Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi viime hetken voittoon Unkarin huutomyrskyssä

 

Suomi viime hetken voittoon Unkarin huutomyrskyssä


Suomen koripallomaajoukkue aloitti EM-karsinnat riemastuttavalla vierasvoitolla, kun Gerald Lee Junior nosti voittokorin Petteri Koposen upeasta syötöstä vajaat kolme sekuntia ennen loppusummeria. Kori hiljensi Szolnokissa kotijoukkuettaan huumaavalla huutomyrskyllä kannustaneen yleisön ja viimeisteli tulostaululle lukemat 73-75 (37-37). Maanantaina Suomi kohtaa Helsingin Jäähallissa Portugalin.

Vaikeaksi muodostuneen ottelun jälkeen kentän laidalla hikoili helpottuneita suomalaisia.

- Hyvä, että onnistuttiin voittamaan näinkin huonolla pelillä. Tosipelejä ei yksinkertaisesti voi harjoitella, vaan niiden voittaminen on pelaamalla opittava, huokaisi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Suomi oli pariinkin otteeseen karkaamassa Unkarilta, mutta kissahiiri-leikille saatiin lopullinen päätös jännittävimmällä mahdollisella tavalla. Unkari pääsi tilanteessa 73-73 yrittämään johtokoria, kun Obie Trotter kiihdytti väkevään ajoon. Ajoittain haparoinut Suomen puolustus oli tällä kertaa rautaa, eikä antanut Unkarin passin pikalähetyksenä saaneelle Trotterille tuumaakaan ylimääräistä tilaa.

Pelikellossa oli enää 14 sekuntia, kun Suomi lähti viimeiseen hyökkäykseen. Petteri Koposen ja Gerald Lee Juniorin täydellinen yhteispeli loppuhetkillä toi Suomelle parhaan mahdollisen alun EM-karsintakampanjalle.

- Pelattiin viimeisessä hyökkäyksessä ”Junnun” kanssa pallollisen skriini, josta lähdin ajamaan. Junnu leikkasi korille ja näin hänet täysin vapaana. Siitä oli helppo työ syöttää, kertasi Koponen ottelun viimeisiä sekunteja ja Leen tekemää voittokoria.

Ottelun panos oli luettavissa päätössummerin soidessa pelaajien kasvoilta. Siinä missä suomalaiset ryntäsivät halailemaan toisiaan kasvot kuuluisalla ”Naantalin auringolla”, vajosivat unkarilaiset kentän pintaan päitään pidellen. Unkarille tappio tiesi kovaa kolausta joukkueen EM-kisahaaveille.

- Tämä oli kova, kova tappio. Suomi teki sen yhden korin, johon me emme pystyneet, nieleskeli Unkarin päävalmentaja Lajos Meszaros pelin jälkeen.

Kv. koripalloliiton puheenjohtaja: ”Loistavaa viihdettä”

Ottelua seurasi tupaten täysi katsomo. Eikä Szolnokin piskuiseen halliin ahtautuneet 2200 katsojaa vain seuranneet, vaan pitivät sellaista meteliä, että läsnäolijoille saattoi hyvinkin jäädä pysyviä kuulovaurioita.

Yksi lehtereillä olleista silmäpareista kuului Euroopan koripalloliiton islantilaiselle puheenjohtajalle Olafur Rafnssonille.

- Haluan kiittää molempia joukkueita ja yleisöä mahtavasta ottelusta ja viihdetapahtumasta. Molemmat joukkueet ovat ”minun” joukkueitani. Niin pahoillani kuin olen unkarilaisten ystävien tappiosta, niin samalla olen vilpittömän iloinen suomalaisystävieni voitosta, kommentoi Rafnsson.

Vilpitöntä kiitosta ja arvostusta herui yleisölle myös suomalaisleiristä.

- Pitää antaa kunniaa unkarilaisyleisölle, joka teki ottelusta loistavan. Yleisö auttoi Unkarin hurmioon, kun he nousivat tappioasemasta. Kentällä ei kuullut mitään, kuvaili Suomen kapteeni Teemu Rannikko.

Yleisön tuoman ”kuudennen pelaajan” näki myös Dettmann.

- Tämä oli ennalta kenties karsinnan vaikein peli. Voittoon on oltava tyytyväinen, kun se tuli vieraissa ja tällaisen yleisön edessä. Toivottavasti saamme samanlaisen tuen omalla kotikentällämme Helsingin Jäähallissa maanantaina.

Suuren kiitoksen sai Suomen joukkueelta myös lahtelaisfaneista koostunut suomalaiskannattajien joukko, joka teki unkarilaisten huutomyrskyn keskellä parhaansa kannustaakseen sinivalkoisia värejä.

Omilla aseilla 

Suomen alku otteluun oli tyrmäävä. Koposen, Sasu Salinin, Shaw Huffin, Kimmo Muurisen ja Tuukka Kotin muodostama puolustusorientoitunut viisikko nakkasi puolessatoista minuutissa taululle lukemat 0-7 saaden unkarilaisyleisön haukkomaan henkeään. Hyvä alku johdatti Suomen kuitenkin suoraan sudenkuoppaan.

- Puolustuspelaamista pitää parantaa jatkossa huomattavasti. Tulimme hyvästä alusta aivan liian tyytyväisiksi, Dettmann arvioi.

Suomella oli alun jälkeen kaksikin etsikkoaikaa, joita se ei pystynyt hyödyntämään. Toisella neljänneksellä Suomi oli karata kotijoukkueelta, mutta puolustuspään huippusuorituksia seurasi hyökkäyspäässä tukku ohiheittoja avoimista paikoista ja menetyksiä.

Kolmannella jaksolla Suomen voitto näytti jo viimeistelyä vaille sinetöidyltä, kun Salin sytytti loistavilla puolustus- ja hyökkäyssuorituksillaan Suomen iloiseen loimuun. Suomi vetäisi reilun viiden minuutin jakson 21-5 ja nousi 61-49-johtoon. Rykäisyn aikana kolmoskaaren takaa onnistuivat Muurinen, Koponen ja Rannikko, joka harvinaista herkkua joukkueelle, jonka kaukoheitot pelissä kirjattiin 6/23 (26,1 %).

Unkarin selkäranka ei katkennut, vaan se tuli takaisin vahvasti. Kotijoukkueen puolustus tiivistyi ja yleisö villiintyi onnistuneista hyökkäyssuorituksista. Äkkiä asetelmat vaihtuivat päälaelleen Unkarin vastatessa 15-0-jaksollaan, jonka aikana Suomi oli hetkellisesti paniikissa.

- Unkari käytti meidän omia aseita. He tulivat aggressiivisesti syöttölinjoille ja veivät pelitilan pelinrakentelultamme, Dettmann analysoi.

”Voitto tärkein, maanantaina parempaa”

Itsensä tyhjille tankeille saunamaisissa olosuhteissa puurtaneelle ryhmälleen Dettmann jakoi voiton lisäksi muustakin.

- Voiton ohella parasta oli se, että opimme pelin edetessä. Jäätymistämme ei voi kieltää. Se tuli, koska emme olleet aiemmin kohdanneet näin kovaa painetta. Otimme kuitenkin oppia ja viimeinen kori oli siitä hyvä osoitus. Mahtava pelinluku niin Petteriltä kuin ”Junnultakin” tilanteessa, jossa mitattiin kanttia. Sitä ennen niin Lee, Kotti kuin Rannikokin tekivät kovia henkilökohtaisia suorituksia, kiitteli Dettmann.

Rannikko teki ottelussa 16 ja voittokorin tehnyt Lee 14 pistettä. Muurinen ylsi 12 ja Koponen kymmeneen pisteeseen.

Loppuvihellyksen tuoman riemun jälkeen suomalaiset palasivat nopeasti ”miehet missiolla” –moodiinsa, joka on ollut Suomen maajoukkueesta havaittavissa jo pidemmän aikaa. Voitonriemun asemesta pelaajista huokui halua analysoida päättynyttä peliä, jossa oli hyviä, mutta liikaa myös heikkoja hetkiä.

- Voitostahan näissä otteluissa vain pelataan, enkä missään nimessä halua olla negatiivinen, mutta tiedän mihin tämä joukkue pystyy, eikä sitä nähty tänään. Tähän ei voi olla tyytyväinen. Vierasvoitto oli tärkeä ja kun se tuli heikommallakin pelillä, kertoo se jotain tasostamme, Koponen puntaroi.

- Maanantaina edessä on taas tärkeä peli, kun päästään kotikentälle. Olen varma, että kotiyleisö näkee meidät aggressiivisemmalla ilmeellä pelaamassa iloisempaa korista, päätti Koponen.

Maanantain vastus Portugali voitti omassa EM-karsinta-avauksessaan Unkarin kotonaan 71-66.

Suomen ja Portugalin välinen ottelu käynnistyy maanantaina 15.8. Helsingin Jäähallissa klo 19. Ottelun ennakkolipunmyynnissä rikottiin jo aiemmin viikolla 5000 lunastetun lipun rajapyykki. Perjantaina lippuja oli myynnissä enää 1400. Ovet avautuvat Jäähallilla maanantaina klo 17.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle