Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Turvallisuuteen satsaava alppihiihto etsii uutta kasvua

 
Turvallisuuteen satsaava alppihiihto etsii uutta kasvua

Alppihiihto hakee lähivuosina kasvua kahdella suunnalla. Yhtäällä voimistetaan entisestään perinteisiä alueita ja lajeja, toisaalla etsitään näkyvyyttä kokonaan uusista paikoista. Näin linjasi tulevaisuutta FIS:n alppihiihdon hallitus kevätkokouksessaan Slovenian Portorožissa.

Maailmancupin kalenteriin on tulossa kaupunkikisoja Müncheniin ja Moskovaan, mutta myös Pohjois-Amerikan itärannikon suuntaan tähyillään tiiviisti. Oli lähellä, että New Yorkissa olisi laskettu alppihiihtoa jo tulevalla kaudella Münchenissä menneellä kaudella lasketun kaupunkikisan tapaan.

– Itärannikon kilpailu sopisi hyvin siihen paikkaan, kun maailmancupin sirkus siirtyy Leviltä Pohjois-Amerikkaan. Toinen haaste on saada täällä Euroopassa kilpailut samalle viivalle. Eri järjestäjien tapahtumissa on tällä hetkellä liikaa kirjavuutta, kertoo Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen.

Lisäksi alppihiihdon päättäjiä puhutti pitkään uusien ja vanhojen lajien keskinäinen tasapaino. Kaikki tulokkaat kun eivät ole menestyneet odotetulla tavalla.

– Esimerkiksi superyhdistetty kuuluu olympialaisten ohjelmaan, mutta se ei ole saavuttanut suosiota urheilijoiden ja joukkueiden keskuudessa. Lajin tulevaisuus onkin kysymysmerkki, sanoo Leskinen.

Sen sijaan alppihiihdon joukkuekilpailua Leskinen pitää tervetulleena uudistuksena. Joukkuekilpailu saatetaan nähdä jo Sotšin olympialaissa 2014, viimeistään kuitenkin vuoden 2018 kisoissa.

– Suunta on oikea, kun samaan aikaan keskitytään pitämään huolta perinteisesti vahvoista lajeista, eli pujottelusta, suurpujottelusta, syöksylaskusta ja super-G:stä. Ne ovat kaikkein tärkeimpiä joukkueiden, median ja katsojien kannalta, kertoo Leskinen.

Tutkimukset auttavat parantamaan turvallisuutta

Kevätkokouksessa käsiteltiin myös alppihiihdon turvallisuutta, joka nousee usein otsikoihin urheilijoiden loukkaantumisten myötä. Jatkossa onnettomuuksien ehkäisyyn kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

– Esimerkiksi vauhtilajeissa ollaan parantamassa kypärien omainaisuuksia. Arvioisin, että kaikki välinesäännöt muuttuvat suurella todennäköisyydellä kaudelle 2012–2013, tämä koskee myös suksia.

Laskijoilla on oma työryhmänsä, joka tekee erilaisia turvallisuusehdotuksia alppihiihdon hallitukselle. Toista vastaavaa ryhmää vetää entinen alppihiihtäjä, ruotsalainen olympiavoittaja Pernilla Wiberg.

Samaan aikaan tekeillä on parikin tutkimusta, joiden tulokset saadaan kesällä. Niiden avulla päästään kunnolla käsiksi vammojen syntymekanismeihin ja edelleen siihen, miten turvallisuutta voidaan parantaa välineitä muokkaamalla.

– Aikaisemmin on menty lähinnä väline-eksperttien ja valmentajien suositusten mukaan. On hyvä, että nyt saadaan perusteellisesti tutkittua tietoa päätösten tueksi, Leskinen sanoo.

Alppihiihdon tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle