Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

 

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa


Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.

- Keskityimme viimeiset päivät tähän peliin ja parin päivän päästä alamme keskittyä Unkari-peliin. Pelataan yksi ottelu kerrallaan ja sitten aletaan miettiä EM-kisoja, rauhoitteli Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann innokkaimpia.

Suomi takelteli oman hyökkäyspelaamisensa kanssa, mutta oli siitä huolimatta vakuuttavan ylivoimainen Portugalia vastaan. Hyvä puolustuspelikin takasi voiton ottelussa, jossa Portugalin onnistui pysyä näennäisen lähellä isäntiään ilman todellista mahdollisuutta taistella voitosta.

- Jos näin huonolla heittopelillä voittaa, tietää puolustaneensa hyvin, Dettmann jatkoi viitaten Suomen heikoksi jääneeseen kolmen pisteen heittojen onnistumisprosenttiin (25,0).

- Kuten kaikki näkivät, tämä oli koko joukkueen voitto. Shawn Huff, Sasu Salin ja Tuukka Kotti olivat pelaajat, joihin joukkuehenkemme henkilöityi tänään. Tämä taistelu, tämä puolustus, nämä irtopallot, jotka haimme lattian raosta… kaikki alkaa puolustuksestamme, lasketteli Dettmann.

”Työ on kesken”

Portugali pysyi Suomen iholla toisen jakson alkuun saakka. Teemu Rannikko sai Suomen kolmoshanat auki joukkueen kahdeksannella yrityksellä. Kyseinen heitto käynnisti 10-1-irtioton, jonka päätti Vesa Mäkäläisen nosto nopeasta hyökkäyksestä. Suomi siirtyi jakson aikana 25-18-johtoon, josta portugalilaiset eivät nousseet enää loppupelin aikana viittä pistettä lähemmäksi.

Suomen puolustushihnat olivat niin tiukassa, että Portugali jäi toisella jaksolla seitsemään pisteeseen, joista kaksi viimeistä syntyi Filipe Da Silvan kääntöhyppyheitolla summerin soidessa.

- Iso rotaatiomme mahdollisti sen, että puolustusintensiteetti pysyi korkealla koko pelin. Nämä matsit voitetaan puolustuspäässä. Meidän ei tarvitse olla huolissamme hyökkäyksestämme, heitot menevät ennemmin tai myöhemmin sisään, pohdiskeli Suomen puolustuspelinhahmoihin kuulunut Huff.

Ottelun jälkeen EM-kilpailut tuntuivat olevan jo kaikkien huulilla. Pelaajatkin joutuivat toppuuttelulinjalle.

- Työmme on vielä kesken, ja nyt meidän on keskityttävä täysin Unkari-peliin. Emme ole vielä saavuttaneet mitään, Huff lisäsi.

Huff teki ottelussa 16 pistettä. Saman verran kuin Suomen toinen korihai Tuukka Kotti. Lisäksi kaksikko napsi yhteensä 16 levypalloa.

- Oli hienoa pelata näin ison yleisön edessä. En muista, milloin viimeksi olisin pelannut Suomessa näin isolle yleisölle vai olenko koskaan. Pelasin aggressiivisesti kuten koutsi käski, mutta on muistettava, että meillä on niin laaja pelaajamateriaali, että eri pelaajat voivat ratkaista ottelun eri iltoina. Minun heittoni putosivat tänään, mutta seuraavassa pelissä uppoavat jonkun muun heitot, Huff vakuutti.

Suomen puolustuspelaamisesta on helppo nostaa esille onnistujia. Huff ja Kimmo Muurinen tekivät takuuvarmaa jälkeä. Kotti piti Portugalin isoa kalustossa nuhteessa, katkoi syöttöjä tämän tästä ja sai kuvansa ikuisesti Suomen tuleviin highlights-koosteisiin juoksemalla Miguel Minhavan kiinni tämän päästyä yksin läpi ja pyyhkäisemällä torjunnallaan pallon vaakatasossa lähes ensimmäiselle katsomoriville. Mäkäläinen vietti kentällä 11 minuuttia ja saman verran hän taisi pitää 18 pistettä Unkaria vastaan tehneen Minhavan ilman pallokosketuksia. Salin oli aggressiivisuudellaan joka paikassa hyppimässä irtopallojen perässä ja hankkimassa vastustajalle hyökkääjänvirheitä.

- Kai sieltä pari irtopalloa tuli haettua. Minä olen vähän tällainen roskisdyykkari, Salin naureskeli.

- Tämä oli erilainen kuin matsi Unkaria vastaan. Portugali pelasi hitaampaa peliä, mutta toisaalta oli kontrolloidumpi ja kokeneempi joukkue. Kaksi voittoa kahdessa pelissä on hyvä välitulos, mutta meillä on vielä kaksi karsintamatsia pelaamatta ennen kuin mikään on varmaa, jatkoi Salin.

”Suomi yllätti meidät”

Portugalin kokenut päävalmentaja Mario Palma osasi odottaa Suomelta vahvaa puolustuspeliä ja myönsikin yllättyneensä enemmän kotijoukkueen hyökkäyspelin laajuudesta.

- Suomen joukkuepuolustus oli todella vahvaa. Tuomarit antoivat heidän pelata fyysisesti, ja he mukautuivat linjaan paremmin. Me emme puolestamme pelanneet turhan hyvin: heitimme monta kertaa ohi lähietäisyyksiltä etenkin avauspuoliskolla, ja teimme turhia virheitä puolustuksessakin, Palma kommentoi.

- Suomi on hyvä joukkue, mutta he yllättivät heidät. Tuukka Kotti ja Shawn Huff tekivät enemmän pisteitä, kuin mihin me kuvittelimme heidän pystyvän. Nyt meidän on vain jätettävä tämä ottelu taaksemme ja keskityttävä Unkari-peliin.

Paras jakso Suomen hyökkäyksestä nähtiin neljännen jakson alussa, jolloin hetken näytti siltä, että kentällä esitettäisiin parempaakin koostetaltiointia. Jakson kaksi ensimmäistä koria päättyivät Mikko Koiviston onnistuneeseen kolmoseen ja Huffin räjähtävään donkkiin, kun Suomi oli syötöillään ensin paloitellut Portugalin puolustuksen siivuiksi. Tätä seurasi Muurisen upea torjunta Portugalin jättikokoista Elvis Evoraa vastaan ja heti toiseen päähän Kotin löytyminen vapaaksi puolinopeasta hyökkäyksestä.

Paria minuuttia myöhemmin Suomi käväisi jo 17 pisteen johdossakin (64-56).

- Tupa oli melkein täysi ja kentällä hyvä fiilis pelata. Voitto oli todella tärkeä, vaikka se tuli jälleen melko kehnolla pelillä. Paljon jäi vieläkin parannettavaa, etenkin hyökkäyspäässä, totesi maanantaina uransa sadannen miesten maaottelun pelannut Teemu Rannikko.

Suomen karsintalohkon pelit jatkuvat torstaina (18.8.), kun Unkari isännöi Portugalia. Ottelussa voi ratketa jo Suomen EM-kisapaikka, mikäli molemmat ottelunsa tähän mennessä hävinnyt Unkari sattuisi häviämään.

Käy torstaisessa ottelussa miten tahansa, pelaa Suomi ensi sunnuntaina (21.8.) EM-kisapaikasta tai karsintojen ykkössijasta, jolla välttää joutumisen EM-kisojen ”kuolemanlohkoksi” nimetyn A-lohkon, jossa pelaavat mm. Euroopan mestari Espanja, MM-hopeamitalisti Turkki sekä MM-pronssimitalisti ja kisaisäntä Liettua.

Suomen ja Unkarin välinen ottelu käynnistyy sunnuntaina Helsingin Jäähallissa klo 19.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle