Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Kowalczyk ja Cologna Tourin valtiaat - Lähteenmäki nousi neljänneksi

 

Kowalczyk ja Cologna Tourin valtiaat - Lähteenmäki nousi neljänneksi


Tämän kauden Tour de Ski huipentui Italian Val di Fiemmessä hiihdettyyn yhdeksänteen etappiin - 9 km vapaan hiihtotavan takaa-ajoon, jonka jo totutusti päätti rankka 3,5 km Alpe Cermisin nousu. Naisissa Tourin voittoon hiihti Tourin kokonaiskilpailun johtoon siirtynyt Puolan Justyna Kowalczyk. Norjan Marit Björgen tänään kakkoseksi ja kolmanneksi Norjan Therese Johaug. Krista Lähteenmäki jatkoi loistavia otteitaan Tourilla ja nousi päätösetapilla hienosti lopputuloksissa neljänneksi. Miesten kilpailun ja Tourin  voittoon hiihti Sveitsin Dario Cologna, kakkoseksi hyvän nousun päivän kisassa tehnyt Ruotsin Marcus Hellner. Norjan Petter Northug jätettiin Tourilla kolmanneksi.
Maastohiihdon maailmancup jatkuu 14.-15.1. Milanon vapaan hiihtotavan sprinteillä.

Tourin päättävää yhdeksättä etappia päästiin hiihtämään aurinkoisessa ja hienossa säässä. Ennakkoarvioissa vahvimmiksi voittajakandidaateiksi luettiin jo kolmatta Tourin kokonaiskilpailun voittoaan tavoittelevat Puolan Justyna Kowalczyk ja Sveitsin Dario Cologna. Suomalaisista Tourin viimeiselle etapille lähtivät Laura Ahervo, Aino-Kaisa Saarinen, Krista Lähteenmäki, Riitta-Liisa Roponen, Kerttu Niskanen ja Anne Kyllönen sekä Matti Heikkinen, Lari Lehtonen, Ari Luusua, Sami Jauhojärvi ja Ville Nousiainen.

Kowalczyk voittoon – Lähteenmäki nousi neljänneksi

Naisten kilpailussa johdossa Puolan Justyna Kowalczyk pääsi lähtemään 11,5 sekuntia Norjan Marit Björgenin edellä. Norjalainen otti Kowalczykin kiinni 1,5 km kohdalla, josta kaksikko jatkoi matkaa yhdessä taivaltaen pitäen huolta ettei kolmantena matkaan lähtenyt Norjan Therese Johaug tavoita kaksikkoa. Johaug sai kavennettua eroa kärkikaksikkoon, 6,2 km väliaikapisteellä hän oli ottanut 40 sekuntia kärkikaksikkoa kiinni, eron kärkeen ollessa 4.07,00 tässä vaiheessa. Tourin ratkaisuja näthiin kun kärkikaksikko oli tehnyt matkaa hiukan reilut 23 minuuttia, kun Kowalczyk kiristi vauhtia ja karkasi jyrkällä nousulla Björgeniltä. Puolalainen ei enää päästänyt norjalaista lähelleen, ollen puoli kilometriä ennen maalia jo 31 sekuntia Bjärgenin edellä. Kowalczyk myös maaliin ensimmäisenä ja näin Kowalczykille uran kolmas Tour de Skin kokonaiskilpailun voitto. Päivän kisan voitto oli myös puolalaisen viides voitto tämän vuoden Tourille. Väsynyt Björgen maaliin kakkosena 28 sekuntia puolalaisen perässä, Johaug maaliin kolmantena 3.57,8 Kowalczykistä. Johaugin osuusaika oli päivän nopein ja hän voittikin ”Lady of the day” – palkinnon päivän nopeimmasta osuusajasta.

Krista Lähteenmäki lähti päivän kisaan viidentenä, hiukan vajaat 12 sekuntia neljäntenä lähteneen Ruotsin Charlotte Kallan perään. Aino-Kaisa Saarinen puolestaan lähti matkaan yhdeksäntenä, puoli minuuttia edellään kahdeksantena lähtenyt USA:n Kikkan Randall. Lähteenmäki ei ollut tavoittanut juurikaan Kallaa ensimmäisellä 1,6 väliaikapisteellä, Saarinen puolestaan oli jo puolittanut eronsa Randalliin. Ennen lopun jyrkkää nousuosuutta 6,2 km väliaikapisteellä Lähteenmäki oli ottanut edellään menneen Kallan kiinni, kaksikkoa seurasi Norjan Marthe Kristoffersen 18 sekunnin päässä. Saarinen jatkoi matkaansa kahdeksantena, yrittäen tavoittaa Randallia. 7,1 km väliaikapisteellä Kristoffersen oli ottanut edellään menevät Kallan ja Lähteenmäen kiinni. Hiukan väliaikapisteen jälkeen Lähteenmäki ja Kristoffersen olivat karistaneet Kallan kannoiltaan ja näin Tourin nelostilasta käytiin taistelu Lähteenmäen ja Kristoffersenin välillä. Viimeisellä väliaikapisteellä 8,5 km kohdalla Lähteenmäki ja Kristoffersen kävivät kamppailua nelostilasta, jonka Lähteenmäki vei nimiinsä jaksaen paremmin rutistaa viimeiset sadat metrit. Lähteemäki jatkoi loistavia otteitaan Tourilla ja lopputuloksissa neljänneksi, Kristoffersen viidenneksi. Saksan Zeller kuudenneksi, Ruotsin Kalla seitsemänneksi ja Aino-Kaisa Saarinen kahdeksanneksi. Norjan Astrid Jacobsen yhdeksänneksi ja lopussa jonkun verran puutunut USA:n Kikkan Randall kymmenenneksi. Maaliin tulon jälkeen tuli vielä tieto, että Aino-Kaisa Saarisen aikaan lisätään 14 sekuntia lisää - hän oli lähtenyt matkaan liian aikaisin, joten Saarisen loppusijoitus lopulta tippui pykälän alaspäin ja näin Saarinen 9:s Tourin lopputuloksissa.

Krista Lähteenmäki, 21-vuotias suomalaishiihtäjä oli rankan päätösetapin jälkeen tyytyväinen Tourin urakkaansa.
-”Väsynyt, mutta onnellinen – sanonta pitää kyllä nyt paikkaansa. Lähdin tänään tavoittelemaan neljättä sijaa ja hyvä että onnistuin siinä. En tiedä, oliko tuo Alpe Cermisin nousu jyrkempi kuin viime vuonna, mutta enemmän joutui ankkaa menemään kuin viime vuonna ja tuntui että mutkia oli tehty nousuun viimevuotista enemmän. Aika taistelua oli tämä päivä, onneksi jaksoin lopussa puristaa Kristoffersenista vielä ohi. Energiat alkaa olemaan aika vähissä, vaikka tässä on jo palautusjuomat ja patukat jo otettu kisan jälkeen. Reilu viikko on menty tässä pastalinjalla ja nyt tuntuu että kaipaa jo kunnon pihviä lautaselle, taidankin päivällislautaselle ottaa isot pihvit”,  kertoi väsynyt, mutta iloinen Lähteenmäki pian kisan jälkeen.

Tourin kokonaiskisa suomalaisittain hieno

Tour de Ski sujui suomalaisittain kokonaisuutena hienosti, kaikki Tourin loppuun asti hiihtäneet kuusi naishiihtäjäämme lopputuloksissa 21 parhaan joukossa. Parhaimpina viimeisellä etapilla sijoitustaan vielä pykälällä parantanutt Krista Lähteenmäki (4:s) ja Aino-Kaisa Saarinen (9:s).
Riitta-Liisa Roponen paransi viimeisellä etapilla myös sijoitustaan, ollen lopputuloksissa 11:s. Kerttu Niskanen 16:s, Laura Ahervo paransi myös viimeisellä etapilla sijoitustaan ollen lopputuloksissa 20:s ja Anne Kyllönen 21:s.

Cologna miesten valtias Tourilla

Tourin kokonaiskilpailussa johdossa ollut Sveitsin Dario Cologna lähti päivän kisaan 1.22,0 ennen Norjan Petter Northugia. Kolmantena ja neljäntenä, 44,5 sekuntia Northugin perässä matkaan lähtivät Ruotsin Marcus Hellner ja Kanadan Devon Kerhaw, yrittäen tavoittaa norjalaista sekä myös pitää puolitoista minuuttia heidän peräänsä lähteneet Tsekin Lukas Bauerin ja Kanadan Alex Harveyn takanaan. Ensimmäisessä väliaikapisteessä Northug oli tavoittanut sekunnin verran Colognaa, Hellner-Kershaw kaksikko jääneet puolestaan muutaman sekunnin Northugista. Bauer ja Harvey tässä vaiheessa jääneet viitisen sekuntia edellisestä kaksikosta. Viimeisellä väliaikapisteellä (6,2 km) ennen jyrkkää loppunousua Colognan johto Northugiin oli vielä turvallisen tuntuinen, Northugin ollessa 1.11,8 Colognaa perässä. Hellner ja Kershaw tulivat vuorovetoa tehden väliaikapisteelle 43 sekuntia Northugin perässä. Jyrkempään nousuun lähdettäessä Hellner alkoi karistamaan Kershawia kannoiltaan. Bauer ja Harvey olivat jääneet jo kahden minuutin päähän Hellneristä. Viidennestä tilasta alkoi muodostumaan taistelu Bauerin ja Harveyn sekä takana tulevista venäläisistä Aleksander Legkovin välillä. Kisan kakkospaikasta taistelu käynnistyi Northugin ja Hellnerin välillä 7,1 km väliaikapisteen jälkeen, jolloin Hellner ajoi jo Northugin ohi. 8,1 km kohdalla Hellner kakkosena, tehden pientä eroa Northugiin.  Kershaw tässä vaiheessa neljäntenä, Legkov viidentenä ja Bauer kuudentena.

Cologna jatkoi helposti kohti voittoa, ollen 8,5 km väliaikapisteellä 1,09  kakkosena tulevaa Hellneriä edellä. Northug oli jäänyt jo ratkaisevasti kakkostilasta, ollen jo 20 sekuntia Hellneriä perässä. Sveitsiläinen Cologna tämän vuoden Tourilla tänään toiseen osakilpailuvoittoon ja samalla kolmannen kerran Tourin voittajaksi. Hellner maalissa kakkosena, Northug kolmantena ja Kershaw neljäntenä. Aleksander Legkov viidentenä maaliin, tehden päivän nopeimman osuusajan.

Suomalaiset lähtivät päivän kisaan matkaan ns. aaltolähdössä 7 minuuttia Colognan perään. Parhaana suomalaisena maalissa Matti Heikkinen 22:s, päivän kuudenneksi nopeimmalla osuusajalla. Heikkinen hiihti melkein minuutin nopeammin tänään kuin esimerkiksi Tourilla kolmanneksi lopputuloksissa tullut Northug.

Matti Heikkinen kommentoi viimeistä etappia itselleen näytön paikaksi:
-”Aika tiukilla mies oli. Eilisen jälkeen takki oli kyllä aivan tyhjä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tänään olikin vähän näytön paikka ja päivän kuudenneksi nopein osuusaika antoikin viitteen sille, että tästä on hyvä jatkaa kautta eteenpäin.”

Suomalaisia kaksi Tourilla kokonaiskilpailussa 30 parhaan joukossa

Lopputuloksissa suomalaisista kaksi sijoittui 30 parhaan joukkoon, parhaimpana päätösetapilla kuusi pykälää sijoitustaan parantanut Matti Heikkinen (24:s) ja Ville Nousiainen (28:s). Sami Jauhojärvi lopputuloksissa 33:s, Lari Lehtonen 44:s ja Ari Luusua 47:s

Päävalmentaja Magnar Dalenin loppuarviossa Tourin kokonaispanos oli tulosten valossa suomalaisittain hiukan kaksijakoinen.
- Kokonaisuutena meillä oli vahva naisten joukkue. Krista (Lähteenmäki) neljäs ja Aino-Kaisa (Saarinen) yhdeksäs kokonaiskilpailussa ja lisäksi kaikki naisemme 21 parhaan joukossa. Krista hiihti tänäänkin hyvin taktisesti, Aino-Kaisan vapaan hiihto oli myös tänään hyvää. Laura (Ahervo) ensikertalaisena suoriutui koko Tourista myös hyvin. Miesten kokonaispanos taas ei tyydytä, tulos ei niin hyvä kuin odotettiin. Matin (Heikkinen) tämän päivän kuudenneksi nopein osuusaika osoitti että hän on 10 parhaan hiihtäjän joukossa maailmassa, Oberhofin kaatumiset yms olivat koko Touria ajatellen ratkaisevia. Ilman niitä Matti olisi taistellut varmasti paremmista sijoituksista koko Tourilla. ”Rookie” Ari Luusua haki nyt Tourilta kokemusta ja osoitti että hänellä on potentiaalia pärjätä hyvin tulevaisuudessa.”

Lopputulokset Tour de Ski, 9/9 osakilpailun jälkeen:
Naiset:
1. Justyna Kowalczyk POL 2.17.36,0
2. Marit Björgen NOR + 28,2
3. Therese Johaug NOR + 3.57,8
4. Krista Lähteenmäki + 6.48,6
5. Marthe Kristoffersen NOR + 6.55,1
6. Katrin Zeller GER + 7.09,7
7. Charlotte Kalla SWE + 8.01,2
8. Astrid Jacobsen NOR + 8.32,7
9. Aino-Kaisa Saarinen + 8.34,2
10. Kikkan Randall USA + 8.55,8
11. Riitta-Liisa Roponen + 9.33,9
12. Masako Ishida JPN + 9.39,9
13. Julia Ivanova RUS + 11.41,1
14. Valentina Shetshenko UKR + 11.54,6
15. Ingvild Östberg NOR + 12.00,7
16. Kerttu Niskanen + 12.06,1
---------------------------------------
20. Laura Ahervo + 12.34,4
21. Anne Kyllönen + 12.41,3

Miehet:
 1. Dario Cologna      SUI 4.33.17,2
 2. Marcus Hellner     SWE +  1.02,3
 3. Petter Northug     NOR +  1,44,6
 4. Devon Kershaw      CAN +  2.09,4
 5. Aleksander Legkov  RUS +  2.59,1
 6. Lukas Bauer        CZE +  3.22,3
 7. Maurice Manificat  FRA +  3.43,7
 8. Maksim Vylegzhanin RUS +  4,12,4
 9. Martin Jaks        CZE +  4.20,2
10. Ilja Tshernusov    RUS +  4.29,1
11. Tobias Angerer     GER +  4.34,7
12. Alex Harvey        CAN +  4.45,1
13. Jens Filbrich      GER +  4.49,8
14. Sergei Turishev    RUS +  5.13,7
15. Giorgio di Centa   ITA +  5.26,1
--------------------------------------------
24. Matti Heikkinen        +  9.30,4
28. Ville Nousiainen       + 10.22,6
33. Sami Jauhojärvi        + 10.55,2
44. Lari Lehtonen          + 14.50,6
47. Ari Luusua             + 15.39,2

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle