Anttu Oikkonen kahdeksas ja Lauri Kivari kymmenes ski slopestylen nuorten MM-kisoiss

Freestylehiihdon nuorten maailmanmestaruuskisoissa Italian Valmalencossa laskettiin torstaina ski slopestylen MM-mitaleista. Kolmen reilin ja kahden hyppyrin radalla nähtiin taidokkaita laskusuorituksia ja myös iloisia suomalaisonnistumisia.

Aamupäivän karsinnoissa paras suomalainen oli rovaniemeläinen Anttu Oikkonen. Oikkonen nappasi karsintojen kahdeksannen sijan pistein 60.3. Järvenpääläinen Lauri Kivari laski karsinnoissa 12. parhaat pisteet 56.3 ja hän jakoi sijoituksen kahden muun laskijan kanssa. Tasapisteistä johtuen finaaliin selviytyi 14 laskijaa ja Kivarin lopullinen sijoitus karsinnoissa oli 13.

Rovaniemeläinen Aleksi Patja karsiutui finaaleista pistein 36,0, lopputuloksissa hän oli 35. Suomen neljäs edustaja, espoolainen Otso Räisänen kaatui harjoituksessa keskiviikkona ja mursi ranteensa. Tapaturmasta johtuen Räisänen ei päässyt osallistumaan päivän kilpailuun.

Iltapäivän finaaleissa suomalaislaskijat tekivät onnistuneet suoritukset. Lopputuloksissa Anttu Oikkonen piti kahdeksannen sijan pistein 56,6 ja Lauri Kivari nousi hienosti kymmenenneksi pistein 53,6. Kivarin laskussa oli ainekset nousta vielä korkeammalle, mutta tuomarit eivät arvostaneet nuoren freestylelaskijan teknistä suoritusta.

– Ajattelin, että jos olisin päässyt viiden joukkoon niin siihen olisin erittäin tyytyväinen, mutta kun lopputuloksissa on kahdeksan joukossa, niin voi olla erittäin fiilareissa, tyytyväinen 16-vuotias Oikkonen kertoi.

– Sain tehtyä sellaiset runit mitä halusinkin ja koko päivä onnistui suhteellisen hyvin. Omaan laskemiseen voi olla tyytyväinen, vaikka finaalien kummallakin kierroksella viimeinen reili meni hieman huonosti. Ensimmäisellä kierroksella oli liikaa vauhtia ja toisella kierroksella en päässyt reiliä kunnolla loppuun asti ja jouduin helpottamaan reilistä ulos tehtävää temppua 630 asteesta 450 asteeseen, Oikkonen jatkoi.

Kilpailun voittoon laski Oikkosen ja Kivarin kanssa samaa 1996 syntyneiden ikäluokkaa oleva Sveitsin Kai Mahler 74,2 pisteellä. Mahlerin tämän kauden saavutuksiin kuuluu esimerkiksi arvostetun Aspenin X-Games kisan pronssisija. MM-hopea meni norjan Oistein Braaten pistein 71,3 ja pronssia laski Mahlerin maanmies Jonas Hunziker 71,0 pisteellä.

– Kova taso oli päivän kilpailussa ja voitto meni oikealle laskijalle. Omasta mielestä Sveitsin Cyril Hunzikerilla oli siisti lasku ja ne temput olisin halunnut itsekin tehdä. Hieno kilpailu ja tästä on hyvä jatkaa kohti Rukan SM-kisoja ja kotimaan kevätlumia, Oikkonen totesi.

Freestylehiihdon nuorten MM-kilpailuissa lasketaan perjantaina kumparelaskun MM-mitaleista. Suomen joukkue lähtee neljän laskijan voimin tavoittelemaan mitalia Valmalencon haastavasta kumpareikosta. Lauantaina vuorossa on parikumpareet.