Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

Suomi kävi Portugalin myöhäisillassa jo sillassa, muttei taipunut. Pahimmillaan inivalkoiset olivat 18 pisteen tappioasemassa. Joukkueen pelastukseksi nousivat toisella puoliajalla tiivistynyt joukkuepuolustus sekä tähtitakamiesten Petteri Koposen ja Teemu Rannikon erinomaiset heittopelit.

Koponen tälläsi lopulta portugalilaisten edestä 26 pistettä, jonka lisäksi liukasliikkeinen Italian-ammattilainen jakeli peräti yhdeksän koriin johtanutta syöttöä. Rannikko puolestaan heitti kaikki 21 pistettään ottelun toisella puoliskolla.

Koposen ja Rannikon on tänä kesänä nähty parketilla yhtä aikaa harvanlaisesti. Portugalia vastaan yhteinen sävel löytyi ja kotijoukkue sai kärsiä.

- Teemun kanssa on helppo pelata, kun kentällä on toinen pelaaja, joka luo tilanteita ja voi ottaa pelin haltuunsa. Siitä tulee sellainen turvallinen fiilis, kuvaili Koponen ottelun jälkeen.

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann myhäili tyytyväisyyttään luottotakamiestensä yhtäaikaisesta onnistumisesta.

- Olen iloinen, että molemmat ottivat vaikeilla hetkillä sen vastuun, joka heidän kuuluu ottaa. Toinen puoliaika oli hyvä ”bench-markkaus” sille, miten he voivat tulla mukaan peliin.

Koposen ja Rannikon kädet kävivät portugalilaisten kannalta murhaavan tarkasti. Kaksikko pisti toisen puoliajan kolmosensa sisään tarkkuudella 7/10.

- Erityisesti Koponen pääsi yllättämään 26 pisteellään. Hän teki edellisessä pelissä meitä vastaan vain muutaman korin, pudisteli päätään Portugalin takamies Filipe da Silva.

”Hieno välietappi”

EM-karsinnat, valmistavat ottelut ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailut mukaan lukien Suomen tili on tältä kesältä puhdas 10-0. ”Susijengi” tiedostaa, että ensi viikolla EM-koreilla vastus kovenee ja Suomen on petrattava peliään entisestään.

- Jos suomalainen palloilujoukkue pystyy lyömään pöytään 10-0-rekordin maailmanlaajuisesti harrastetussa lajissa, on se kunnioitettava saavutus. Tämä on kuitenkin vasta välietappi, Dettmann kuvasi.

Portugali-ottelu itsessään osoitti, että muikeasta voittosuhteesta huolimatta parannettavaa löytyy.

- Emme ole tänä kesänä vielä onnistuneet pelaamaan täyttä 40-minuuttista sillä tasolla, mihin pystymme. Olemme nähneet välähdyksiä hyvästä hyökkäyksestä ja hyvästä puolustuksesta, mutta joukkoon mahtuu synkkiä hetkiä. Onneksi karsinnat menivät niin kuin pitikin ja pääsemme EM-kisoissa toivottavasti näyttämään mihin pystymme, kaavaili Rannikko.

Usko säilyi

Melkein puoliltaöin Suomen aikaa keskiviikkoiltana käynnistynyt Portugali-ottelu tarjoili kaikki Rannikon mainitsemat elementit; välähdyksiä loistavasta puolustus- ja hyökkäyspelaamisesta, mutta myös synkän – todella synkän – hetken.

Pelattuaan ottelun avausminuutit terävästi, toisella neljänneksellä suomalaissilmiin heiteltiin unihiekkaa. Puolustuksesta puuttui intensiteetti ja hyökkäyksestä keskittymisen tuoma rauhallisuus. Uneliaan Suomen torkahduksista Joao Santos roihautti kuumaveriset portugalilaiset liekkeihin. Portugali repäisi tasatilanteesta 24-24 Suomen uinuessa käsittämättömästi vajaan neljän minuutin jakson aikana 45-27-johtoon (21-3).

Puoliaikaan mennessä Suomi oli kerännyt yhdeksän menetystä, jonka lisäksi edellisessä ottelussa Unkaria vastaan löytynyt kaukoheitto loisti poissaolollaan. Suomen kolmen pisteen heitot kirjattiin 2/14. Tilanne ei ollut ruusuinen, kun tiedossa oli se, että Suomi voi hävitä ottelun 12 pisteellä varmistaakseen karsintojen ykkössijan.

Toiselle puoliajalle tuli piristynyt Suomi päävalmentaja Henrik Dettmannin ”hiustenkuivaajapuhuttelun” jälkeen.

- Vähän puhuttiin puoliajalla, kuittasi Dettmann pukukoppikeskustelut.

Ainakin Rannikkoon puoliajalla käydyt ”puhumiset” vaikuttivat.

- Pakko oli toisella puoliajalla kokeilla omaa heittoa, kun tulin kentälle. Tuli pari hyvää onnistumista ja itseluottamus nousi. Sitten saimme stoppeja aikaiseksi puolustuksessa, Rannikko kertasi kenttätapahtumia.

Suomi sai toiseen puoliaikaan loistavan lähdön, kun Shawn Huff pisti portugalilaisten epäurheilijamaisen virheen jälkeen kaksi vapaaheittoa pohjaan ja Koponen nosti alta Suomelle kaksi pistettä. Hetkeä myöhemmin Huff onnistui vielä kolmosviivan takaa. Sen jälkeen Rannikko otti pelin haltuunsa säkittämällä loppujakson aikana 13 pistettä hilaten Suomen suosta kuiville.

Vaikka ero kävi pahimmillaan 18 pisteessä, ei susipaitojen usko voittoon horjunut.

- Oli koko ajan sellainen olo, ettemme voi pelata niin huonosti koko peliä kuin pelasimme ensimmäisellä puoliskolla. Puolustusasenteemme muuttui ja alettiin myös pistämään palloa koriin, Koponen arvioi.

- Tilanne oli vaikea, mutta me halusimme tätä voittoa, emmekä luovuttaneet. Usko omaan systeemiin säilyi, teimme töitä ja se tuotti tulosta, iloitsi maajoukkuekapteeni Hanno Möttölä.

Koponen-Rannikko-tandemin ohella Suomen onnistujiin kuuluivat joka paikkaan jälleen kerran ehtinyt Kimmo Muurinen (10/8) ja Huff (10/5).

Alytus – here we come!

Torstaina Suomi matkustaa Portugalista takaisin kotimaan kamaralle. Parin lepopäivän jälkeen edessä on tiukka rupeama.

EM-kisat käynnistyvät ensi keskiviikkona (31.8.) Suomen osalta myöhäisottelulla (klo 21) Kroatiaa vastaan. Luvassa on viisi ottelua kuudessa päivässä, kun Suomi ottaa seuraavina päivinä mittaa Kreikasta (1.9.), Bosnia-Hertsegovinasta (3.9.), Makedoniasta (4.9.) ja Montenegrosta (5.9.).

Suomen alkulohko C pelataan Alytuksen kaupungissa. Alkulohkojen kolme parasta selviytyy jatkosarjavaiheeseen, jolloin koko sirkus siirtyy Vilnaan. EM-kisat päättyvät Kaunasissa pelattaviin loppu- ja pronssiotteluihin 18.9.