Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Slovenia joukkueiden ykkönen Oberstdorfin lentomäessä

 

Slovenia joukkueiden ykkönen Oberstdorfin lentomäessä


Mäkihypyn maailmancupin viimeinen kilpailu ennen Vikersundin lentomäen MM-kisoja (24.-26.2.2012) hypättiin Saksan Oberstdorfin HS 213-lentomäessä sunnuntaina 19. helmikuuta. Kilpailu jäi yhteen kierrokseen, sillä olosuhteista ei puuttunut haasteita tuulen ja lumisateen kiusatessa hyppääjiä. Slovenia nousi kilpailun yllätysvoittajaksi vain vajaan pisteen erolla Itävallan joukkueeseen.

Oberstdorfin lentomäessä joukkuekilpailun läpivientiin tarvittiin 12 lavan vaihdosta, oikeiden vauhtien löytäminen vaihtuviin olosuhteisiin oli kilpailun johdolle todella haastavaa. Kaatumisiltakaan ei vältytty. Slovenian joukkueesta pisimmän hypyn tehneen Peter Prevc kaatui 225,5 metriä kantaneen hyppynsä, mutta kun joukkue toisensa jälkeen joutui olosuhteiden haastamaksi, kaatuminenkaan ei vienyt slovenialaisilta voittoa. Slovenia voitti kilpailun joukkueella Jurij Tepes, Jure Sinkovec, Peter Prevc ja Robert Kranjec.

Suomen mäkikotkien oman tason löytyminen odottaa itseään, olosuhteiden jatkuva muuttuminen ja lavamuutokset kilpailun aikana koitui monelle kohtaloksi, myös Suomen joukkueelle. Olli Muotka onnistui ainoana hyppäämään tasollaan. Muotka liiteli toisessa hyppääjäryhmässä 209 metriä, ollen ryhmänsä 3.  Suomen joukkueen sijoitus oli kilpailussa 10.

Suomen mäkikotkien päävalmentaja Pekka Niemelä puntaroi haastavaa kilpailupäivää.
- Todella hankala kisa, tuntui ettei ollut jurylläkään hanskassa kun tuuli vaihteli ja satoi lunta. Tästä johtuen tuli ylipitkiä hyppyjä, toisilla kummulle jäämisiä ja tosiaan yksi todennäköisesti paha loukkaantuminen huippukuntoiselle Peter Prevcille, olkapäävamma ainakin, harmitteli Niemelä kisan jälkeen.

- Meidän joukkueen suorituksista voi todeta, että Muotka teki loistavan suorituksen. Hautamäellä ei ollut siinä kohtaa mitään saumoja pitkään hyppyyn, hänen jälkeensä sitten nostettiin lavaa 6 pykälällä. Koivurannan hyppy oli keskinkertainen tasoltaan, mutta sitäkin edelsi lavasählinki. Happosen suoritus meni liikaan innokkuuteen, hyppy suuntautui aivan liikaa eteen ja jäi kummulle, se oli harmi, summasi Niemelä suojattiensa kilpailupäivää.
Viikon kuluttua taistellaan lentomäen MM-mitaleista. Suomen mäkikotkien sisupuukot tarvitaan mukaan Vikersundiin.

- Tämä oli huono kenraali ensi viikon MM-kisoja ajatellen. Toivon, että jokainen kaivaa sisupuukot esille kotona. Pidän haastavan asetelmaa, jossa Suomen mäkihypyn menestysodotukset lepää urheilijoiden harteilla, joiden tausta ei ole kunnossa ja huomaan sen vaikuttavan urheilijoihimme suoristusta heikentävästi. Esimerkkinä Janne Happonen, joka on kuntouttanut viimeisestä neljästä vuodesta kolme vuotta vasenta jalkaansa kolmesta vakavasta vammasta. Kukaan muu ei ole pystynyt palaamaan tälle tasolle tällä tavalla ja olen siitä hyvin ylpeä. On luonnollista, että taso vaihtelee. Kun Janne saa oman tekniikkansa toimimaan, niin sitten kyllä lentää. Se on pienistä asioista kiinni, 0.3 sekuntin aikana keulalla tapahtuvista asioista, Niemelä kiteytti.

Happosen haastavien lähtökohtien lisäksi Niemelä muistuttaa Koivurannan vielä lyhyestä mäkimiehen urasta.
- Toinen on Anssi Koivuranta, joka on ollut vasta vuoden mäkihyppääjä. Silti hänellä on jo 2,5-kertaiset pisteet viime talvesta kauden tässä vaiheessa. Kummankin osalta odotukset pitäisi olla maltillisemmat, mahdollisuudet ovat hyvät, mutta oma taso vaan pitää riittää. Näiden miesten tulevaisuus on erinomainen. Havu(Happonen) vahvistuu koko ajan ja on tullut hienoja piikkejä jo tällä kaudella, taso vaan elää vielä, Niemelä muistutti.

Tuloskoosteet

FIS mäkihypyn maailmancup 2011-12
19.2.2012 Oberstdorf GER, HS 213 joukkuemäki
1. Slovenia 732.5(Jurij Tepes, Jure Sinkovec, Peter Prevc, Robert Kranjec)
2. Itävalta 731.8
3. Norja 715.9
10. Suomi 481.2(Janne Happonen, Olli Muotka, Matti Hautamäki, Anssi Koivuranta)

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle