Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Niklas Ajo ajaa ensimmäisen kympin täyteen MM-sarjassa

 

Niklas Ajo ajaa ensimmäisen kympin täyteen MM-sarjassa


MotoGP-sarjan 125-kuutioisten luokan suomalaistulokas Niklas Ajo ajaa uransa kymmenennen MM-osakilpailun, kun kausi saavuttaa puolivälinsä sunnuntaina Sachsenringin syheröllä radalla Saksassa.
Viime sunnuntaina 17 vuotta täyttänyt Ajo on yltänyt MM-sarjan opetteluvuotenaan toistaiseksi kaksi kertaa pisteille. Tili avautui Estorilissa ja jatkoa seurasi Barcelonassa.
- Kymmenennessä GP:ssäni eräänlainen kympin suoritus voisi olla se, että parannan kauden toistaiseksi parasta kisa- ja aika-ajosijoitustani. Sijoitukset eivät ole silti edelleenkään päällimmäisenä mielessäni. Tärkeintä on jatkaa hyvää työntekoa ja kehittyä kuljettajana, korostaa Ajo.

Aika-ajossa petrattavaa

Valkeakoskelaisnuorukainen tervehti ruutulippua Barcelonassa sijalla 13, jolloin hän käynnisti nousunsa kymmenen pykälää taaempana. Tähän mennessä paras aika-ajosijoitus, eli 16:s syntyi välittömästi kauden avanneessa Qatarin iltakisassa.
Sen jälkeen lähtöruutujen numerot ovat painuneet päälle 20:n Jerezin 19. sijaa lukuun ottamatta.
- Minulla on petrattavaa aika-ajossa ja sen suorituksen parantaminen onkin yksi tärkeimmistä tavoitteista Saksassa. Sain edellisessä kisassa Mugellossa hyvän vauhdin päälle, joten ei muuta kuin lähdetään jatkamaan siitä täällä Sachsenringilla, suunnittelee Ajo.

”Vilkku” on lähes koko ajan päällä vasemmalle

Itäisessä Saksassa ja Chemnitzin kaupungin kupeessa sijaitsevan Sachsenringin rata on lyhin, jolla piikkiluokka tällä kaudella vierailee. Radalla on mittaa ainoastaan 3671 metriä.
Korkkiruuvimutkastaan kuuluisa Laguna Seca on tosin vielä 61 metriä lyhyempi, mutta Kalifornian auringon alla MM-pisteistä ajavat ainoastaan kuninkuusluokan kuljettajat.
Kuljettajien mielipiteet jakavan Sachsenringin erityispiirre on sen lukuisat vasemmalla kaartavat mutkat. Yhteensä 13 mutkasta vain kolme taittaa oikealle.
- Sachsenring on tältäkin osin ihan toisenlainen rata kuin pitkä ja nopea Mugello. Italian GP:n säädöillä ei ole kauheasti käyttöä täällä, joten pyörän kanssa on edessä paljon töitä heti perjantain ensimmäisistä harjoituksista lähtien.
Ajon ei tarvitse hypätä täysin tuntemattomaan teknisellä Sachsenringilla. Hän ajoi siellä Red Bull Rookies Cupin osakilpailun vuonna 2008.
- Sen perusteella ei voi tosin sanoa, että minulla olisi jo tuntumaa tähän rataan. No, ainakin tiedän, mihin suuntaan tällä radalla käännytään, heittää Aprilia-kuljettaja.
Sachsenring merkitsee Ajolle eräänlaista kotikisaa, sillä hän kilpailee saksalaistiimi Interwettenin väreissä. Tiimin toinen kuljettaja on Moto2-luokassa ajava sveitsiläinen Thomas Lüthi, joka voitti 125-kuutioisten mestaruuden vuonna 2005.
- En tosin usko, että tämä tietää minulle sen suuremmin mitään ylimääräistä ohjelmaa. Oma porukkani on pääosin espanjalaista. Lüthille tilanne on toinen Saksassa, toteaa Ajo.
Tummat sadepilvet ovat seuranneet MotoGP-karavaania turhankin sinnikkäästi läpi tiivistempoisen kesäkauden. Sateen uhka väijyy myös Saksan GP-viikonvaihteen yllä yli 50 prosentin todennäköisyydellä. Luvassa on lisäksi vielä varsin rivakkaa tuulta.
- Kelien osalta edessä saattaa olla samanlaista vaihtelevaa säätä kuin edellisinäkin kisaviikonvaihteina, kuittaa Ajo.

125-kuutioisten luokan 9/17 MM-osakilpailun aikataulu 15.-17. heinäkuuta Sachsenringin radalla Saksassa:
Perjantai 15.7.
Klo 10.15-10.55, 1. vapaa harjoitus
Klo 14.15-14.55, 2. vapaa harjoitus

Lauantai 16.7.
Klo 10.15-10.55, 3. vapaa harjoitus
Klo 14.00-14.40, aika-ajo

Sunnuntai 17.7.
Klo 09.40-10.00, warmup
Klo 12.00, MM-osakilpailu 9/17

Sachsenringin ratainfo:
Pituus: 3671 metriä
Leveys: 10 metriä
Mutkat vasemmalle: 10
Mutkat oikealle: 3
Pisin suora: 700 metriä
Valmistunut: 1996
Modifioitu: 2003

125-kuutioisten ennätykset:
Rastaennätys: Gabor Talmacsi (2007) Unkari, Aprilia 1.26,909
Paalupaikkaennätys: Marc Marquez (2010) Espanja, Derbi, 1.26,053
Huippunopeus: Danny Webb (2009) Iso-Britannia, Aprilia 211.2 km/h

Kauden 2010 kärkikolmikko:
1) Marc Marquez Espanja, Red Bull Ajo Motorsport Derbi 41.28,274, 2) Tomoyoshi Koyama Japani, Racing Team Germany Aprilia + 17,578, 3) Sandro Cortese Saksa, Avant Mitsubishi Ajo Derbi + 18,263.

125-kuutioisten luokan tilastotärppejä Sachsenringiin:

- MM-sarjaa johtava Nicolas Terol on ajanut parhaimmillaan yhdeksänneksi Sachsenrigissa vuonna 2009. Sachsenring on sarjan nykyisistä radoista Silverstonen ohella ainoa, jossa Terol ei ole yltänyt podiumille. Viime vuonna Terol joutui jättämään Saksan osakilpailun väliin Barcelonan loukkaantumisen jäljiltä.
- MM-pisteissä toisena oleva Johann Zarco täyttää lauantaina 21 vuotta. Zarco sijoittui viime vuonna Saksassa kuudenneksi, joka oli hänen paras tuloksensa kaudella 2010. Zarco on ajanut kuluvan kauden kaikissa kahdeksassa kisassa vähintään kuuden nopeimman joukkoon. Se on kovin saldo sarjan kaikki kolme luokkaa mukaan luettuna.
- MM-sarjassa kolmantena oleva Maveric Vinales on jäänyt vain kerran podiumin ulkopuolelle viidessä viimeisessä kilpailussa.
- MM-sarjassa neljäntenä oleva Jonas Folger ei ole yltänyt pisteille kahdessa aiemmassa kotikisassaan Saksassa. Vuonna 2009 hän kaatui 16. kierroksella. Viime kaudella hän johti kilpailua sen alkuvaiheessa, kun rata oli vielä kostea. Loppusijoitus oli 16:s.
- MM-sarjassa viidentenä oleva Sandro Cortese ajaa Folgerin tavoin kotiyleisönsä edessä.  Cortese sijoittui viime vuonna Sachsenringilla kolmanneksi, joka oli hänen ensimmäinen podisusijoituksensa kotikisassa. Cortese oli edellisessä osakilpailussa Mugellossa 12:s. Se oli ensimmäinen kerta sitten viime vuoden Portugalin GP:n, jolloin hän putosi seitsemän sakin ulkopuolelle.
- MM-sarjassa kuudentena oleva Efren Vazquez ajoi viime vuonna kahdeksanneksi Sachsenringilla. Se on toistaiseksi hänen paras sijoituksensa Saksan GP:ssä. Vazquez on sijoittunut kympin sakkiin 12. viimeisessä GP:ssä viime kausi mukaan luettuna.
- Saksan GP:n piikkiluokka saa sunnuntaina uuden voittajan. Yksikään 125-kuutioisten nykyisistä kuljettajista ei ole ajanut voittoon Sachsenringilla MM-sarjan merkeissä.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulleNiklas Ajo

Tiedot