Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Venäjä liian iso kiusattavaksi

 

Venäjä liian iso kiusattavaksi


Suomen susijengi joutui tunnustamaan Venäjän liian suureksi suupalaksi koripallon EM-jatkosarjan avausottelussa torstaina. Fyysinen, suurikokoinen, hyvin puolustanut Venäjä korjasi voiton tuloksella 79-60 (33-20). Venäjän päävalmentaja David Blatt omisti voiton lentoturmassa keskiviikkona lähes kokonaan menehtyneelle KHL-jääkiekkojoukkue Lokomotiv Jaroslaville.

Venäjä tuskastutti Suomen liikkuvalla ja ulottuvalla puolustuksellaan, joka teki suomalaisten korinteosta tervanjuontia.

- Venäjä oli liikkuva, fyysinen ja kurinalainen. Ne ovat kaikki asioita, joissa mekin olemme hyviä, mutta Venäjä oli vaan vielä numeroa isompi, kommentoi Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann.

Maaottelu oli Dettmannin uran 300. miesten A-maaottelu, kun lasketaan yhteen hänen meriittinsä Saksan ja Suomen maajoukkueluotsina. Suomen penkin päässä Dettmann on ollut 187:ssa maaottelussa, kun Saksan päävalmentajana hänelle kertyi niitä mm. MM-pronssia tuoneina vuosina 112.

Käytännössä yhtäjaksoisesti vuodesta 1992 miesten maajoukkuetasolla valmentanut Dettmann näki suojattiensa kunnioittaneen vastustajaa liiankin kanssa.

- Pelattiin isoveli-Venäjää vastaan, eikä oltu valmiita. Meitä kaikkia on opetettu kunnioittamaan Venäjää pienestä pitäen. En sano, etteikö vastustajaa pitäisi aina kunnioittaa, mutta pelätä sitä ei koskaan saa. Koripallossa olemme saaneet liian harvoin mahdollisuuden pelata Venäjää vastaan oppiaksemme pääsemään isoveli-syndroomasta. On ihan selvä, että jos pääsisimme heti pelaamaan heitä vastaan uudelleen, olisi pelimme toisennäköistä, Dettmann arvioi.

Vastustajan liiallinen kunnioitus näkyi energiatason putoamisena Suomen pelissä, kun joukkue kohtasi Venäjän puolustuspuristuksessa vastoinkäymisiä. Koko ottelu kulminoituikin käytännössä toiselle pelijaksolle, jonka venäläiset veivät nimiinsä 15-6.

Suomi tuli peliin hyvällä sykkeellä ja hyökkäsi ahnaasti korille ja irtopallojen perään avausminuuteista lähtien. Suomi piteli tahtipuikkoa ja johti ottelua ensimmäiset viisi minuuttia pelaten ensimmäisen kymmenminuuttisen tasaväkisesti 14-18.

Toisella jaksolla Venäjä löysi puolustukseensa lisävaihteen, joka säikäytti suomalaiset. Kerta toisensa jälkeen Suomen korilleajot kilpistyivät Venäjän pystyttämään lihamuuriin, eikä kolmen pisteen kaaren takanakaan löytynyt heittotilaa. Suomi turhautui tilanteesta, joka näkyi joukkueen menestyskonseptin avainasian eli puolustusintensiteetin lopahtamisena. Suomi ei ollut enää herhiläisenä syöttölinjoilla, eikä vastustajan ihossa kiinni kaikissa tilanteessa, vaan antoi juuri ne ratkaisevat sentin lisätilaa.

”Kaikki kunnia Venäjälle”

Vaikka Suomen hyökkäyspeli parani hieman loppua kohden, ei intensiteetti puolustukseen enää palannut kuin yksittäisiin tilanteisiin. Suomi hävisi vielä kolmannen neljänneksen 18-26 ja oli pahimmillaan tappiolla 22 pistettä (30-52). Viimeisen jakson Suomi voitti 22-20, mutta se ei suomalaisia lohduttanut.

- Pelasimme joukkueena huonosti ja oma pelikin meni penkin alle. Ei ollut metsästämisen meininkiä tänään, sanoi Petteri Koponen, joka läpi ottelun yritti johdonmukaisesti puhkoa venäläispuolustusta ajoillaan, mutta törmäsi viimeistelyvaiheessa käsiviidakkoon.

Kateissa olleen heittonsa löytänyt Teemu Rannikko oli takamiesparinsa kanssa samoilla linjoilla.

- Ei ollut lähelläkään parasta korista, jota pystymme pelaamaan. Kaikki kunnia kuitenkin Venäjälle joka pelasi hienoa puolustuspeliä ja oli vähän liian iso sekä aggressiivinen, joka sai meidät pois hyökkäyksen rytmistä.

Rannikon esiintuoma kokoero oli kentällä ajoittain hyvinkin silmiinpistävä. Yhdessä vaiheessa Venäjän NBA-miljonääri, 206-senttinen Andrei Kirilenko puolusti Suomen 194-senttistä heittäjää Mikko Koivistoa.

Rannikko teki ottelussa 11 pistettä, joka on yhtä paljon kuin miehen pistesaalis neljässä edellisessä EM-pelissä yhteensä. Hänen lisäkseen kaksinumeroisiin pisteisiin ylsivät Shawn Huff (14/2), Gerald Lee Junior (11/2) ja Koponen (10/1).

”Suomi pelannut yli kaikkien odotusten”

Venäjän näkyvimmät pelaajat olivat Kirilenkon ohella omat donkkifestivaalinsa ottelussa järjestäneet Aleksei Shved (12/2) ja Andrei Vorontsevitsh (11/1). Venäjä runttasi korin läheisyydestä peräti 52 pistettä, joka kertoo omaa kieltään ottelun luonteesta.

Kirilenko teki joukkueensa parhaat 14 pistettä, mutta vakuutti erityisesti puolustuspelillään vieden pallon suomalaiskäsistä – kirjaimellisesti – neljä kertaa ja torjuen komeasti Leen donkkiyrityksen ehdittyään tilanteeseen käsittämättömän nopeasti apuasemasta.

Venäjän kovameriittiseltä valmentajalta David Blattilta herui kauniita sanoja tiensä Euroopan jättiläisten seassa 12 parhaan joukkoon raivanneelle Suomelle.

- Haluan onnitella Suomen joukkuetta, joka on ollut turnauksen suuri yllättäjä. Suomi on pelannut hienoa koripalloa ja menestynyt yli kaikkien odotusten. He ovat tehneet hienoa työtä. Tällä tasolla ei vain ole helppoa enää voittaa, Blatt kehui.

Blattin sanoille antaa lisäarvoa miehen vaikuttava ansioluettelo. Hän on päävalmentajaurallaan luotsannut Pietarin Spartakin FIBA EuroCupin voittoon 2005, Benetton Trevison Italian mestariksi 2006 ja Venäjän Euroopan mestariksi 2007. Israelilaislegenda Pini Gershonin apuvalmentajana Blatt voitti Tel Aviv Maccabin kanssa Suproliigan 2001 ja Euroliigan 2004 sekä kaikki mahdolliset mestaruudet ja cup-kilpailut Israelissa vuosina 1999-2004.

Suomen turnausmenestyksen ohella toinen ottelun jälkeisen lehdistötilaisuuden puheenaihe oli Venäjällä keskiviikkona sattunut lento-onnettomuus, jossa menehtyi lähes koko KHL-jääkiekkojoukkue Lokomotiv Jaroslav.

- Omistamme tämän voiton Lokomotiv Jaroslaville ja lentoturman uhrien muistolle, Blatt sanoi.

Suomen ottelut EM-jatkosarjassa jatkuvat lauantaina Georgiaa vastaan, joka kärsi torstaina niukan 63-65-tappion Makedonialle.

- Meillä on nyt kaksi päivää aikaa palautua ja saada energiatasomme takaisin, päätti Koponen.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle