Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Oberstdorfin yhdistelmäkilpailut norjalaiskomennossa

 

Oberstdorfin yhdistelmäkilpailut norjalaiskomennossa


Sarasoja-Lilja parhaana suomalaisena viides

Yhdistelmäkilpailut Oberstdorfissa olivat Tour de Skin neljännen kilpailupäivän ohjelmana, miehillä 10 + 10 km ja naisilla 5 + 5 km. Miesten yhdistelmäkilpailun voitto ratkesi loppukirikamppailussa, jossa vahvin oli Norjan Petter Northug, toinen Sveitsin Dario Cologna ja kolmas Venäjän Maxim Vilegzhanin. Suomalaisista parhaiten suoriutui Matti Heikkinen, ollen päivän kisassa 12:s, seitsemän sekuntia Northugista.
Naisten kisan voittoon hiihti Norjan Marit Björgen, kakkoseksi Puolan Justyna Kowalczyk ja kolmanneksi Norjan Therese Johaug. Suomalaisnaisia tänään kolme kymmenen parhaan joukossa, Riikka Sarasoja-Lilja 5:s, Riitta-Liisa Roponen 8:s ja Krista Lähteenmäki 9:s.
Tour jatkuu yhden välipäivän jälkeen tiistaina 3.1. Italian Toblachissa, jossa hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla miesten 5 km ja naisten 3 km.

Cologna ensimmäisenä vaihtoon

Yhdistelmäkilpailun ensimmäinen 10 km perinteisellä hiihtotavalla sujui suomalaisittain kaksijakoisesti. Ensimmäisen 5 km aikana Sami Jauhojärvi kävi jopa vetämässä kärkijoukkoa. Kirimaaleissa suomalaiset eivät bonussekunteja napsineet, isoimmat bonussekunnit menivät mm. Ruotsin Hellnerille ja Tsekin Bauerille. Touria johtava sveitsiläinen Cologna siirtyi johtoon ennen ensimmäisen osuuden loppua ja suksien vaihtoa, suomalaisista parhaista asetelmissa Matti Heikkinen, reilut 20 sekuntia kärkeä jäljessä.

Kisan ratkaisut vasta loppusuoralla – Northug vahvin

Vapaan 10 km käynnistyi tarkkaillen, vauhtia ei kärkijoukossa liiemmin pidetty ja näin suomalaisista Heikkinen ja Jauhojärvi saivatkin kärkijoukon kiinni. Vauhtia alettiin kunnolla pitämään vasta siirryttäessä viimeiselle kierrokselle Venäjän Legkovin siirtyessä kärkeen, tässä vaiheessa Heikkinen 20. sijalla n. 12 sekuntia kärjestä ja Jauhojärvi 33. sijalla reilut 20 sekuntia kärjestä. Legkov yritti päästä karkuun kärkijoukolta, mutta hänet ajettiin kiinni helposti. Ratkaisuja yritettiin tehdä viimeisessä nousussa, jossa Ruotsin Hellner ja Venäjän Vilegzhanin vetivät joukkoa. Vilegzhanin tulikin ensimmäisenä loppusuoralle perässään Cologna, Northug ja Hellner, joita hän ei saanut kuitenkaan karistettua kannoiltaan. Norjalainen kiritykki Northug loppusuoralla jälleen vahvin, Sveitsin Dario Cologna kakkoseksi, Venäjän Maxim Vilegzhanin kolmanneksi ja Ruotsin Hellner jätettiin neljänneksi. Matti Heikkinen parhaana suomalaisena kisassa 12:s, vain 7 sekuntia voittajasta. Sami Jauhojärvi 21:s, Ville Nousiainen 43:s, Lari Lehtonen 45:s ja Ari Luusua 66:s.

Viime vuonna Tourilla Oberstdorfin yhdistelmäkisan voittanut ja tänään 12:nneksi sijoittunut Matti Heikkinen kertoi päivän kisasta että tänään ei rahkeissa ollut oikein voimaa: ”Ei ollut paras päivä tänään. Suunnitelman mukaisesti, silloin kun on vähän heikompia päiviä niin pitää minimoida tappiot. Toki bonussekunneissa tuli aika paljon takkiin, mutta kun reserveissä ei ole paukkuja lähteä kireihin niin silloin ei voi lähteä niihin mukaan ettei tule enemmän takkiin. Seitsemän sekuntia maalissa keulaan ei ole paha siihen nähden mikä olo oli maalissa. Tulee hyviä ja huonoja päiviä ja jäädään odottelemaan hyökkäyksen paikkoja tuleville päiville. Eilisen jälkeen tämä päivä kuitenkin parempi, nousu takaisin ns. rutiinitöihin. Huominen välipäivä käytetään palautumiseen, jalat kohti kattoa ja pientä liikettä, hyvää ruokaa ja vähän huumoria, kyllä se siitä.”

Northug jatkaa Tourin kärjessä

Päivän kilpailun voittanut Norjalainen jatkaa Tourin kokonaiskilpailun kärjessä, mutta hänen eronsa Colognaan on vain 1,1 sekuntia. Kirimaaleista saatujen hyvityssekuntien ansiosta kaksikko on kasvattanut eroaan seuraaviin, kolmanneksi Tourilla noussut Legkov on kärkikaksikkoa jo 52 sekuntia perässä. Suomalaisista Tourilla parhaissa asetelmissa jatkavat peräkkäisillä sijoituksilla Jauhojärvi ja Heikkinen. Jauhojärvi kokonaistilanteessa 15:s, johtavaa Northugia 2.08,5 perässä ja Heikkinen puolestaan vajaat 6 sekuntia Jauhojärven perässä.

Björgen naisten kilpailun voittoon

Naisten yhdistelmäkilpailussa, jossa matkana ensin 5 km perinteisellä ja sitten 5 km vapaalla hiihtotavalla, suksien vaihtoon perinteisen 5 km osuuden jälkeen ensimmäisenä tuli Puolan Justyna Kowalczyk, perässään norjalaiskaksikko Johaug ja Steira reilun 2 sekunnin päässä. Neljäntenä vaihtoon Norjan Marit Björgen reilun 8 sekunnin päässä keulasta, Aino-Kaisa Saarinen puolestaan viidentenä suksien vaihtoon,  vajaan 2 sekuntia Björgenistä. Vapaan osuudella kärkikolmikoksi muodostui Kowalczyk, Björgen ja Johaug, Johaugin viedessä vapaan osuuden kirimaalin isoimmat hyvityssekunnit.

Kowalczyk  yritti tehdä ratkaisua kisan viimeisessä nousussa ja pääsikin norjalaiskaksikon Johaug-Björgen ohitse, mutta ei saanut tehtyä heihin kunnolla eroa. Lopullinen ratkaisu päivän kisassa tapahtuikin loppulaskussa ja loppusuoran alussa, jossa Björgen pääsi loistavasti luistavalla suksella  loppulaskussa johtaneen Kowalczykin ohi ja Björgen myös päivän kilpailun voittoon. Kowalczyk päivän kisassa toiseksi ja Johaug kolmanneksi. Suomalaisittain päivä oli kokonaisuutena hyvä, 10 parhaan joukkoon tänään kolme suomalaista. Riikka Sarasoja-Lilja parhaana suomalaisena maalissa viidentenä, Riitta-Liisa Roponen 8:s ja Krista Lähteenmäki 9:s. Hyvän viimeisen kierroksen ja vapaan osuuden hiihtänyt Anne Kyllönen oli 11:s. Perinteisen osuuden jälkeen vielä viidentenä ollut Aino-Kaisa Saarinen oli maalissa 18:s, Kerttu Niskanen 28:s ja Laura Ahervo 34:s.

Riikka Sarasoja-Lilja kuvaili päivän hiihtoaan yhdeksi uran parhaimmistaan: ”En usko että juurikaan paremmin olisi voinut mennä, varmasti yksi uran parhaista hiihdoista yhdistelmäkilpailussa. Perinteisen vitosen sain kulkemaan tosi hyvin ja vapaalle lähdin hiihtämään rennosti vain omaa hiihtoa, lopussa sitten vain kaikki irti ja sainkin siinä loppusuorallakin vielä muutamia sijoituksia napsittua. Huominen vapaapäivä tulee kyllä tarpeeseen, aika rankka neljän päivän rupeama ollut. Vapaapäivänä levätään ja otetaan ajatuksia vähän irti hiihdosta. Hiihtämässä huomenna käyn ehkä sen verran että käyn tiistaisen kisaladun kiertämässä läpi.”

Kowalczyk jatkaa Tourin johdossa

Puolan Justyna Kowalczyk jatkaa Tourin kokonaiskilpailun johdossa tämän päivän kakkostilasta huolimatta. Kowalczyk voitti päivän ensimmäisen kirimaalin ja kakkonen päivän toisessa kirimaalissa, joten hän kasvatti päivän hyvityssekuntien turvin johtoaan toisena olevaan Björgeniin 26,6 sekuntiin. Suomalaisista Tourin kokonaiskilpailussa Aino-Kaisa Saarinen jatkaa parhaissa asetelmissa, ollen neljännen kilpailupäivän jälkeen 3.04,9 johtavaa Kowalczykiä perässä kokonaiskilpailun viidennellä sijalla. Krista Lähteenmäki on Tourilla seitsemäntenä, vajaa 10 sekuntia Saarisen perässä.

Maanantai Tourilla välipäivä

Hiihtäjät pääsevät nauttimaan maanantaina vapaapäivästä, Tour jatkuu taas tiistaina Italiassa Toblachissa, jossa ohjelmassa ovat perinteisellä hiihtotavalla miehillä 5 km ja naisilla 3 km.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle