Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi haki PM-kullan Sundsvallista näytöstyyliin

Veikkausvinkit

 

Suomi haki PM-kullan Sundsvallista näytöstyyliin


Suomen miesten maajoukkue haki Ruotsin Sundsvallissa järjestetyistä PM-kisoista ensimmäisen Pohjoismaiden mestaruutensa 28 vuoteen. PM-kullan ratkaisseessa ottelussa Suomi karisti sitkeät ruotsalaiset kannoiltaan päätösjaksolla ja nautiskeli 85–63 (40-30)-voiton. Kentän hahmo oli 27 pisteen edestä ruotsalaissenttereitä jallittanut Gerald Lee junior.

PM-turnausta voi perustellusti luonnehtia suomalaisnäytökseksi, sillä Suomi voitti neljä otteluaan muhkealla 31,3 pisteen marginaalilla. Tanska kaatui pistein 93–67, Islanti 108–76, Norja 96–51 ja Ruotsi 85–63.

– Kun voittaa missä tahansa palloilulajissa Pohjoismaiden mestaruuden, yleensä silloin on myös hyvin lähellä maailman kärkeä. Tiedostamme sen, että emme koripallossa ole vielä maailman kärkeä lähellä, mutta yhtä kaikki PM-kulta on merkittävä suoritus 28 vuoden tauon jälkeen, tiivisti Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Kotiyleisönsä piiskaama Ruotsi piti Suomea varpaillaan aina kolmannen jakson loppuun asti, mutta Suomen ottelu ottelulta parantunut joukkuepuolustus sai ruotsalaiset vääjäämättä väsymään ottelun loppua kohden. Ruotsin selkäranka taittui lopullisesti päätösjakson taitteeseen sijoittuneen neliminuuttisen aikana, jonka aikana Suomi kasvatti piste-eron kymmenestä (60–50) seitsemääntoista (70–53).

– Puolustuspelaamiseen tämä matsi ratkesi samalla tavalla kuin näiden kisojen aiemmatkin ottelut. Heität sitten ohi tai sisään, omassa päässä täytyy pitää kaveri kurissa. Ruotsi oli kisoissa ehdottomasti laadukkain vastustajamme, mutta vastasimme siihen kisojen parhaalla puolustusesityksellämme, analysoi kupletin juonta Suomen apuvalmentaja Jukka Toijala.

Suomi kunnostautui kisoissa myös kaukoheittopelissään. Ruotsia vastaan suomalaisruuti oli avauspuoliskolla märkää, mutta tauon jälkeen heitot löysivät tiensä korisukkaan hyvin tarkkuuksin. Suomen neljän ottelun yhteistarkkuus kaaren takaa oli erinomainen: 45,4 % (44/97).
Gerald Lee jr kentän hahmo

Kentän hahmo Suomen ja Ruotsin välisessä PM-kisahuipentumassa oli ensi kaudeksi Italian kakkosliiga LegaDuen Prima Veroliin siirtyvä 208-senttinen Gerald Lee jr. ”Junnu-Lee” murjoi uuden maaotteluennätyksensä 27 pistettä (kakkoset 9/13, vapaaheitot 9/12) vain 23 peliminuutissa. Lee myös aukaisi Suomen korihanat tultuaan vaihdosta kentälle avausjakson puolessavälissä.

– Emme saaneet kaukoheittoja sisään ottelun alussa, ja kun Junnu tuli kentälle, aloimme pelata palloa järjestäen korin alle. Kun Ruotsi päätti olla auttamatta Junnua puolustaessaan, Junnu otti puolustajastaan niskalenkin. Hän oli tänään kerta kaikkiaan ylivoimainen, Toijala suitsutti.

Suomi oli Ruotsia vastaan taisteluilmeellä liikenteessä myös levypallopelissä. Irtopallot kirjattiin Suomelle 37-22 Shawn Huffin (10/10) ollessa susijengin taistelutahdon ilmentymä.

– Kun kolmoset eivät ekalla puoliskolla uponneet, jätkät hakivat Shawnin johdolla hyökkäyslevypallot kauniisti huomaansa. Shawn haki yhteensä kuusi hyökkäyslevypalloa, joka on Ruotsin tasoista fyysistä joukkuetta vastaan erinomainen suoritus.

Suomen näkyvimpiä onnistujia olivat myös kovilla kolmosillaan Ruotsin takaa-ajohaaveet haudannut Teemu Rannikko (10/1) sekä ottelun ratkaisuvaiheessa Suomen pistetiliä kasvattaneet Hanno Möttölä (11/5) ja Kimmo Muurinen (12/3). Möttölän pelitilanneheitot (1/9) eivät uponneet, mutta konkari hakeutui kolmannesta jaksosta alkaen ahkerasti vapaaheittoviivalle, josta hän teki tarkkaa työtä (8/8).

– Hanno oli aktiivinen molemmissa päissä kenttää. Emme ole vielä nähneet parasta Hannoa, mikä on luonnollista pitkähkön pelitauon jälkeen, mutta tulevien viikkojen treenien ja Saksa-maaotteluiden jälkeen hän tulee varmasti olemaan kovassa iskussa, Toijala arvioi.

Suomen pelinrakentajat Petteri Koponen ja Teemu Rannikko valittiin PM-kisojen All Star -viisikon takamiehiksi ja Rannikko kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP). Loput All Star -viisikon pelaajat nimetään keskiviikkoiltana.

Tiistain toisessa ottelussa Norja kukisti Tanskan 89–70 (44-37). Kisat jatkuvat vielä keskiviikkona, jolloin Norja kohtaa Islannin ja Ruotsi Tanskan. Suomi pelaa seuraavat maaottelunsa Saksaa vastaan Hagenissa 4.-5. elokuuta, jonka jälkeen vuorossa on 12.-24. elokuuta pelattavat EM-karsinnat.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle