Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomi hienosti naisten viestin kakkoseksi Nove Mestossa

 

Suomi hienosti naisten viestin kakkoseksi Nove Mestossa


Maastohiihdon Maailmancup jatkui tänään Tshekin Nove Mestossa viestikilpailuilla. Naisten 4 x 5 km viestin voittajaksi voittajaksi hiihti Norjan ykkösjoukkue, Suomen nelikko Riikka Sarasoja-Lilja, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Lähteenmäki hiihtivät hienosti viestin kakkoseksi ennen kolmanneksi tullutta Norjan kakkosjoukkuetta.

Naisten 4 x 5 km viestissä Suomen viestinelikko oli seuraava: ensimmäiselle osuudelle Riikka Sarasoja-Lilja, toiselle osuudelle Aino-Kaisa Saarinen, kolmannelle osuudelle Riittä-Liisa Roponen ja ankkuriosuudelle Krista Lähteenmäki. Viestin kaksi ensimmäistä osuutta perinteisellä ja kaksi viimeistä osuutta vapaalla hiihtotavalla. Naisten viestiin starttasi kaikkiaan 12 joukkuetta ja Norja (Skofterud, Johaug, Jacobsen ja Björgen) selkeänä ennakkosuosikkina. Ennakkoarvioiden mukaan Suomi, Ruotsi ja Venäjä kamppailisivat Norjan kakkosjoukkueen ohella jälkeen muista palkintopallisijoituksista.

Norja naisissa ylivoimainen – Suomi hienosti kakkoseksi

Avausosuudella Norjan ykkösjoukkueen Vibeke Skofterud lähti pitämään vauhtia kannoillaan Norjan kakkosjoukkueen Heidi Weng. He jättivät muita joukkueita pikkuhiljaa, 2,5 km väliaikapisteellä heillä 7 sekunnin etumatka takaa-ajaviin joukkueisiin. Venäjä väliaikapisteellä kolmantena. Riikka Sarasoja-Lilja hiihti tässä vaiheessa hienosti Venäjän kannoilla neljäntenä.
Toisella 2,5 km lenkillä Norja I ja II – joukkueet menivät menojaan ja tulivat vaihtoon 13,6 sekuntia ennen kolmantena vaihtanutta Venäjän ykkösjoukkuetta. Venäjän kakkosjoukkue neljäntenä ja Suomi viidentenä, hiukan vajaat 20 sekuntia Venäjän ykkösjoukkueesta. Ruotsalaisten avausosuus meni penkin alle, avausosuuden Sofia Bleckur jäi melkein minuutin kärjestä.

Kakkososuudella Norjan ykkösjoukkueen Therese Johaug alkoi tekemään eroa Norjan kakkosjoukkueen Ragnhild Hagaan, Aino-Kaisa Saarinen puolestaan alkoi tavoittamaan edellä menevää Venäjän ykkösjoukkueen Alija Iksanovaa, karistaen samalla takana tulevia joukkueita. Osuuden puolessa välissä Norja I  oli jo 20,7 sekuntia Norja II:sta edellä, Venäjä I puolestaan 25,2 sekuntia kärkeen. Aino-Kaisa Saarinen hiihti osuutensa alkupuoliskon samaa vauhtia kuin kärjessä menevä Johaug ja toi Suomen neljäntenä väliaikapisteelle, 33 sekuntia keulasta. Suomen jälkeen viidentenä Kazakhstan, 15 sekunnin päässä Suomesta.
Therese Johaug jatkoi hyvää menoaan myös osuuden loppupuoliskon tuoden Norjan vaihtoon 27,5  sekunnin erolla ennen kakkosena vaihtanutta Venäjän ykkösjoukkuetta. Aino-Kaisa Saarinen puolestaan vaihtoon kolmantena, 32,3 sekuntia Norjasta. Pahasti osuudella väsähtänyt Norjan kakkosjoukkueen Ragnhild Haga toi joukkueensa vaihtoon neljäntenä, 44,9 sekuntia kärjestä. Ruotsi tässä vaiheessa noussut viidenneksi, ollen reilut puoli minuuttia Suomea perässä.

Kolmannella osuudella Norjan ykkösjoukkueen Astrid Jacobsen sai hiihtää rauhassa omaa hiihtoaan, kun takana alkoi tapahtumaan heti osuuden alkumatkasta: Riitta-Liisa Roponen otti heti osuuden alkupuolella Venäjän ykkösjoukkueen Natalia Korostelevan kiinni, heitä puolestaan takaa-ajava Norjan kakkosjoukkueen Marthe Kristoffersen saavutti heidät ennen osuuden puolta väliä. Osuuden puolessa välissä Norja I johti 44,7 sekunnilla ennen kakkoseksi noussutta Norjan kakkosjoukkueen Kristoffersenia. Riitta-Liisa Roponen tiukasti Kristoffersenin kannoilla, Venäjän ykkösjoukkue puolestaan joutunut antamaan edellä meneville jo hiukan periksi.
Norja I viimeiseen vaihtoon 33,7 sekuntia ennen Norjan kakkosjoukkuetta ja Suomea. Suomen perässä hiukan reilun puolen minuutin päässä Ruotsi neljäntenä, kannoillaan Saksa ja USA.

Ankkurisosuudella Norjan ykkösjoukkueen Marit Björgen sai hiihtää rauhassa, kun takaa-ajajat, Norja II (Östberg) ja Suomi (Krista Lähteenmäki) keskittyivät taisteluun viestin kakkostilasta. Ruotsin ja USA:n edustajat Charlotte Kalla ja Jessica Diggins puolestaan saavuttivat hiukan edessä meneviä Suomea ja Norjaa. Osuuden puolessa välissä Björgen vei viestiä 48,6 sekunnin erolla ennen toisena tulevaa Suomea. Norja II tiukasti Suomen kannoilla, USA ja Ruotsi puolestaan 20 sekunnin päässä Suomesta. Osuuden jälkimmäisen puoliskon jännitettäväksi asiaksi jäikin se, saavatko USA ja Ruotsi otettua edellä menevät Suomen ja Norjan kakkosjoukkueen kiinni.
Viestin voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä, Norjan ykkösjoukkue täysin omaa luokkaansa, 32,6 sekunnin marginaalilla seuraavaan. Krista Lähteenmäki voitti loppukiritaistelussa Norjan kakkosjoukkueen Östbergin ja näin Suomi hienosti viestin kakkoseksi. Norjan kakkosjoukkue kolmanneksi, neljänneksi Ruotsi ja viidenneksi USA.

Suomalaiset tyytyväisiä päivän viestikilpailuun

Avausosuuden hiihtänyt Riikka Sarasoja-Lilja jäi hiukan avausosuudella kyynärpäätaktiikassa muille, mutta oli iloinen viestin tuloksesta:
- Sain hyvän lähdön, mutta sitten joku tuli kyynärpäätaktiikalla hiukan kylkeen ja jouduin pois ladulta ja hiihtämään jonkin matkaa ladun ulkopuolella. Se varmaan verotti vähän voimia alussa, mutta loppua kohti sain parannettua asemia ja pidettyä aikaeron kärkeen kohtuullisena. Hienoa, että päästiin tänään palkintopallille, upea ja aurinkoinen päivä koko joukkueelle!

Kakkososuudella hiihtänyt Aino-Kaisa Saarinen kommentoi päivän suoritusta seuraavasti:
- Tänään oli parempaa hiihtämistä kuin eilen, yritin hakea vauhtia kierroksille rytmin kautta ja jonkin verran onnistuinkin siinä. Pieni rypistys vielä ihan huippuvauhdista puuttuu ja se pitäisi vielä loppukauden kisoihin kaivaa esille.

Kolmososuuden Riitta-Liisa Roponen hoiti mallikkaasti, tuoden Suomen vaihtoon ankkurisosuudelle hyvistä asemista:
- Joukkuelajihan viesti on, kaikilta hyvä hiihto tänään. Pääsin itse kolmantena liikkeelle ja toin viestin kolmantena, taktiikkana oli pedata Kristalle mahdollisimman hyvät asetelmat ankkuriosuudelle.

Ankkurimme Krista Lähteenmäki oli tyytyväinen päivän kisaan, vaikka näkikin omassa taktiikassaan hiukan parantamisen varaa:
- Oli kyllä tosi tiukka kisa tänään. Vielä aamulla oli tosi väsynyt olo verryttelyssä, mutta näköjään kun viivalle pääsee numerolappu rinnassa niin jostain se taistelutahto aina löytyy. Osuudella olisi voinut ehkä antaa Norjalaisen antaa tehdä töitä enemmän ja säästää paremmin voimia loppusuoralle, sen verran kovia Norjalaiset kyllä on ettei heitä näköjään matkavauhdilla saa karistettua kyydistä. Hyvä kuitenkin että pääsin loppusuoralle ennen Norjalaista ja voimia oli sen verran loppukiriin että saatiin otettua maalissa kakkostila. Hyvä kisa koko joukkueelta tänään.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle