Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Sisukkaasti taistelleen Suomen tuhkimotarina päätökseen EM-kisoissa

 

Sisukkaasti taistelleen Suomen tuhkimotarina päätökseen EM-kisoissa


EM-kisojen suurimman yllättäjän Suomen tie päättyi EM-jatkosarjaan. Karsintojen kautta kisoihin ja niissä sensaatiomaisesti Euroopan 12 parhaan joukkoon edennyt Suomi joutui tunnustamaan päätösottelussaan Slovenian paremmakseen. Suomen sisukas susijengi taisteli toisella puoliajalla itsensä 16 pisteen takaa-ajoasemasta mukaan voittotaistoon, mutta kaatui lukemin 60-67 puolivälieriin edenneille slovenialaisille.

Suomen maajoukkue palaa tiistaina kotimaahan Slovenia-tappiosta huolimatta pystyssä päin. Susijengi teki historiaa pelattuaan itsensä tilanteeseen, jossa voitto olisi vienyt Suomen Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon.

- Tietenkin tällaisen tuloksen jälkeen on pettynyt. Voittamaan näitä pelejä aina lähdetään. Kokonaisuuskuvaa kun katsoo, niin ei voi olla kuin iloinen jätkien puolesta ja ylpeä joukkueesta. EM-kisat olivat ehdottomasti korisurani hienoin kokemus ja hauskat kaksi viikkoa. Kiitos kaikille, jotka ovat meitä kannustaneet niin täällä kuin koti-Suomessakin, sanoi Suomen menestysaseen eli puolustuksen kulmakivi Tuukka Kotti (7/7) Slovenia-ottelua seuranneessa lehdistötilaisuudessa.

Ottelun jälkeen yhdellä jos toisella suomalaisella oli kyynel silmäkuvassa. Tunteiden sekamelskaan mahtui pettymystä, iloa, ylpeyttä, arvostusta, haikeutta – kaikkia yhtä aikaa.

Suomi oli hetkeä aiemmin taistellut itsensä mukaan ottelun voittotaistoon oltuaan pahimmillaan 16 pisteen takaa-ajoasemassa (26-42). Teemu Rannikon (6/4) ja Petteri Koposen (14/2) onnistuneet kolmoset viimeisellä minuutilla toivat Suomen neljän pisteen päähän (60-67) viime EM-kisojen nelosesta Sloveniasta. Suomella oli vielä mahdollisuus kaventaa ero pienemmäksikin, mutta Koposen ja Gerald Leen heitot korin alta eivät löytäneet tietään perille. Slovenia viimeisteli loppulukemat vapaaheittoviivalta. 

- Taisteltiin mahtavasti ja tultiin peliin vielä mukaan. Ei saatu parasta koneesta irti, vaikka puolustettiin hirveällä sykkeellä ja pidettiin Slovenia 25 pisteessä toisella puoliajalla, kommentoi Rannikko.

Kolmessa edellispelissään pahasti alisuorittanut Slovenia nousi aallonpohjasta omalle tasolleen oikeaan aikaan. Kokenut slovenialaisryhmä oli tehnyt kotiläksynsä, puolusti suomalaisheittäjiltä tilan pois, eikä antanut mitään ilmaiseksi korin läheisyydessäkään.

Ottelun lopputuloksen kannalta tärkeällä toisella neljänneksellä (28-16 Slovenialle) kentän hahmo oli entinen NBA-peluri Uros Slokar. 209-senttinen Slokar avasi Suomen puolustusta pussittamalla kaukaa korista 12 pistettä puoliaikaan mennessä.

Etenkin avauspuoliskon aikana slovenialaiset hallitsivat levypallokahinoita isännän otteella. Sinnikkäästi taistellut Suomi petrasi tällä saralla loppua kohden ja sai kaukoheittojakin sisään toisella puoliskolla jäätyään ensimmäisellä ilman onnistunutta kolmen pisteen koria. Murheenkryyniksi nousivat lopussa epäonnistumiset korin läheltä.

- Ensimmäisen puoliajan levypallot ja toisen puoliajan missatut layupit. Niihin tämä peli ratkesi, tiivisti Kotti.

”Maailman hienoimmat pelaajat”

Joutuessaan tuoreeltaan Slovenia-ottelun tuomassa pettymyksen tilassa vastailemaan epäreilun kokonaisvaltaisiin kysymyksiin, olivat tunnekuohussa annetut lausunnot järjestään positiivisia. Se jos mikä kertoo maajoukkueen tuntemasta ylpeydestä tekemäänsä matkaa kohtaan.

- Aivan mahtava kokemus. Olemme painaneet koko kesän kovaa ja päästiin voiton päähän EM-kisojen puolivälieräpaikasta. Valmentajat ovat tehneet mielettömän määrän töitä saadakseen meidät valmiiksi jokaiseen peliin ja osoitimme myös viimeisessä pelissä, että pystymme todellakin pelaamaan näitä Euroopan suuria maita vastaan, Rannikko kiitteli.

- Ei sitä ihan vielä edes ymmärrä kuinka kovia korismaita meidän taakse jäikään. Pelasimme nopeaa ja kivaa korista, ja se huomattiin kisojen aikana niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. On tämä mahtava susilauma, kehui Rannikko. 

Huimat 11 NBA-mestaruutta voittanut valmentajavelho Phil Jackson on joskus sanonut: ”Lauman voima on sudessa ja suden voima on laumassa”. Jacksonin vertauskuva on kuin luotu kuvaamaan Suomen koripallomaajoukkuetta, joka ei kuvia kumarrellut, vaan haastoi jokaisessa EM-ottelussaan itseään nimekkäämmät vastustajat.

Jo pelkästään Slovenian kokoonpanotietojen tarkastelu osoittaa millaista venymistä Suomelta EM-kisoissa tarvittiin. Siinä missä Suomen pelaajalistoilla vilahtelee Joensuun Katajan, Loimaa Bisonsin ja Kauhajoen Karhun kaltaisia nimiä, niin löytyi Slovenian pelaajien perästä Toronto Raptorsin, FC Barcelonan ja Real Madridin kaltaisten suurseurojen nimiä.

Oman joukkueen arviointi saikin Suomen päävalmentajan, lähes kaiken kokeneen Henrik Dettmannin herkistymään.

- Tämä on ollut hieno matka ja loistava osoitus siitä mitä pitkäjänteisellä yhteistyöllä voidaan saavuttaa. Minulla on maailman parhaat pelaajat, jotka ymmärtävät kaveri vieressä on tärkeä osa palapeliä. Olen heistä tavattoman ylpeä, kiitteli Dettmann kyynel silmissään.

Yksi kysytyimmistä kysymyksistä Suomen EM-turnauksen päätyttyä oli, miltä Suomi-koriksen tulevaisuus näyttää; onko mahdollista, että Suomi voisi jatkossakin yltää samanlaiseen menestykseen.

- Toivottavasti ollaan jo kahden vuoden päästä samassa tilanteessa ja edetään EM-kisojen pudotuspeleihin, sanoi Suomen konkarikapteeni Hanno Möttölä.

- Tästä kokemuksesta jää paljon kotiin vietävää. Jokainen on nähnyt, että yhtenäinen joukkuepeli voi viedä pitkälle ja että kova työ palkitaan. Ne ovat tärkeitä viestejä tulevaisuuden kannalta. Meillä on tässä joukkueessa ja Suomessa nuoria, hyviä pelaajia. En näe mitään syytä, etteikö he voisi olla vieläkin parempia tulevaisuudessa, jos vain uskovat kovan työn tuomiin tuloksiin, Dettmann arvioi.

Kohta lähes 20 vuotta tauotta A-maajoukkuetasolla valmentanutta Dettmannia on myös viimeisen kuukauden aikana lämmittänyt se, miten ihmiset ympärillä ovat innostuneet.

- Kyllä tässä on noussut esille maajoukkuetoiminnan merkitys. Mielestäni meidän tarinamme on loistava esimerkki siitä, miten maajoukkue yhdistää ihmisiä ja tuo laajalle joukolle iloa, Dettmann päätti.

Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle