Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Lauri Hakala sai huippupestin USA:sta

 

Lauri Hakala sai huippupestin USA:sta


Lentopalloilija Lauri Hakalan unelma ryhtyä valmentajaksi oman pelaajauran jälkeen toteutui nopeammin kuin hän uskoikaan. Yhdysvaltalainen lentopalloilun huippuyliopisto Pepperdine University palkkasi Hakalan valmennustiimiin, jota johtaa legendaarinen päävalmentaja Marv Dunphy, Soulin 1988 olympialaisten USA:n kultamitalijoukkueen valmentaja.
Dunphyn ja Hakalan lisäksi päätoimisessa valmennustiimissä on toinen apuvalmentaja ja tilastomies. Waves-nimellä kulkeva Pepperdinen joukkue on voittanut USA:n yliopistojen kovatasoisen lentopallosarjan NCAA:n mestaruuden viidesti ja on ollut sarjan huippuja jo 30 vuoden ajan.
- Valmentaminen on kiinnostanut minua pitkään, olen valmistautunut tähän nyt jo neljä vuotta. Minulla todella kävi onni, että pääsin Pepperdineen, joka on aloituspaikkana yksi parhaista, Hakala iloitsee. Hän pelasi itse Havaijin yliopistossa kolme kautta, 2004-2007. Pepperdinen yliopisto sijaitsee Malibussa, Kaliforniassa.
- Havaijin aikoina pelattiin Pepperdinea vastaan, joten tämä yliopisto on tuttu sieltä kautta. Myös Marv Dunphy on tuttu mies, ja olen ollut häneen yhteydessä valmennusasioista silloin tällöin. Varmaankin yksi syy siihen, että sain paikan, on samanlainen käsitys lentopallosta, samanlainen valmennusfilosofia siis. Minua Havaijilla ja myös Sveitsissä Lausannessa valmentanut Carl McGown oli aikanaan päävalmentajana joukkueessa, jossa Dunphy aloitteli kakkosena, Hakala kertoo. - Ilman Carlin vaikutusta tätäkään ei ikinä olisi tapahtunut.
Dunphy on toiminut Wavesin valmentajana 28 vuotta ja hän on muun muassa ollut kuusi kertaa apuvalmentajana olympialaisissa, viimeksi Pekingissä. Dunphyn valmentamista pelaajista 19 on edennyt USA:n maajoukkueeseen ja kymmenen on pelannut olympialaisissa.
- Pääsyni Pepperdineen on hieno juttu myös Suomen lentopallolle, sillä meiltä on lähtenyt ulkomaille vain harvoja valmentajia. Tämä on lisäksi tietääkseni ensimmäinen kerta, kun Suomesta on Yhdysvalloissa päätoiminen yliopistovalmentaja. Toivotaan, että tämä toimii pääavauksena myös muille valmentajille ja pelaajille.
- Tavallaan on kuitenkin harmi, että valmentaminen tuli ajankohtaiseksi jo nyt. Olisin halunnut jatkaa omaa peliuraa vielä pitkään. Minun piti pelata Ettassa liberona vielä tämä kausi. Alkukesästä oikea polvi oli kuitenkin niin huonona, että tein päätöksen etten enää jatka pelaamista. Ongelmia oli ollut jo sen verran pitkään, ettei kuntoutuminen pelikuntoon ollut enää realistista.
Alkukesästä Hakala oli Kaliforniassa valmennusklinikalla ja sai tietää, että Pepperdinessa on paikka auki.
- Hain sitä ja pääsin haastatteluun. Kesäkuussa selvisi, että paikka on minun, jos vain saan työviisumin Yhdysvaltoihin. Neljän kuukauden odottelun jälkeen luukusta kolahti perjantaina kolmen vuoden viisumi, Hakala kertoo.
- Olen ajatellut, että mennään vuosi kerrallaan, mutta puhetta on ollut, että voisin olla tehtävässä useamman vuoden ajan. Pepperdinessä on nyt hyvä ensimmäisen vuoden lentopalloilijaryhmä. He ovat seuraavat neljä vuotta yliopistossa ja siellä ollaan sitä mieltä, että olisi hyvä, jos valmennuskokoonpano pysyisi sen ajan samana.
- Työni valmentajana ei ole pelkkää tekniikan ja taktiikan opetusta, vaan samalla pitää toimia myös opinto-ohjaajana. Pelaajat ovat sääntöjen mukaan pelikelpoisia vain jos opiskelu sujuu, ja he saavat jatkaa yliopistossa. Myös lukiopelaajien rekrytointi kuuluu tehtäviin.
Pepperdinen kaikki nykyiset pelaajat ovat yhdysvaltalaisia, tosin heissä on useita toisen polven amerikkalaisia. Pepperdine on yksityinen yliopisto ja akateemisestikin sisäänpääsy tapahtuu varsin tiukan seulan lävitse.
- USA:n yliopistosarjojen taso on suurin piirtein Suomen Mestaruusliigan tasoa, riippuen toki hieman siitä, minkälainen ikäluokka kouluissa kulloinkin on. Pelaajat ovat 18-23-vuotiaita ja fyysisistä ominaisuuksista huolimatta aika hyviä lentopalloilijoita. Koko USA:n maajoukkue koostuukin täällä aloittaneista kavereista.
- Valmentajat yliopistoissa ovat myös todella tasokkaita, johtuen osaksi akateemisesta ilmapiiristä ja tutkitun tiedon käytöstä valmennuksessa. Esimerkiksi meidän konferenssissamme on kolme valmentajaa, jotka ovat valmentaneet olympialaisissa. Ulkomaalaisia valmentajia ei yliopistoissa ole nähty juuri ollenkaan, mutta ulkomaalaisia pelaajia on ollut jonkun verran.
- Olisi hienoa, jos suomalaisilla pelaajilla olisi enemmän halua lähteä Yhdysvaltoihin tai jopa Pepperdineen. Hakeminen täkäläiseen yliopistoon on kuitenkin hirveän työläs prosessi, joten ymmärrettävästi tungosta ei ole ollut. Minulla hakuprosessi Havaijille kesti kaikkiaan 13 kuukautta, ja Seppäsen Pekalla UOP:hen lähes vuoden päivät.
- Yliopiston lentopallokausi menee miesten puolella niin, että syyslukukausi valmistaudutaan ja kevätlukukausi pelataan tahdilla kaksi peliä per viikko. Molemmat lukukaudet kestävät noin neljä kuukautta, ja kevään pudotuspeleissä on tiukka systeemi; sarja on aina yhdestä pelistä poikki. Läntinen MPSF-konferenssi, johon Pepperdine kuuluu, on tasoltaan USA:n kovin. Joukkueita NCAA-sarjassa on yhteensä noin 30, ja mestari on löytynyt muualta kuin MPSF:stä vain 4 kertaa 40-vuotisen historian aikana. USA:n TOP 10 joukkueista yleensä 6-8 on niin ikään läntisestä konferenssista, Hakala kertoo.

Lentopalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle