Finaaliunelma karkasi Nuorilta Leijonilta

Suomen nuorten maajoukkue kärsi katkeran tappion MM-välierässä Ruotsille. Nuoret Leijonat oli kiinni voitossa vielä vajaat kaksi minuuttia ennen päätössummeria, mutta kärsi lopulta tappion voittomaalikilpailussa lukemin 3-2.

Otteluun ennakkosuosikkina lähtenyt Ruotsi aloitti kamppailun hurjasti. Suomelle ei jäänyt aikaa tai tilaa tehdä peliä, ja sinikeltainen vyöry seurasi toistaan. Suomi kesti mainiosti torjuneen Sami Aittokallion ja uhrautuvan puolustuspelin ansiosta.

Avauserän toiseksi viimeisellä minuutilla Suomen kolmosketju juoni avausmaalin. Miro Aaltonen nousi vasenta laitaa pitkin ja käänsi syötön Ruotsin maalin eteen. Paikalla oli Alexander Ruuttu, joka laukoi terävästi ohi Johan Gustafssonin.

Toisessa erässä Suomi pääsi paremmin peliin mukaan. Nuoret Leijonat otti kamppailun ensimmäisen jäähyn hieman ennen erän puoliväliä, mutta kahdeksan ylivoimaosumaa turnauksessa viimeistellyt Ruotsi ei päässyt tolppalaukausta lähemmäksi.

Erän ainoasta maalista vastasi Joel Armia, joka riisti kiekon Ruotsin puolustusalueella Joakim Nordströmiltä ja laukoi terävästi turnauksen viidennen maalinsa.

Kolmannen erän alussa Simo-Pekka Riikola sai kaksiminuuttisen koukkaamisesta, ja William Karlsson käynnisti Ruotsin takaa-ajon ohjattuaan paluukiekosta kavennuksen. Maali siirsi otteen ruotsalaisille, eikä Suomella ollut käytännössä vaarallisia maalipaikkoja yhtä Armian tilaisuutta lukuun ottamatta.

Toiseksi viimeisellä minuutilla Aittokallio pelasi kiekkoa maalin takana, mutta Johan Sundström katkaisi rännikiekon ja syötti maalin eteen Max Fribergille, jonka tasoitusmaali syntyi ajassa 58.16.

Kymmenen minuutin jatkoajalla Suomen tekopaikat tulivat Joonas Donskoille ja Teemu Pulkkiselle.

Voittomaalikilpailu ratkesi kolmannessa parissa. Ruotsi oli tehnyt kolmella yrityksellään kaksi maalia ja Suomi yhden (Armia), kun Mikael Granlund pääsi yrittämään tasoitusta. Suomen kapteeni kuitenkin hukkasi kiekon ratkaisevalla hetkellä, eikä hän saanut laukausta aikaan.

Suomen hieno taistelu päättyi katkerasti, mutta minään vääryytenä Ruotsin voittoa ei voi pitää. Aittokallio torjui ottelussa peräti 55 ruotsalaislaukausta, kun Gustafsson ehti kiekon eteen 22 kertaa.

Suomi pelaa MM-pronssista torstai-iltana kello 22.30 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. Suomen edellinen nuorten MM-mitali on kuuden vuoden takaa Vancouverin kisoista 2006.