Ranska löi lentopallomiehet EM-avauksessa

EM-hopeamitaleita puolustava Ranska löi Suomen miesten lentopallon EM-lopputurnauksen avauspelissä lauantaina. Innsbruckin Olympiahallissa Ranskan voittonumerot olivat 1-3 (14-25, 25-17, 29-31, 26-28).

Suomen avaus oli odotettu. Mikko Esko passarina, Mikko Oivanen hakkurina, Olli Kunnari ja Antti Siltala yleispelaajina, Konstantin Shumov ja Matti Oivanen keskitorjujina sekä Pasi Hyvärinen liberona.

Avauserä oli totaalista Ranskan näytöstä. Suomi sai ensimmäisen oman pisteensä syöttövuorollaan vasta 7-14- tilanteessa Matti Oivasen torjunnalla. Ranska tulitti laajalla rintamalla hakkuinsa Antonin Rouzierin (7 pistettä) johdolla ja onnistui käytännössä kaikessa. Esimerkiksi puolustuksen jälkeisiä hyökkäyksiä Ranska päätti hurjalla teholla (64 %).

Suomi sai avauserään vain yhden torjunnan ja jäi ilman ässäsyöttöjä Ranskan napsittua kaksi torjuntaa ja neljä ässää. Päävalmentaja Daniel Castellani käyttikin erän loppuvaiheen hyväksi antaen peliaikaa Tuomas Sammelvuolle, Eemi Tervaportille, Urpo Sivulalle sekä Jari Tuomiselle.

Toiseen erään tuli jo odotetun syttynyt Suomi. Mikko Eskon torjunnan, Mikko Oivasen tykkisyötön ja kaksosveli Matin torjunnan myötä neljän pisteen johtoon (11-7) luoden hyvät asetelmat loppuerään. Lopullisen oloisen niitin torjuivat perättäisiin palloihin Antti Siltala (20-14) ja Matti Oivanen (21-14). Erä Suomelle 25-17.

Kolmannessa erässä Suomi otti hienoisen yliotteen, mutta Ranska sinnitteli hyvällä puolustamisellaan hyvin mukana. Erän puolivälin epäonnistuneen syöttökilpailun jälkeen peli tasoittui Ranskan keskitorjujan Gerald Hardy-Dessourcesin noustua esille. Ranska nousikin johtoon juuri ennen toista teknistä aikalisää (14-15).

Erän lopusta muodostui oikea jännitysnäytelmä. Suomellakin oli kolme eräpalloa, mutta lopulta Ranska kuittasi erän Mikko Oivasen pitkäksi menneen hyökkäyksen myötä 29-31.

Neljännen eran alku olí ranskalaisjuhlaa joukkueen otettua kolmella perättäisellä torjunnalla heti 1-5- johdon. Castellani ottikin kentälle hakkuriksi Urpo Sivula Mikko Oivasen tilalle ja kapteeni Tuomas Sammelvuon Olli Kunnarin paikalle. Suomi tulikin viidellä perättäisellä pisteellä tasoihin ja ohi (9-8).

Kovakätisen Earvin Ngapethin syöttövuoro käänsi otteen erässä Ranskalle. Ngapethin kaksi ässäsyöttöä muutti tilanteen taas ranskalaisten selväksi eduksi (13-16). Erän loppua kohden Castellani palautti kentälle ykkösmiehistönsä, mutta Ranskan veto kesti loppuun asti Suomen sitkeästä taistelusta huolimatta. Earvn Ngapeth otti viimeisessä pallossa torjumalla kiinni Mikko Oivasen. Kentällä nähtiinkin lopulta ranskalaisjuhlat toivottujen suomalaisten vastaavien sijaan.

Lauantain iltapelissä (kello 19) Innsbruckissa kohtaavat Italia ja Belgia. Suomi kohtaa sunnuntaina toisessa alkulohkon kamppailussa Italian kello 19 Suomen aikaa.