Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomen EM-karsinnat päättyivät tappioon, Tuukkanen hirmuvireessä

 
Suomen EM-karsinnat päättyivät tappioon, Tuukkanen hirmuvireessä

Suomen naisten maajoukkueen kuuden päivän EM-karsintarupeama Unkarin Sopronissa päättyi kolmanteen perättäiseen niukkaan tappioon, kun kolmosillaan toista puoliaikaa hallinnut Ukraina puristi Suomesta 76-82 (41-40)-voiton. Suomen parhaasta suorituksesta vastasi Taru Tuukkanen, joka jallitti ukrainalaissenttereitä 28 pisteen ja 11 levypallon arvoisesti.

- Päällimmäisin olotila on tietenkin pettymys, koska lähdimme EM-karsintoihin paremman sijoituksen perässä, Suomen päävalmentaja Tommi Koskinen pohti.

- Tekemisemme tasoon pitää kuitenkin tämän päivän perusteella olla tyytyväinen. Kaipasimme kehnon Hollanti-pelin jälkeen kasvojen pesua, ja sen saimme. Jokainen pelaaja pisti itsensä ihailtavasti likoon, ja voitto oli todella pienestä kiinni.

Ottelun avauspuolisko edettiin tasatahtiin. Suomen huolellinen joukkuehyökkäys ja aggressiivinen puolustus olivat myrkkyä Ukrainalle, kun taas Ukrainan pitkä kalusto oli ensimmäisen 20 peliminuutin aikana Suomelle lähes pitelemätön.

Kolmannella jaksolla suomalaispuolustus alkoi tuplata entistä rohkeammin ukrainalaisten korinaluspelaajia, jonka seurauksena Ukraina alkoi kierrättää palloa kaaren taakse. Ukrainalaisten kaukoheitot upposivat säkkiin huimalla 72,7 % osumatarkkuudella, ja päätösjakson puolenvälin lähestyessä Ukraina oli karannut jo 61-72-johtoon.

Suomi onnistui tekemään koko kentän paikkaprässillään ukrainalaisillasta vielä tukalan ja kavensi parhaimmillaan piste-eron kuuteen. Pelikellossa oli kuitenkin Suomen kannalta liian vähän aikaa ottelun kurssin muuttamiseksi.

- Tämä ottelu kulminoitui Ukrainan kolmosiin. He heittivät kolmosensa 70 prosentin, me 20 prosentin tarkkuudella. Lisäksi Ukrainan jokainen kolmonen tuli meidän kannaltamme todella huonoon saumaan, Koskinen alleviivasi.

Tuukkanen jallitti ukrainalaissenttereitä

Kentän paras pelaaja löytyi tappiosta huolimatta Suomen riveistä. Maajoukkueen johtotähtiin jo vuosia kuulunut Taru Tuukkanen mätti 28 pistettä (kakkoset 10/18, kolmoset 2/2, vapaaheitot 2/4), keräsi 11 levypalloa joista kuusi hyökkäyspäässä, riisti pallon kolmasti ja jakoi yhden korisyötön.

- Tuukkanen on ollut koko karsintavaiheen ajan erinomainen. En muista nähneeni koskaan niin monipuolista Tarua kuin tänään, jakoi Koskinen ylistystä luottopelaajalleen.

Tuukkasen edesottamuksista tekee entistä vakuuttavamman se, että Ukrainalla oli vastata Tuukkasen muodostamaan sisäuhkaan kaksimetrisen Aleksandra Khomenchukin (19/7/3 blokkia) ja 192-senttisen Olena Zherzherunovan (22/11/4 riistoa) voimin. Tuukkanen käytti kuitenkin hyökkäyspäässä ukrainalaiskaksikkoa paikoin pujottelukeppeinään.

- Tuollaista eturiviä vastaan on vaikea lähteä ratkaisemaan selkä koriinpäin, joten Taru rullasi vapariviivalta layupeja korille tai upotti hyppyheittoja vaparin kulmalta. Repertuaariin kuului myös kaksi onnistunutta kolmosta, Koskinen kuvaili.

Tuukkasen lisäksi Suomen terävimpään kärkeen kuuluivat tuttuun tapaan Tiina Sten (19/6) ja Heta Korpivaara (13/1), joiden lisäksi Dionne Pounds (5/1/5 syöttöä/3 riistoa) keräsi valmentajansa kiitokset.

- Koko joukkue teki kaikkiaan todella hyvää työtä hyökkäyspäässä maltillisuudellaan. Pidimme pallosta koko turnauksen erinomaisesti huolta. Tänään menetimme pallon vain 11 kertaa vastustajan 21 menetystä vastaan, jatkoi Koskinen.
Rohkaisevia esityksiä

Suomelle jäi EM-turnauksesta käteen yksi voitto sekä kolme tappiota. Joukkue avasi turnauksen riemukkaalla voitolla Bulgariasta (61-57), jonka jälkeen joukkue kärsi tappiot Unkarille (51-65), Hollannille (80-83) ja Ukrainalle (76-82). Lohkon voitti Unkari, joka vei kaikki neljä otteluaan edeten karsintafinaaliin.

- Tekemisemme taso sekä peli-ilmeemme olivat tänä kesänä huomattavasti viime kesää paremmat, Koskinen arvioi.

- Koko turnauksen pelillinen taso oli todella hyvä. Ukraina ja Bulgaria olivat liikkellä selvästi viimevuotista paremmilla joukkueilla ja Ukraina oli juuri niin hyvä kuin kaikki odottivat. Suurin yllättäjä oli tietenkin Hollanti, jonka epäiltiin päätyvän lohkon jumboksi, mutta joka onnistui voittamaan kaksi ottelua urheilullisuudellaan ja juoksupelillään.

Koskinen kuvaili Suomen turnausesityksiä sanalla "rohkaiseva". Hän uskoo, että Suomella on mahdollisuus selviytyä EM-kisoihin jo lähitulevaisuudessa.

- Näiden karsintojen aikana osoitimme, että pelaamme ehdottomasti oikealla tasolla. EM-kisapaikka on näillä näytöillä jo täysin realistinen, kunhan saamme suoritusvarmuuttamme ja turnauskestävyyttämme piirun verran paremmiksi.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle