Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Ajo halkoo tuulta huippunopealla australialaisradalla

 

Ajo halkoo tuulta huippunopealla australialaisradalla


Niklas Ajolla on edessään kelien sen salliessa MM-uran toistaiseksi kovavauhtisin GP-viikonvaihde, kun 125-kuutioisten luokan kuljettajat halkovat tuulta kauden kolmanneksi viimeisen osakilpailun merkeissä Phillip Islandin radalla Australiassa.
- Onhan tämä tavallaan erikoinen, mutta samalla erittäin hieno rata. Radalta löytyy vain kolme vähän hitaampaa mutkaa. Loput ovat tosi nopeita, kuvailee Phillip Islandilla ensimmäistä kertaa kilpaileva Ajo viikonvaihteen työmaataan.
Hitaat mutkat ovat osoittautuneet Ajolle haasteellisimmiksi oikeastaan koko kauden ajan. Nyt estradi on luonteeltaan sellainen, jossa rataan kävellen ja pyöräillen tutustunut ensikertalainenkin tuntee olonsa kotoisammaksi.
- No, huomennahan sen sitten näkee todellisuudessa, 17-vuotias Ajo viittaa perjantain ensimmäisiin vapaisiin harjoituksiin.

Pimeitä mutkia ja merellisiä maisemia

Olympiakaupunki Melbournesta reilun sadan kilometrin etäisyydellä ja merellisen upeissa maisemissa sijaitseva 4448 metrin mittainen Phillip Islandin rata tunnetaan nopeuden lisäksi kovista tuulistaan. Puuskat piinaavat pahiten pienimmän luokan kuljettajia keväisen viileässä Australiassa.
- Torstaina tuuli oli vielä maltillinen, mutta onhan se ollut GP-viikonvaihteiden aikana oikeastaan ainainen ongelma täällä. Tuulen lisäksi korkeuserot tuovat lisää haastetta tälle radalle, jossa on aika monta niin sanottua pimeää mutkaa.
Phillip Island edellyttää kuljettajalta kylmäpäisyyttä, millimetrin tarkkoja ajolinjoja ja pyörältä luonnollisesti äärimmäistä nopeutta. Piikkiluokan kevyellä pyörällä on paahdettu parhaimmillaan 245,9 kilometrin tuntinopeutta radan 900 metrin mittaisella suoralla.
- Pyörää ei saa säätää täällä liian jäykäksi johtuen lukuisista nopeista mutkista, painottaa saksalaistiimi Interwettenin hopeanharmaata Aprilia RSW:tä käskyttävä Ajo.

Ajo haluaa tervehtiä taas ruutulippua

MM-sarjan oppivuotta piakkoin päättelevä Ajo on kokenut kilvanajon nurjemman puolen edellisissä ja ajoittain epäonnisissa osakilpailuissa.
Valkeakoskelaisnuorukainen haluaa tervehtiä taas ruutulippua ja tehdä sen tietenkin mahdollisimman korkealla sijoituksella. Ajo on ajanut tähän mennessä kilpailussa parhaimmillaan kymmenenneksi ja aika-ajossa tuplasti sijalle 14.
Ajo arveli edellisen kilpailun jälkeen, että hänellä on syytä soittaa sille kuuluisalle tuurille ja kutsua tämä takaisin.
- En tavoittanut sitä, mutta eiköhän nuo kaatumiset ja epäonni saavat jo riittää tältä kaudelta, tuumii Ajo.
MotoGP-sarjassa eletään parhaillaan ratkaisevinta ja raskainta aikaa. Värikäs GP-karavaani vieraili kaksi viikkoa sitten Japanissa, nyt kilpaillaan Australiassa ja jo ensi viikolla siirrytään nopealla aikataululla Malesiaan.
Kauden perinteisesti Espanjan maaperällä päättävä Valencian GP odottaa vuoroaan marraskuun ensimmäisenä viikonvaihteena.

125-kuutioisten luokan aikataulu Australian GP:ssä 14.-16.10. Phillip Island, MM-osakilpailu 15/17:

Perjantai 14.10.
Klo 02.15-02.55, 125-kuutioisten luokan 1. vapaa harjoitus
Klo 06.15-06.55, 125-kuutioisten luokan 2. vapaa harjoitus

Lauantai 15.10.
Klo 02.15-02.55, 125-kuutioisten luokan 3. vapaa harjoitus
Klo 06.00-06.40, 125-kuutioisten luokan aika-ajo

Sunnuntai 16.10.
Klo 02.40-03.00, 125-kuutioisten luokan warmup
Klo 05.00, 125-kuutioisten luokan MM-osakilpailu 15/17

Phillip Islandin ratainfo
Pituus: 4448 metriä
Leveys: 13 metriä
Mutkat vasemmalle: 7
Mutkan oikealle: 5
Pisin suora: 900 metriä
Valmistunut: 1956
Modifioitu: 1988

125-kuutioisten luokan ennätyksiä
Rataennätys: Alvaro Bautista (2006) Espanja, Aprilia 1.36,927
Paalupaikkaennätys: Mika Kallio (2006) Suomi, KTM 1.36,625
Huippunopeus: Stefan Bradl (2008) Saksa, Aprilia 245,9 km/h
Kauden 2010 kilpailun kärkikolmikko:
1) Marc Marquez Espanja, Derbi 38.13,008, 2) Pol Espargaro Espanja, Derbi + 6,062, 3) Nicolas Terol Espanja, Aprilia + 11,576.

Piikkiluokan tilastotärppejä Australian GP:hen

- MM-sarjaa johtava ja Australiassa ensimmäisen mahdollisuuden mestaruuden voittamiseen omaava Nicolas Terol sijoittui viime vuonna Phillip Islandilla toiseksi. Se oli samalla hänen ensimmäinen podiumsijoituksensa Australiassa. Terol on jäänyt 27 viimeisessä kilpailussaan ainoastaan kolme kertaa podiumin ulkopuolelle:  Silverstonessa viime vuonna ja Sachsenringilla sekä Silverstonessa tällä kaudella.
- MM-sarjassa toisena oleva Johann Zarco saapui Australiaan Japanin GP:n voitto allaan. Hänestä tuli Japanissa seuraava ranskalainen osakilpailuvoittaja siten Mike Di Meglion, joka varmisti vuonna 2008 Australian GP:n ykkössijalla suomalaistalli Ajo Motorsportille ensimmäisen mestaruuden. Zarco sijoittui vuonna 2009 Australiassa 16:nneksi. Viime vuonna hän keskeytti kilpailun ensimmäisellä kierroksella teknisten ongelmien vuoksi. Zarco on sijoittunut kuuden nopeimman joukkoon tämän kauden kaikissa 14 osakilpailussa.
- MM-sarjassa kolmantena oleva Maveric Vinales kilpailee ensimmäistä kertaa Phillip Islandilla. Jos Vinales sijoittuu Australiassa neljän joukkoon, niin hän tekee 125-kuutioisten luokan tulokaskuljettajien piste-ennätyksen. Kyseinen ennätys on 202 pisteellä Marco Melandrin nimissä kaudelta 1998.
- MM-sarjassa neljäntenä oleva Sandro Cortese ajoi Australian GP:n nopeimman kierroksen vuonna 2009, jolloin hän sijoittui kilpailussa kolmanneksi. Viime vuonna hän oli aika-ajossa kakkonen, mutta hän kaatui kilpailun kolmannella kierroksella.
- MM-sarjassa viidentenä oleva Jonas Folger on kilpaillut tätä ennen Phillip Islandilla kaudella 2009, jolloin hän sijoittui 14:nneksi. Folger joutui jättämään viime vuonna Australian GP:n väliin Japanin kisan vammojen jäljiltä.
- MM-sarjassa kuudentena oleva Hector Faubel on kivunnut kerran podiumille Phillip Islandilla. Se tapahtui kaudella 2007 kolmannen sijan myötä. Viime vuonna Faubel kilpaili Australiassa Moto2-luokassa. Kisa päättyi hänen osaltaan avauskierroksen kolarointiin Wayne Maxwellin kanssa.
- MM-sarjassa kuudentena oleva Efren Vazquez ajoi viime vuonna Phillip Islandilla neljänneksi. Se on toistaiseksi hänen paras sijoituksensa Australiassa.
- MM-sarjassa kymmenentenä oleva Danny Kent kiersi viime kaudella Phillip Islandin rataa Lambretta-pyörällä sijoittuen 21:nneksi. Kent on joutunut jäämään tällä kaudella ainoastaan kaksi kertaa pisteiden ulkopuolelle, eli Le Mansissa ja Brnossa.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulleNiklas Ajo

Tiedot