Italia päätti lentismiesten EM-unelman

Italia osoittautui jo toistamiseen Suomea paremmaksi lentopallon EM-lopputurnauksessa Itävallassa. Tappio torstaina tiesi samalla Suomen EM-unelmien päättymistä ja maajoukkueen sijoittumista kahdeksanneksi.

Italian voittonumerot Wienin Stadthallessa torstaina olivat 1-3 (18-25, 20-25, 31-29,  21-25).

Italia torjui vahvasti läpi ottelun ja hyökkäysvoima oli vahvaa.

Vastutajaksi välieriin Italialle tulee lauantaina Puola, joka voitti Karlovy Varyssa turnauksen yllättäjiin kuuluneen Slovakian 3-0 (25-23, 25-27, 25-19).

Suomen päävalmentaja Daniel Castellani aloitti tutulla seitsikolla, vaikka keskiviikon Slovenia-ottelun ratkaisijoita tulikin penkiltä. Italian päävalmentaja Mauro Berruto oli puolestaan vaihtanut liberoksi Andrea Barin.

Hyvän alun jälkeen (4-1) Suomi sai Italiasta kovan haasteen, kun joukkue pommitti hyvän vastaanottonsa suomana Ivan Zaytsevin ja Michal Laskon johdolla pisteitä toisensa jälkeen. Toiselle tekniselle aikalisälle mentiinkin Italian johtaessa 13-16.

Daniel Castellani joutui ottamaan kahden seuraavankin pallon jälkeen aikalisän Italian viedessä ne (13-18). Italian erittäin vahvan torjuntapelin myötä joukkue karkasi yhä suurempaan johtoon ja Castellani yritti piristää Suomen peliä vaihtamalla yleispelaajiksi Matti Hietasen sekä Tuomas Sammelvuon. Myös keskiviikon pelissä loistanut Jukka Lehtonen tuli kentälle Konstantin Shumovin tilalle. Erä Italialle selkeästi 18-25.

Italia tarjosi toisessa erässä Suomelle ohjaksia, mutta pahasti takerrellut syöttöpeli esti niiden ottamisen.

Matti Hietanen katkaisi Suomen epäonnistuneiden syöttöjen putken laittamalla ässän Ivan Zaytsevin sormista. 16-16- tasoituksesta ei kuitenkaan saatu käännettyä johdoksi, kun Italia nappasi viisi seuraavaa pistettä vähän onnekkaastikin (16-21). Erä Italialle jälleen selvästi 20-25.

Kolmanteen erään Castellani vaihto Olli Kunnarin takaisin kehiin Tuomas Sammelvuon paikalle. Suomen peli lähtikin ensimmäisen kerran pelin aikan raiteilleen ja erityisesti Matti Hietasen vahvoilla otteilla lukemat olivat jo 8-4.

Mikko Oivasen ässäsyöttö takarajalle sytytti myös Italian päävalmentajan Mauro Berruton, joka otti tilanteesta varoituksen antamalla lisäpisteen Suomelle. Suomi pääsikin jo kuuden pinnan johtoon (12-6).

Perättäisten suorien hyökkäysvirheiden myötä Italia pääsi kaventamaan Suomen viiden pisteen etumatkan (16-11) vain kahteen (16-14). Italia pääsi tasoihin lukemissa 21-21 Olli Kunnarin epäonnistuneen hyökkäyksen myötä.

Ensimmäisen kerran Italia siirty erässä johtoon 23-24 ja samalla siis ottelupallo tilanteeseen. Olli Kunnari kuittasi erän kuitenkin tasoihin kutospaikan hyökkäyksellään (24-24).

Erän loppu olí lähes ennennäkemätön. Italia omasi neljä ottelupalloa ja pääsi hyökkäämäänkin niistä lukemattomia kertoja. Libero Pasi Hyvärisen käsittämättömät puolustukset pitivät Suomen kuitenkin mukana ja lopulta Simone Parodin hyökkäys painui pitkäksi Suomen kolmannessa eräpallossa. Erä Suomelle 31-29.

Neljännessä erässä Italia karkasi kolmen pisteen johtoon ensimmäisen teknisen aikalisän jälkeen (7-10). Cristian Savani kasvatti hyökkäyksellään ja torjunnallaan heti perään italialaisten johdon jo neljään (8-12). Suomi ei enää päässyt hyvästä taistelusta huolimatta kolmea pistettä lähemmäs ja erä Italialle.