Tshekki romutti Suomen jatkohaaveet kolmannella jatkoajalla

Suomen ja Tshekin kohtaamisessa tiistai aamulla oli panoksena unelma mitalista. Voittaja saisi vielä mahdollisuuden mennä turnauksessa loppuun asti, mutta häviäjä joutuisi pelaamaan jämäsijoista. Äärimmäisen tasainen ottelu venyi kolmannelle jatkoajalle, jossa Tshekin Thomas Zipaj hiljensi villisti kotijoukkuetta kannustaneen suomalaisyleisön ja tukki Suomen tien palkintopallille. Tappiolla Suomi joutuu pelaamaan MM-turnauksen sijoista 5 - 9. Kotijoukkueen seuraava ottelu on keskiviikkona kello 13.00 Saksa-Wales -ottelun häviäjää vastaan.

Tiukka vääntö alusta loppuun

Ottelun tärkeys kummitteli pelaajien takaraivoissa, ja kummatkin joukkueet aloittivat pelin varovaisesti virheitä vältellen. Itse asiassa ottelun todellinen alkuvihellys oli vasta pelin kolmannella minuutilla, kun Jarno Aaltonen sutaisi pallon pienestä kulmasta etuylänurkkaan. Sinivalkoiset painoivat maalin jälkeen voimakkaasti päälle, ja ottelu oli vahvasti kotijoukkueen näpeissä. Tshekin loukkaantunutta maalivahtia tuurannut Matej Barak pelasi kuitenkin loistavasti, säästäen Tshekin takaiskuilta. Ensimmäinen erä päättyi suomalaiskomennossa 1-0.

Toisen erän alussa Suomi teki pari alokasmaista virhettä ja Tshekki pääsi pyörittämään palloa kotijoukkueen puolustusalueella. Painostus tuotti tulosta neljän minuutin jälkeen, kun  Weizz Vojtech tulitti napakalla laukauksella pelin tasoihin. Tshekin avausmaali ei ehtinyt pitkään vanheta, kun Suomen puolustukselle sattui merkkausvirhe, ja Radek Skala jäi aivan yksin maalin eteen. Skala siirsi varmasti Tshekin kahden maalin karkumatkalle. Toinen erä oli pitkään Tshekin täydellistä hallintaa, sillä Suomi pääsi hyökkäämään vasta kahdeksan minuutin pelin jälkeen. Helppo syöttö karkasi kuitenkin rajoista yli ja Tshekin painostus jatkui. Hallinnan seurauksena Weizz Vojtech iski erän sekä ottelun toisen maalinsa ja Tshekin kahden maalin karkumatkalle 3-1. Nilkkavaivoista kärsinyt Suomen keskikentän pommittaja Anssi Kaisalmi kuitenkin toi Suomen jälleen maalin päähän heti seuraavasta aloituksesta. Kauaa Suomi ei kavennusmaaliaan ehtinyt juhlia, sillä puolustuksen kommunikointiongelmat jatkuvat ja Tomas Zipaji sai namutella maalin edestä Tshekin jälleen kahden maalin päähän. Vasta lämmennyt Kaisalmi kuitenkin nokitti jälleen. Turkulaisnuori noukki maapallon Tshekin maalin edustalta ja sijoitti tarkasti yläkulmaan, ohi tshekkivahti Barakin. Toisen erän loppu oli yhtä maalijuhlaa, sillä vain minuutin myöhemmin Tshekin joukkueen syömähammas Dominik Pesek löysi tarkalla syötöllä Thomas Zipaj’n, joka kiepautti painostettuna tshekkijohdoksi 5-3. Minuutti edellisestä Anssi Kaisalmen show jatkui taas, kun mies puijasi puolustajansa ja kavensi eron jälleen yhteen maaliin.  Tulikuuman Kaisalmen otteista sisuuntunut Dominik Pesek kuitenkin runttasi  ensin upealla kääntölaukauksella yläkulmaan, jonka jälkeen heti seuraavasta hyökkäyksestä ja samasta paikasta vielä astetta nopeammalla kudilla taukotilanteeksi 4-7.

Kolmas neljännes alkoi Suomen hallinnalla. Sekä Kokkolan lupaus Mathias Timonen että Roope Jokela pääsivät yrittämään kavennusta, mutta laukaukset paukkuvat päätyverkkoihin. Erän neljännellä minuutilla Joonas Martin taklasi liian myöhään tshekkiläispelaajan, joka jäi makaamaan kentän pintaan. Kun samassa yhteydessä Suomen Eric Cooley sai vielä estämisestä jäähyn, Suomi joutui pelaamaan minuutin kahden miehen alivoimalla. Maalivahti Juri Elosen onnistui peittää ensimmäiset tshekkihyökkääjien yritykset, mutta neljäs maalipaikka tuotti tulosta, kun Roman Seidl ohitti Elosen. Kotijoukkueen onneksi kahta minuuttia myöhemmin Tshekin puolustus kuitenkin hölmöili, ja Roope Jokelalle jäi täysin avoin väylä maalille. Jokela keikutti erän loppuun 5-8 kavennusmaalin.

Sinivalkoiset saivat heti neljännen erän alussa kylmää vettä niskaansa. Radek Skala laukoi ylivoimalla Tshekin jo neljän maalin karkumatkalle. Anssi Kaisalmi ei kuitenkaan luovuttanut, vaan rakensi itse itselleen vetopaikan ja tulitti Suomen taas kolmen maalin päähän 6-9. Seuraavan kavennusmaalin rakenteli puolestaan Suomen joukkueen toinen voimahahmo, Roope Jokela, joka hankkii ensin Tshekille minuutin rangaistuksen. Ylivoimalla sama mies toi Suomen takaisin mukaan peliin. Maalin jälkeen Suomen hallinta jatkui, mutta Tshekki kesti aina erän toiseksi viimeiselle minuutille asti, jolloin tuttu mies, Jokela, laukoi lempipaikaltaan tarkasti yläkulmaan. Tshekin Dominik Pesek katkaisi kuitenkin kotijoukkueen kirin ja viimeisteli tilanteeksi 10-8. Suomen oli pakko ottaa aikalisä. Hengähdystauon jälkeen, minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä, Jarno Aaltonen kavensi maalieron yhteen. Varsinaisella peliajalla Suomen sankariksi nousi lopulta Roope Jokela, joka tasoitti ottelun 11 sekuntia ennen loppua upean harhautuksen päätteeksi, ja peli meni jatkoajalle.

Kolme jatkoaikaa täyttä draamaa

Ensimmäisen jatkoerän ajan pallo ainoastaan käväisi Suomen puolustusalueella. Parhaimmillaan jopa kolme tshekkipelaajaa istui jäähypenkillä, mutta kotijoukkue ei lukuisista laukauksista huolimatta onnistunut maalinteossa ja neliminuuttisen jälkeen tilanne oli edelleen tasan 10-10.

Toiseen jatkoerään Suomen tehottomuuteen keksittiin lääke. Kotijoukkueen huoltaja teippasi neljännen neljänneksen jalkavaivan takia miltei kokonaan huilanneen Anssi Kaisalmen  nilkan lukkoon, ja tehomies nilkutti lasaretista kentälle. Suomi pelasi sovitulla kuviolla pallon Kaisalmelle, joka pyssytti Suomen 11-10 johtoon. Viimeinen minuutti mentiinkin sitten Suomen päädyssä. Tshekki painoi täysillä päälle, ja Radek Skala iski vain yhdeksän sekuntia ennen loppua pelin tasoihin.

Suomi voitti kolmannen jatkoajan ensimmäisen aloituksen, mutta tshekkipuolustus nappasi pelivälineen helposti pois Kaisalmelta ponnettoman haastoyrityksen jälkeen. Seuraavassa hyökkäyksessä tshekit rakentelivat eleettömästi Thomas Zipaj’lle tekopaikan maalin eteen, ja Zipaj hiljensi äänekkään suomalaisyleisön. Tshekki voitti ottelun maalein 12-11.

Tappion myötä Suomi on ulkona mitalipeleistä, ja joukkue pelaa seuraavaksi keskiviikkona kello 13 Yläkentällä Saksa - Wales -ottelun häviäjää vastaan. Suomi voi sijoittua MM-turnauksessa parhaimmillaan viidenneksi.