Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi käy tappiottoman Venäjän kimppuun torstaina

 

Suomi käy tappiottoman Venäjän kimppuun torstaina


Suomen urakka Liettuan EM-kisojen jatkosarjassa alkaa torstaina iltapäivällä, jolloin ”susijengiä” vastaan asettuu vuoden 2007 Euroopan mestari ja alkulohko D:sta tappioitta selvinnyt koripallon mahtimaa Venäjä NBA-rutinoituneen monitoimikoneensa Andrei Kirilenkon johdolla.

Euroopan kuumimpien valmentajanimien joukkoon kuuluvan David Blattin valmentama venäläiskone ei ole jyllännyt kisoissa aivan kitkatta, sillä neljän vuoden takaisen Euroopan mestarin alkulohkovastustajista jokainen onnistui roikkumaan joukkueen kyydissä vähintään runsaan kolmen jakson ajan.

Otteluiden loppuhetkillä venäläiset löysivät kuitenkin kerta toisensa jälkeen ylimääräisen vaihteen ja sotkivat jalkoihinsa niin Ukrainan, Georgian, Belgian, Bulgarian kuin Sloveniankin. Torstain otteluun Suomea vastaan Venäjä lähtee selkeänä ennakkosuosikkina, ja se tiedostetaan niin suomalais- kuin venäläisleirissä.

– Venäjä on pitkä, atleettinen joukkue, joka hakee riistoja ja juoksee loistavasti nopeita. He iskevät todella vahvasti syöttölinjoille, josta syystä peliresepti on yksinkertainen: pidä huolta pallosta, painottaa Suomen apuvalmentaja Pekka Salminen.

Venäjän selkeästi suurin tähti on NBA-seura Utah Jazzin monivuotinen runkopelaaja, 206-senttinen ja 102-kiloinen, kolmea pelipaikkaa suvereenisti pelaava Andrei ”AK-47” Kirilenko, jonka pitkät raajat tuottivat alkulohko-otteluissa 16,4 pistettä, 6,0 levypalloa, 2,8 riistoa ja 1,4 syöttöä ottelua kohden.

Kirilenko ei ole kuitenkaan ainoa mittavaa kansainvälistä kokemusta omaava venäläispelaaja: vuonna 2010 Euroliigan parhaaksi puolustajaksi äänestetty Viktor Khrjapa (204 cm, 29 v), kookas ja monipuolinen takamies Sergei Monia (202 cm, 28 v) sekä viime kaudella NBA-uransa aloittanut sentteri Timofej Mozgov (215 cm, 25 v).

– Kirilenko on erittäin hankala, ja muutenkin Venäjän 3-4-paikkojen atleetit ovat kovimpia haasteita meille. Mozgov dominoi vahvasti korinalustoja ja Vitali Fridzon (195 cm, 25 v) on vauhtiin päästessään kauhea heittäjä. Haastetta piisaa, Salminen luennoi.

Täysin lyömätön joukkue Venäjä ei kuitenkaan ole. Salminen uskoo, että Suomen pelikonseptin onnistuessa susijengillä on täydet mahdollisuudet horjuttaa idän jättiä.

– Venäjä pelaa suurella sydämellä, mutta pienellä kärsivällisyydellä. Pitää saada maltillisella pelillä kaveri turhautumaan, ja tämähän sopii meidän pelitavallemme erinomaisesti.

Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet historian saatossa kuusi kertaa, joista kaksi ottelua on päättynyt Suomen voittoon – viimeksi elokuussa 2003, jolloin Suomi kukisti Venäjän Töölön Kisahallissa.

Ennen Ateenan vuoden 1995 EM-kisoihin selviytymistään Suomi haki erään maaotteluhistoriansa maukkaimmista voitoista kukistamalla Venäjän EM-karsinnoissa Helsingin Urheilutalolla 98–96 (50–51) Kari-Pekka Klingan (23/4/5 syöttöä), Sakari Pehkosen (22/3) ja Pekka Markkasen (21/8) huippupelin turvin.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle