Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Maastohiihtomaajoukkueella ensimmäinen näytönpaikka Oloksen Tykkikisoissa Muoniossa

 

Maastohiihtomaajoukkueella ensimmäinen näytönpaikka Oloksen Tykkikisoissa Muoniossa


Viime sunnuntaina käynnistyi maastohiihdon maajoukkueen leiri Oloksen maisemissa Muoniossa. Leiriviikon yhteydessä käytävissä Oloksen Tykkisoissa ratkotaan myös maailmancupin avauskisoihin. Ensimmäiset maailmacupin kilpailut hiihdetään viikon päästä Norjan Sjusjøenissä ja valinnat kilpailuihin tehdään Tykkikisojen jälkeen.

Maajoukkueen päävalmentaja Magnar Dalen näkee Tykkikisojen alkaneen kokonaisuudessaan hyvin, Erityisesti Dalen iloitsi hyvissä kilpailuissa esiin nousseista joukkueen uusista nimistä.

 - Talvi ei ole tyypillinen lumitilanteen takia, kun lunta ei ole yhtä paljon kuin tavallisesti. Oloksen Ensilumen kilpailuissa rata on olosuhteisiin nähden hyvä sisältäen tasaista latua ja ylämäkeä. Lauantaina toivottavasti on enemmän talven tuntua vaikka onkin luvattu lämpöasteita, mikä saattaa vaikeuttaa keliolosuhteita ja lunta saattaa olla vähemmän kuin tänään. Toisaalta kapeahkolla radalla pehmeä lumi on turvallisempi alusta kuin jäinen rata, etenkin vauhdikkaissa jyrkissä alamäissä, kertoo Dalen.

 -Harjoituskaudella taloudellisia resursseja on kohdistettu erityisesti korkean paikan leireihin. Maajoukkueella on ollut korkean paikan leirit elokuussa, syyskuussa ja lokakuussa. Rukan maailmancupin kilpailujen jälkeen seuraava korkean paikan leiri on Davosissa. Sprittimaajoukkueen leirien harjoitusohjelmiin on taas vastaavasti lisätty mm. nopeusharjoitteita, Dalen jatkaa.

Tänään Oloksella hiihdettiin naisten ja miesten sprinttikilpailut. Puolan Justyna Kowalczyk voitti naisten sprintin ja Norjan Andreas Nygaard miesten kilpailun. Suomalaiset naiset ottivat finaalin muut kolme sijaa: 2. Laura Ahervo, 3. Anne Kyllönen ja 4. Mona-Liisa Malvalehto. Miesten kilpailuissa Anssi Pentsisen dramaattinen kaatuminen loppusuoralle kaartuvassa kurvissa pilasi hänen kiivaan taistelunsa johtopaikasta. Pentsinen sijoittui lopulta neljänneksi. Kuudenneksi sijoittui Ari Luusua.

Maajoukkueen naishiihtäjistä Laura Ahervo piti radasta ja totesi Kowalczykin hiihtävän todella kovaa. Ahervon oma hiihto kulki ihan hyvin ja hän hiihti mielestään ehjän suorituksen. Samoilla ajatuksilla liikkui suoritukseensa tyytyväinen Anne Kyllönen puolalaisen vauhdista sekä omasta hiihdostaan. Kyllönen riemuitsi myös, että oli jaksanut rankan radan hyvin ja siksi hän pitikin sitä signaalina treenikauden onnistumisesta.

Karsintojen toiseksi sijoittunut Krista Lähteenmäki jäi pois puolivärieristä lääkärin suosituksesta. Lähteenmäki haluaa keskittyä lauantain kilpailusuoritukseensa. Luottavaisesti hän tähtää itselleen tärkeämpiin matkoihin.

Aino-Kaisa Saarinen starttaa lauantain kilpailussa. Viime kaudella harjoitteleminen ja kilpaileminen ilman henkilökohtaista valmentajaa sekä harmillinen kaatuminen ennen kauden alkua varjostivat Saarisen kautta. Nyt uuden valmentajan ohjauksessa Saarisella on rennompi fiilis ja hän katsoo luottavaisena tulevaan kauteen. Yhtä positiiviselta kuulostaa Riitta-Liisa Roponen. Roponen vaihtoi suksi- ja monomerkkiä, käytössä on nyt uusi kalusto ja suksien testaaminen on käynnissä. Tavoitteena on löytää parhaat mahdolliset sukset kaikille keleille.

Riikka Sarasoja-Lilja starttaa lauantain vapaan tyylin kilpailuun Oloksella, sunnuntai näillä näkymin varattu harjoituspäiväksi. Hän on nyt ollut Oloksella kaksi viikkoa harjoittelemassa ja  hän odottaakin innolla tulevia kilpailuja ja kauden uusia haasteita.

Naisten joukkueessa kauden päätavoitteina ovat Tour de Ski ja maailmancupeihin kokonaiskilpailu. FIS-pisteet jokainen varmasti janoaa.

Sami Jauhojärvi sanoo tämän kauden poikkeuksellisen lumitilanteen asettavan haasteita kalustolle. Niiukat lumiolosuhteet haastavat kaluston. Toki hyviä suorituksia saavuttaakseen on otettava riski ja hiihdettävä riittävän hyvillä suksilla. Enemmän lunta ja hiihto alkaa sujua paremmin, toivoo Jauhojärvi.

Matti Heikkinen lähtee maltilla tulevaan kauteen, töitä on kesällä ja syksyllä tehty ja ensimmäiset kilpailut antavat osviittaa siitä, missä kunnon suhteen mennään.  Kysyttäessä maajoukkueiden harjoittelusta ja sprinttimaajoukkueen muodostamisesta, Heikkinen on tyytyväinen sprintin eteen tehtyyn määrätietoiseen työhön. Heikkinen uskoo, että myös tuloksia tulee näkymään ajan kanssa.
-Tiukkaa vuoropuhelua käydään sprintin ja distanssihiihtäjien välillä, eri hiihtomatkojen edustajille on tullut osaamista toistensa harjoittelujen seuraamisen ja analysoinnin sekä yhteisten harjoitusten kautta. Töitä menestyksen eteen on nöyrästi tehtävä ja näyttöjä annettava kuten muidenkin hiiihtäjien, Heikkinen muistuttaa.

Sprinttihiihtäjistä Anssi Pentsinen totesi hiihtäneensä kauden parhaan hiihdon vaikka tänään kaatuikin harmittavasti loppusuoran kurvissa sprintin finaalissa.
- Pystyyn vaan vaikka välillä konttaillaan, päivä oli kuitenkin energisesti hyvä. Meidän hiihtäjien tiimi toimii todella hyvin ja porukalla tehdyt kovat harjoitukset tuovat kaikille lisäpotkua, Pentsinen toteaa.

Mitä useampia startteja tulee, sitä paremmiksi sijoitukset tulevat, arvioi taas sprinttereistä Martti Jylhä. -Tähän asti kausi on ollut hyvä. Alkukauden leireillä on tehty pohjatyötä jotta syksyllä on voinut tehdä kovempia leirejä ja tiimien sisällä tehty jako toiminut hyvin. Viimeisimmällä Vuokatin sprinttileirillä oli vähän miesvajetta kun Niklas Colliander ja Matias Strandvall olivat toipilaina.

Lari Lehtonen sanoo viikonlopun tulosten puhuvan puolestaan siitä, miten kesän ja syksyn harjoitukset ovat onnistuneet. Lehtonen uskoo oikeiden ja väärien asioiden nousevan esiin. Hän katsoo luottavaisena kautta eteenpäin, todeten tämänpäiväisestä kisasta: ”Varmaan parasta perinteisen sprinttiä koskaan”.

Maastohiihdon tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle