16, ahkeroi jo viime viikolla kaksi tärkeää testipäivää Espanjan maaperällä, kun hän kiersi  niin ikään MM-sarjaan lukeutuvaa Motorland Aragonin upeaa rataa saksalaisen Interwetten-tiimin Aprilia-pyörällään.
- Se oli tässä vaiheessa kisakautta erittäin tärkeä ja tervetullut testijakso, joka palvelee paitsi Barcelonan kisaa, niin tietysti myös syyskuussa Aragonissa ajettavaa  GP:tä, sanoo Ajo.
Ajo otti tosiaankin kaiken mahdollisen hyödyn irti hyvissä olosuhteissa ajetuista testeistä.
- Ajoin kahden päivän aikana 140 kierrosta. Hain lisää tuntumaa pyörän keulaan ja sen myötä edelleen parempaa fiilistä ajamiseen, kuvailee Ajo Aragonin testien päällimmäistä antia yksityiskohtiin menemättä.

Montmelon rata on tuttu Ajolle

Ensimmäinen täysipainoinen MM-kausi merkitsee valkeakoskelaisnuorukaiselle oppivuotta monessakin mielessä. Tiimi on uusi ja useat radat ovat hänelle tuoreita tuttavuuksia, kuten Qatarin Losail, Portugalin Estoril ja Ranskan Le Mans tähän mennessä.
Ajo tuntee Espanjassa olonsa tuntuvasti kotoisammaksi sikäläisen CEV-sarjan ja testijaksojen myötä. Katalonian GP:n näyttämö, Barcelonan kupeessa sijaitseva 4727 metrin mittainen Montmelon nopea rata ei tuo luonteensa osalta hänelle yllätyksiä tullessaan.
- Se on aika vaikea, mutta samalla myös jo tuttu rata minulle. Barcelonassa ei ole ainakaan niin paljon opeteltavaa kuin kauden parissa aikaisemmassa kisassa.
Myös kello on pitänyt Ajon ajolinjoista Katalonian maaperällä.
- Lähden Barcelonan kisaan hyvillä mielin ja hyvin valmistautuneena. Ajoin täällä viime vuonna Espanjan kovatasoisessa mestaruussarjassa viidenneksi jääden podiumsijoituksesta vain sekunnin.

Kouluvuosi pakettiin ennen hurjaa kesäkautta

Huikeat yleisömäärät perinteisesti keräävä Katalonian GP käynnistää pitkän kauden kiireisimmän jakson, sillä seuraavien seitsemän viikonvaihteen sisään ajetaan viisi kertaa MM-pisteistä.
MotoGP-sarjan värikäs karavaani vyöryy kisasta toiseen käytännössä ilman lomapäiviä, kun Silverstone, Assen, Mugello ja heinäkuun puolivälin tuntumaan sijoittuva Sachsenring jatkavat Barcelonassa starttaavaa kisaputkea.
Saksan GP:n alla 17 vuotta matkamittariinsa kietaiseva Ajo ei pistä putkea pahakseen. Päinvastoin, kyseessä on unelmien kesätyö ja pitkällä tähtäimelle vielä paljon enemmän.
- Koulu päättyi tällä viikolla, joten pystyn nyt siltäkin osin keskittymään täysillä vain kilvanajoon, vahvistaa Valkeakoskella lukiossa ja  ammattikoulussa kaksoistutkintoa suorittava Ajo.

125-kuutioisten luokan aikataulu Barcelonassa 3.-4.6., MM-osakilpailu 5/17:
Perjantai 3.6.

1. vapaa harjoitus klo 10.15-10.55
2. vapaa harjoitus klo 14.15-14.55

Lauantai 4.6.
3. vapaa harjoitus klo 10.15-10.55
Aika-ajo klo 14.00-14.40

Sunnuntai 5.6.
Warmup klo 9.40-10.00
MM-osakilpailu 5/17 klo 12.00

Barcelonan ratainfo:
Pituus: 4727 metriä
Leveys: 12 metriä
Mutkat vasemmalle: 5
Mutkat oikealla: 8
Pisin suora: 1047 metriä
Valmistunut: 1991
Modifioitu: 1995

125-kuutioisten luokan ennätykset:
Nopein kierros: Gabor Talmacsi Unkari (2007) Aprilia, 1.50,012
Rataennätys: Pol Espargaro Espanja (2010) Derbi, 1.50,590
Paalupaikkaennätys: Gabor Talmacsi Unkari (2007) Aprilia, 1.50,012
Huippunopeus: Gabor Talmacsi Unkari (2008) Aprilia, 241,7 km/h

Kauden 2010 kilpailun kärkikolmikko:
1) Marc Marquez Espanja, Derbi, 2) Bradley Smith Iso-Britannia, Aprilia, 3) Pol Espargaro Espanja, Derbi.

125-kuutioisten luokan tilastotärppejä
- Paris Hiltonin nimeä kantavan tiimin Maveric Vinales voitti edellisin osakilpailun Ranskan Le Mansissa. Vinalesista tuli samalla kaikkien aikojen nuorin espanjalainen GP-voittaja 16 vuoden ja 123 päivän ikäisenä. Kokonaistilastoissa Vinalesin edelle ehtivät Mika Kallion nykyinen tiimikaveri, britti Scott Redding (15 vuotta ja 170 päivää Doningtonissa ajetussa Britannian GP:ssä vuonna 2008) ja italialainen Marco Melandri (15 vuotta ja 324 päivää Assenissa ajetussa Hollannin TT:ssä vuonna 1998).
- Vinalesin maanmiehellä ja MotoGP-luokan nykyisellä mestarilla Jorge Lorenzolla oli ikää 16 vuotta ja 139 päivää, kun hän tuuletti neitseellistä GP-voittoaan vuonna 2003 Rion Nelson Piquet-baanalla. Vinales tarvitsi ensimmäiseen voittoonsa vain neljä MM-osakilpailua ja Lorenzo 22 enemmän. Jos Vinales on ykkönen Barcelonassa, niin hänestä tulee MM-historian kaikkien nuorin, kahteen peräkkäiseen voittoon ajanut kuljettaja.
- Piikkiluokan MM-sarjaa johtava Nicolas Terol on ajanut tähän mennessä vain kerran kympin sakkiin Katalonian GP:ssä. Se tapahtui vuonna 2009, jolloin hän sijoittui toiseksi. Viime vuonna hän kaatui viimeisellä kierroksella taistellessaan podiumpaikasta. ”Se oli kauden pahin virheeni”, kertoo Terol.
- MM-pisteissä toisena oleva Sandro Cortese sijoittui viime vuonna Barcelonassa neljänneksi. Kisan voitti hänen silloinen Ajo Motorsport-tiimikaverinsa ja maailmanmestariksi ajanut Marc Marquez ennen Bradley Smithia ja Pol Espargaroa. Marquez, Smith ja Espargaro ajavat tällä kaudella Moto2-luokassa.
- MM-pisteissä kolmantena oleva Johann Zarco on sijoittunut kauden neljänssä ensimmäisessä osakilpailussa aina vähintään kuuden nopeimman sakkiin. Hän oli kolmas peräkkäisissä kisoissa Jerezissä ja Estorilissa. Viime vuonna Zarco ajoi Barcelonassa kahdeksanneksi oltuaan ensimmäisen kierroksen jälkeen vasta sijalla 20.
- MM-pisteissä neljäntenä oleva Jonas Folger ajoi vuonna 2009 Barcelonassa kuudenneksi lähdettyään liikkeelle eturivin kolmannesta ruudusta. Viime kaudella hän oli Kataloniassa yhdeksäs.
- MM-pisteissä viidentenä oleva Efren Vazquez palasi podiumille edellisessä kisassa Le Mansissa, jossa hän sijoittui kolmanneksi. Tätä ennen hän oli noussut podiumille viimeksi kaudella 2010 Misanon radalla San Marinossa. Vazquez ajoi viime vuonna Barcelonan kisassa viidenneksi. Sitä ennen hän ei ollut yltänyt MM-pisteille Katalonian GP:ssä.
- 125-kuutioisten kokeneet paluumuuttajat, Sergio Gadea ja Hector Faubel kokivat viime vuonna Katalonian GP:ssä kovia Moto2-luokassa kilpaillessaan. Molemmat olivat mukana ensimmäisen mutkan joukkokolarissa. Faubel on sijoittunut Katalonian GP:n piikkiluokassa korkeimmillaan toiseksi (2006) ja Gadea kolmanneksi (2006 ja -09). Faubelilla on plakkarissaan Barcelonaan tultaessa 152 ja Gadealla 123 GP-starttia.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle



Niklas Ajo

Tiedot