Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Pyöräilyunioni sähläsi SM-kilpailupäätöksessään

 

Pyöräilyunioni sähläsi SM-kilpailupäätöksessään


Pyöräilyunioni sähläsi SM-kilpailupäätöksessään ja viittasi kintaalla säännöille ja urheilijoiden ranking -pisteille
 
Suomen Pyöräilyunionin hallitus ja sen asiantuntijaelimet viittasivat kintaalla omille, kansainvälisen liittonsa UCI:n säännöille ja omien urheilijoidensa ranking ­pisteille tehdessään päätöksen vuoden 2012 maantiepyöräilyn SM-kilpailuista.
 
Suomen Pyöräilyunionin hallitus teki tämän vuoden kesäkuussa päätöksen, että seuraavat maantiepyöräilyn Suomen mestaruuskilpailut käydään 15.-17.6.2012 Liedossa.
 
Suomen Pyöräilyunionin omien sääntöjen mukaan kunkin vuoden kansallisten kilpailujen hakuaika päättyy edellisen vuoden syyskuun lopussa. Säännöissä ei ole erikseen määräyksiä kansallisten mestaruuskilpailujen osalta. Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n sääntöjen mukaan kansalliset mestaruuskilpailut maantiepyöräilyssä on järjestettävä viikon 26 aikana, joka tarkoittaa käytännössä viimeistä kesäkuun viikonloppua. Ajankohta on viikkoa ennen Tour de Francen alkua ja se on sama kaikkialla. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vain eteläisen pallonpuoliskon maat pitävät mestaruuskilpailut eri aikaan. Myös poikkeustilanteet, kuten maan poliittinen tilanne, sota tai vastaavat syyt voivat aiheuttaa poikkeavan ajankohdan. UCI on ilmoittanut, että se ei tule antamaan Suomen mestaruuskilpailuista ranking ­pisteitä, ellei niitä pidetä UCI:n sääntöjen mukaisena ajankohtana.
 
Kansalliset mestaruuskilpailut ovat urheilijoille tärkeitä UCI ranking ­pisteiden vuoksi. Niillä on merkitystä mm. MM-kilpailujen ja pyöräilijöiden tallipaikkojen kannalta. Pisteet pitäisi kiinnostaa myös lajiliittoa, mutta näin ei ole Suomen osalta. Kunnioitusta myöskään tätä asiaa kohtaan ei hallitukselta ja Maantiepyöräilyjaostolta löytynyt.
 
Liiton hallitus on elin, joka valvoo, että sen omat jäsenet eli pyöräilyseurat, niiden pyöräilijät ja toimihenkilöt toimivat Pyöräilyunionin sääntöjen mukaan. Omalla toiminnallaan se kuitenkin osoitti, että sääntöjen noudattaminen ei ole niin tärkeää. Samoin se osoitti, että Suomen maantiepyöräilyn ranking tai pyöräilijöiden kansainvälinen eteneminen ei ole sellaisia asioita, joiden kannalta päätöksiä pitäisi harkita ja tehdä. Asian tekee ihmeelliseksi se, että sitä on ollut valmistelemassa kaksi liiton asiantuntijaelintä, urheilulliselta kannata Maantiepyöräilyjaosto ja sääntöjen kannalta Sääntö- ja tuomarivaliokunta. Mm. Maantiepyöräilyjaosto vielä lokakuun alussa pitämässään kokouksessaan totesi, että se ei näe mitään perusteita esittää hallituksen tekemän päätöksen muuttamista.
 
Suomen Pyöräilyunionin hallituksen päätökseen vaikutti se, että sääntöjen mukaisena ajankohtana vietetään Suomessa juhannusta. UCI ei kuitenkaan näe juhannusta poikkeustilanteena ja esteenä. Esteeksi sitä ei koe myöskään naapurimaamme Ruotsi ja Viro.
 
Vuoden 2012 SM-kilpailuihin osallistuminen estää käytännössä suomalaisjoukkueiden osallistumisen Virossa järjestettävään Saaremaa Velotuur ­etappiajoon. Se järjestetään kesäkuun 12. ­ 16. Päivinä.  Viron kilpailu on vuosittain ollut lähes ainoa lähiseuduilla järjestettävistä etappiajoista, johon myös suomalaiset amatööriseurat voivat osallistua. Kilpailu on toiminut useina vuosina suomalaispyöräilijöiden maajoukkuevalintojen tarkkailukilpailuna. Myös tämän mahdollisuuden Suomen Pyöräilyunioni nyt sivuutti.
 
- Onhan tämä melkoisen harmittavaa touhua. Tästä jää vaikutelma, että liiton elimet eivät ole tehtäviensä tasalla. Kun me kuulimme liiton hallituksen päätöksestä, päätimme jättää oman kilpailuhakemuksemme ennen virallisen hakuajan päättymistä. Teimme sen 16. päivä syykuuta eli kahta viikkoa ennen virallisen hakuajan päättymistä. Me olisimme olleet valmiita järjestämään kilpailut virallisena ajankohtana eli juhannuksena. Hallitus ei kuitenkaan halunnut ainakaan vielä muuttaa tekemäänsä päätöstä, vaikka tiesi sen olleen sääntöjen vastaisen. Meillä on tavoitteena, että kilpailut järjestetään sääntöjen mukaan ja näin kilpailusta on mahdollisuus saada UCI:n ranking -pisteet. Jos muutosta ei tule, niin se on paha isku nuorille pyöräilijöillemme ja me joudumme harkitsemaan omaa osallistumistamme SM-kilpailuihin, kertoi TWD-Länkenin puheenjohtaja Esko Lummelampi.

TWD-Länkenin tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle