Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomalaistalli Ajo Motorsport nopealla nelikolla MM-sarjaan

 

Suomalaistalli Ajo Motorsport nopealla nelikolla MM-sarjaan


Qatarissa sunnuntaina iltakisalla käynnistyvä MotoGP-sarjan Moto3-luokka merkitsee KTM:n tehdaspyörillä kilpailevalle suomalaistalli Ajo Motorsportille suurta haastetta ja isoa mahdollisuutta. Tallipäällikkö Aki Ajon johtama kahden tiimin ja neljän kuljettajan kokonaisuus lähtee taistelemaan uuden, mutta monessakin mielessä vielä arvaamattoman luokan historian ensimmäisestä maailmanmestaruudesta.
- Sitä tietysti aina haetaan, mutta ei pakkomielellä. Pitää olla myös realisti, sillä tämä on uusi luokka ja uusi projekti. Töitä on paiskittu paljon ja onnistuneesti, mutta sitä sarkaa on paljon vielä edessäkin.  On hieno havaita, kuinka kova työmoraali ja menestysnälkä tällä isolla porukalla on kauttaaltaan. Me kaikki pyrimme osaltamme täydellisyyteen, sanoo Ajo.
MotoGP-sarjassa jo 11. kauden pohjustanut tallipäällikkö on painanut pitkää päivää käytännössä viime syksystä lähtien. Monisäikeistä työnkuvaa on edes turha yrittää pukea muutamaan sanaan.
- Yleisfiilis on hyvä ja nyt päällimmäinen tunne on, että huh, huh! Uuden kauden suunnittelu, sopimusten solminen ja se, että homman saa rullaamaan, merkitsee isompaa urakkaa kuin varsinaisen MM-kauden läpivieminen. Nyt päästään kiinni enemmän normaaliin kisarutiiniin, jolloin pahin kiire ja vaihe taustoilla hellittää myös henkisesti, muotoilee Ajo.

Hyvää tulosta testikaudella

Vahvat taustat omaava suomalaistalli käynnistää MM-kauden 11 testipäivää plakkarissaan. Valencian ja Jerezin radoilla Espanjassa kerätty tieto ja kokemukset KTM:n nelitahtisesta ja 250-kuutioisesta prototyyppipyörästä ovat varsin rohkaiseva. Kaikesta kuvastuu, kuinka mittavasti ja määrätietoisesti KTM on panostanut paluuseen MotoGP-sarjan parrasvaloihin.
- Testit ovat sujuneet hyvin ja ilman suuria teknisiä ongelmia. Olemme hyvällä tasolla, mutta uudessa luokassa oikeastaan kukaan ei voi vielä tässä vaiheessa tietää, mitkä ovat todelliset voimasuhteet. Qatarin MM-avaus antaa toki jo osviittaa, mutta uskoisin, että luokan voimasuhteet ovat paremmin selvillä vähän ennen 17 osakilpailun mittaisen kauden puoliväliä. Pyörien kehitystyö jatkuu läpi kauden. Uusia juttuja ja jatkuvaa analysointia, kuvailee Ajo.
Ajo Motorsportin kuljettajien harteille on soviteltu viimeistään testikauden jälkeen suosikin viittaa suunnasta ja toisestakin. Tallipäällikön ei ole silti tarvinnut suuremmin toppuutella joukkojaan. Kaikki tietävät tarkalleen, mikä on pelin henki näin varhaisessa vaiheessa. Uho on vieras käsite.
- Lähdemme tekemään Qatariin hyvää aloitusta ja hakemaan mahdollisimman paljon pisteitä toivon mukaan ilman teknisiä murheita, linjaa Ajo.

Cortese ja Kent kovia kirittäjiä keskenään

Ajo Motorsportin edustamassa KTM:n virallisessa tehdastiimissä Red Bull KTM Ajo Factory Racingissa kilpailevat saksalainen Sandro Cortese, britti Danny Kent ja ensimmäiseen MM-kauteensa starttaava australialainen Arthur Sissis.
Yhden kuljettajan AirAsia-SIC-Ajo -tiimin muodostaa puolestaan malesialainen Zulfahmi Khairuddin.
- Cortese palasi meille takaisin ja lukeutuu monien ennakkokaavailussa suurimpiin mestarisuosikkeihin. Jo kahdeksannen MM-kautensa aloittava Cortese on kuitenkin jo siksi kokenut kuljettaja, että hän kyllä osaa suhtautua tähän ammattimaisella asenteella ottamatta turhia paineita, näkee Ajo.
- Olen tyytyväinen. Töitä on toki vielä paljonkin jäljellä, mutta suoriuduimme testikaudesta erittäin hyvin. Olen valmis Qatariin ja taistelemaan siellä podiumsijoituksista, vahvistaa Cortese.
Cortese, 22, vei nimiinsä ensimmäisen, Valenciassa ajetun virallisen testijakson. Kent, 18, puolestaan hallitsi seuraavaa kolmen päivän jaksoa Jerezissä.
- Corteselle löytyy kova kirittäjä omasti tiimistä. Kent on saattanut yllättää monet, mutta ei minua. Olen pitänyt häntä aina suurena lahjakkuutena. En epäile hetkeäkään Kentin mahdollisuuksia, kunhan hän saa vielä lisää tasaisuutta otteisiinsa, toteaa Ajo.
- Fiilis on ok. Kokeilimme talvikaudella paljon eri asioita, mikä on tietenkin testien tarkoituskin. Lähden Qatariin hyvällä itseluottamuksella, mutta jalat visusti maassa, tähdentää Kent.
Viime vuonna Red Bull Rookies Cupissa toiseksi yltäneellä Sissisillä, 16, on edessään opetteluvuosi MotoGP-ympyröissä.
- Sissis on rookie ja hänellä on paljon opeteltavaa. Eipä silti, hän yllätti testikaudella vähän meikäläistäkin sopeutumalla nopeasti uuteen pyörään ja uusin työskentelytapoihin.

Khairuddin on ottanut jälleen isoja askeleita

Nöyrällä asenteella töitä tekevä, oppia ammentava ja neuvoja noudattava Khairuddin, 21, lukeutuu niihin kuljettajiin, jotka eivät pidä suurta ääntä itsestään. Hän antaa tekojen puhua puolestaan.
Hyväksi havaittu linja on osoittautunut toimivaksi myös tähän kauteen valmistauduttaessa.
- Fahmi on tehnyt sen taas jälleen kerran. Vain harva olisi uskonut siihen, että hän ajaa testeissä yli 30 kuljettajan joukossa viiden nopeimman sakkiin, kehuu Ajo.
- Löysimme kaksi viikkoa sitten Jerezissä ajetuissa viimeistelytesteissä hyvät säädöt moottoriin ja runkoon. Kovat kierrosajat syntyivät loppujen lopuksi tavallaan helpolla. Pitää kuitenkin muistaa, että tämä uusi projekti on kuitenkin vielä nuori. Eipä silti, tiimi on tehnyt jo tähän mennessä erittäin hienoa työtä. Odotan todellakin innolla ensimmäistä kisaa Qatarissa, kertoo Khairuddin.
Ajo tuntee Khairuddinin tavan toimia. Kuvio pelaa jouhevasti myös toiseen suuntaan, jolloin yhteistyö rullaa saumattomasti.
- Fahmi on enemmän kisa- kuin aika-ajokuljettaja. Hänellä on taito ja kyky nostaa tasoaan läpi GP-viikonvaihteen.

Qatarin GP jakautuu neljälle päivälle

Voimakkaissa keinovaloissa ajettava Qatarin GP poikkeaa muista MM-sarjan osakilpailuista myös siinä, että Losailin 5,4 kilometrin mittaisella radalla tapahtumat jaetaan neljälle päivällä kolmen sijaan.
Moto3-luokan kuljettajat ajavat torstaina kaksi 40 minuutin mittaista vapaata harjoitusta. Perjantaina on vuorossa yksi harjoitus ennen lauantain aika-ajoa ja samaan iltaan edelleen ajoittuvaa warm up-sessiota.
Kilpailu historian ensimmäisistä Moto3-luokan MM-pisteistä käynnistyy sunnuntaina klo 19, jolloin Losailin tummassa illassa on taatusti sähköinen tunnelma.
- Odotellaan rauhassa ja tehdään kotiläksyt kunnolla, kiteytti maanantaina Qatariin matkustanut Ajo MM-sarjan alustunnelmat.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle