Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi taipui väkivahvalle Kreikalle korin alla

Veikkausvinkit

 

Suomi taipui väkivahvalle Kreikalle korin alla


Suomen koripallomaajoukkue kärsi 61-81-tappion kohdatessaan EM-kisojen toisessa ottelussaan C-lohkon ennakkosuosikkeihin kuuluvan Kreikan. Suomi jäi ottelussa pieneksi, eikä pystynyt vastaamaan kreikkalaisten korinalusvoimaan ja –tehoihin. Erinomaisesti Suomen kohtaamiseen valmistautunut Kreikka on voittanut nyt molemmat kisapelinsä.

Ottelun ratkaisut nähtiin kolmen sekunnin alueella Kreikan hyökkäyspäässä. Ioannis Bourousisin (19/10) johdolla Kreikka jyräsi korin alta peräti 46 pistettä, vei ottelun levypallot 41-27 ja kirjautti ottelun torjunnat nimiinsä 8-1. Suomen aktiivisuus ei yltänyt samalle tasolle kuin avausottelussa Kroatiaa vastaan, jonka lisäksi vastassa oli piirun verran kovempi puolustus.

- Kreikkaa on onniteltava voitosta. He näyttivät mitkä ovat parhaiden ja haastajien erot. Kreikka reagoi pelin aikana kaikkeen erinomaisesti ja paransi puolustustaan ottelun edetessä. Hävisimme ottelun levypalloissa ja korin alla. Kreikan suoritus oli kaunista ja tehokasta koripalloa, kehui Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann vastustajaansa.

Suomen onnistui sinnitellä tasatahdissa Kreikan kasnsa toisen neljänneksen puoliväliin saakka, jolloin oltiin tilanteessa 26-29. Bourousis käynnisti kahdella peräkkäisellä korillaan 12-3-irtioton, jota Suomi ei onnistunut loppupelin aikana kuromaan umpeen.

Suomen valopilkku kentällä oli pehmeillä käsillään kauniisti koreja viimeistellyt Gerald Lee Junior. Hän teki ottelun kaikki 13 pistettään avauspuoliskolla, jonka jälkeen Kreikan puolustuksen tiivistyminen vei tilan.

- Tiesimme, että Kreikka on isompi kuten lähes kaikki joukkueet täällä. Tarkoituksemme on nopeudella päihittää vastustaja, mutta tänään Kreikka onnistui toisella puoliajalla puolustuksellaan säkittämään heittäjämme ja kahden miehen apupuolustus korin alla vei viimeisenkin tilan, kuvaili Lee.

Hyökkäyspelissään Kreikka ei esittänyt mitään, mihin Suomi ei olisi varautunut. Vastustaja tiedettiin vahvaksi hyökkäyslevypallojoukkueeksi, sen tiedettiin juoksevan nopeita hyökkäyksiä tehokkaasti ja 213-senttisen Bourosisin korinalusliikkeet tiedettiin huippuvaikeiksi pysäytettäviksi. Kaikesta tiedosta huolimatta, Kreikka pääsi jyräämään juuri näillä aseilla tehden osaamansa asiat täydellisyyttä hipoen. Avauspuoliskolla oikeastaan ainoa yllättävä asia oli Suomen vaikeudet pysäyttää Nikolaos Zisisin ja Nick Calathesin ajot keskustaan.

Kreikka viimeisteli kakkosensa ottelussa huimalla 69 prosentin sihdillä (24/35). 

”Rakastan Suomen peliä”

Suomen aggressiivinen pelitapa perustuu sen varaan, että joukkuepuolustuksen ja -hyökkäyksen liikkuvuudella, hyvällä heittopelillä ja ”hullulla tsempillä” pystytään sekoittamaan järjestään suurempikokoisempien ja fyysisempien vastustajien korttipakkaa. Kreikka menettikin Suomea vastaan pallon 22 kertaa, mutta onnistui muuten pitämään korttinsa järjestyksessä.

Kreikan päävalmentaja Ilias Zouros ei säästellyt ylisanojaan kuvaillessaan Suomen joukkueen pelitapaa.

- Kunnioitan suuresti valmentaja Dettmannia, hänen joukkuettaan ja sille luotua pelitaktiikkaa. Joukkue pelaa erinomaista koripalloa niillä pelimerkeillä, jotka heillä on käytössään. Suomella ei ole isoja pelaajia, mutta he liikkuvat hyvin, auttavat hyvin ja heittävät hyvin. Rakastan Suomen peliä, Zouros täräytti.

- Apuvalmentajani tekivät erinomaista työtä, eikä Suomi onnistunut yllättämään meitä tänään. Olimme valmistautuneita, jonka lisäksi meillä oli isompia vartaloita, joka oli tänään ratkaisevaa.

Suomen uhrautuvuus puolustuspelissä tuotti Kreikalle ison tukun hyökkääjän virheitä ja oikea-aikaiset katkot syöttölinjoja ylipelatessa aiheuttivat kreikkalaismenetyksiä.

- Saamme aikaiseksi vastustajalle menetyksiä. Kahta huippujoukkuetta vastaan vastustajan menetyskeskiarvo on 21, joka on huima lukema. Jatkossa meidän on käännettävä ne paremmin pisteiksi. Tiedämme, että olemme monelle joukkueelle inhottava vastus – meillä riittää heittovoimaa ja puolustuksessa olemme sellaisia pikkuherhiläisiä, Dettmann luonnehti.

”Kaikki energia kolmeen seuraavaan peliin”

Tilan ja ajan loppuessa kreikkalaispuristuksessa Suomen joukkueesta ainoastaan Petteri Koponen onnistui luomaan johdonmukaisesti korintekotilanteita itselleen. Koponen joutuikin kantamaan harteillaan turhan suurta vastuuta, joka näkyi ratkaisujen pakottamisena. Virtus Bolognan kapteeni kuitenkin osoitti, että nopeudellaan hän pystyy tarvittaessa voittamaan puolustajan kuin puolustajan.

Koponen heitti ottelussa suomalaisista korkeimman pistemäärän, 21. Hän ja Lee tekivät kahdestaan yli puolet Suomen pisteistä. Uransa sadannen maaottelun pelannut Shawn Huff heitti juhlaottelussaan viisi pistettä.

Suomi yritti lisätä hyökkäys- ja puolustuspään liikettä pelaamalla pitkät tovit kolmella takamiehellä, mutta sekään ei suistanut Kreikkaa ulos pelikonseptistaan.

Hävittyään kaksi ensimmäistä otteluaan EM-kisojen alkulohkossa on Suomen avattava pian voittotili haaveillakseen jatkoonpääsystä. Suomi ei kuitenkaan ajattele vielä niin pitkälle, vaan lataa akkujaan välipäivänä perjantaina ja keskittyy lauantaiseen otteluun Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

- Tulimme EM-kisoihin sillä ajatuksella, että voittaaksemme otteluita meidän on ensin voitettava yksi puoliaika. Sen itse asiassa saavutimme jo keskiviikkona Kroatiaa vastaan. Nyt tavoitteemme täytyy olla ottelun voittaminen. Pahin mitä nyt voisi tehdä, olisi ryhtyä miettimään jatkomahdollisuuksia tai muuta sellaista. Vain seuraavalla pelillä on merkitystä, linjasi Dettmann.

- Meillä on kolme peliä jäljellä. Nyt yritetään kerätä kaikki energia niihin. Uskon siihen, että voimme voittaa niissä. Sen olemme osoittaneet jo aiemmin. Meidän on vain uskottava omaan tekemiseemme, sanoi Koponen.

Perjantainen välipäivä tulee Suomelle hyvään paikkaan. Kreikka-ottelussa lisäkolhuja saivat Teemu Rannikko sekä Kimmo Muurinen. Rannikko vajosi parketin pintaan avausjaksolla saatuaan puolustustilanteessa iskun polveensa. Lehtereillä pelättiin jo hetken kyseen olleen vakavammastakin vammasta, mutta Rannikko palasi kentälle pelasi lopulta 21 minuuttia. Muurinen puolestaan sai ”niitin” nenäänsä, mutta palasi niin ikään tositoimiin.

Suomi kohtaa lauantaina siis Bosnia-Hertsegovinan, joka avasi torstaina voittotilinsä kukistamalla Montenegron 94-86.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle