Suomen taistelu ei riittänyt – Australia rankaisi virheistä

Kotijoukkue pelaa huomenna seitsemännestä sijasta Saksaa vastaan

Suomi-Australia 7-16

Runsaslukuinen Yläkentän yleisö sai todistaa aurinkoisessa säässä viihdyttävää lacrosseottelua. Peli alkoi kotijoukkueen kannattajien kannalta kuitenkin murheellisesti, kun Australia iski ensimmäisestä aloituksesta. Aloittaja poimi pallon, ja nopea hyökkäys päättyi vain seitsemän sekuntia myöhemmin Australian kannatusjoukon riemuun. Osumasta vastasi Benjamin Thompson. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Suomen loukkaantumisista kärsinyt ykköstykki Anssi Kaisalmi näytti, mitä on suomalainen sisu. Kaisalmi ajoi häkin takaa voimalla maalille ja taisteli itsensä kolmen puolustajan läpi vetopaikkaan. Pomppuveto painui verkon perukoille, 1-1. Ensimmäistä neljännestä edettiin tasatahtiin. Ensin Australian hyökkääjä Cristopher Moffat vei keltapaidat johtoon. Hetkeä myöhemmin Jarno Aaltonen tarjoili maalin eteen Altti Hyytiäiselle, joka ei erehtynyt.  Aussit kuittasivat välittömästi, mutta Kaisalmi otti aloituksen jälkeen jälleen roolia. Hän rynnisti kahden puolustajan välistä maalille ja iski jääkiekkotermiä käyttäen niin sanotusti lusikkapuolelta sisään. Aussit kuroivat Isaac Cahillin osumalla jälleen maalin kaulan. Suomi hyökkäsi kuitenkin jatkuvasti vaarallisesti ja Aaltonen sytytti neljänneksen lopulla kotiyleisön liekkeihin. Ensimmäiselle tauolle lähdettiin 4-4 tasalukemista.

Toisella neljänneksellä Suomen puolustus alkoi rakoilla. Kengurumaan fanit pääsivät karjumaan kannatuslaulujaan, kun Suomen verkko heilui ensimmäisen viisiminuuttisen aikana kolmasti. Tehotilastoaan kaunistelivat Cahillin lisäksi Brayden Simpson ja Luca Lettieri. Aussien seitsemännen maalin jälkeen Suomi otti aikalisän. Tuumaustauon jälkeen Suomella oli oiva mahdollisuus kaventaa Kaisalmen rakentaessa itselleen tekopaikan. Australia sai Kaisalmen ajoa edeltäneestä rajusta taklauksesta jäähyn. Ylivoima kuivui kuitenkin Aaltosen jäähyyn ja keltapaidat kuittasivat välittömästi – Davis Di Pietro 4-8.  Australian ylivoima oli myrkkyä Suomelle myös jatkossa. Eric Cooley ajoi selästä aussihyökkääjän kentän pintaan. Miesylivoimalla operoinut Australia värkkäsi kauniin sommitelman, jonka päätti Adam Sopp. Suomi sai toisella neljänneksellä maalitilinsä auki, kun Jokela pelasi Kaisalmen hyvään vetopaikkaan. Kaisalmi veti rauhassa liikkuvat taakse ja mälläsi pallon alakulmaan – verkko kesti koetuksen, mutta tolpat saattoivat hieman vääntyä. Neljännes päättyi suomalaisittain nolosti, kun Miles Blair poimi rajun painin jälkeen Elosen jalkatorjunnasta kimmonneen maapallon ja repäisi sen ohi Suomen veräjänvartijan. Puoliaikaan oli vain kuusi sekuntia. Tauolle lähdettiin Australian johdossa 10-5.

Kolmas neljännes alkoi Suomen kannalta yhtä mollivoittoisesti kuin edellinen loppui. Daniel Kennedy latoi tolpalta murkulan verkkoon. Tämän jälkeen peli aaltoili vauhdikkaasti päästä toiseen. Australia kykeni kuitenkin kapitalisoimaan omat paikkansa paremmin. Ensin Joshua Polkinghorne haastoi oman puolustajansa ja syötti paineen alla Simpsonin avopaikkaan. Simpson tälläsi sydämensä kyllyydestä pallon maaliin. Tämän jälkeen mahtavan ottelun pelannut Kaisalmi rullasi maalin takaa tekopaikkaan ja riuhtaisi pienestä kulmasta yläkköön. Noin minuuttia myöhemmin keltapaidat karvasivat pallon hieman huolimattomasti pelanneelta Suomen puolustukselta. Blair kiitti kunniasta ja sijoitti pallon alanurkkaan – Australia alkoi mennä menojaan. Parin minuutin sisällä johto oli revähtänyt jo lukemiin 15-6.

Viimeinen neljännes alkoi rauhallisissa merkeissä. Molemmat joukkueet menettivät palloja helpoissa paikoissa, mutta kumpikaan ei pystynyt rankaisemaan vastustajan virheistä. Lopulta Suomi onnistui kairaamaan neljänneksen avausosuman. Irtopallon maaliin korjasi Valtteri Laaksonen. Neljänneksen puolenvälinkrouvin kohdalla Australian kiertopeli toimi jälleen. Sopp löysi lopulta luukulta Timothy Ratjen, jolla oli helppo työ kuorruttaa hieno hyökkäys, 7-16. Vaikka Suomi pelasi erittäin hyvän ottelun, niin pallovarmempi ja maapalloissa erittäin vahva Australia ei päästänyt sinivalkoisia missään vaiheessa pihdeistään. Aussien viimeistely oli astetta ammattimaisempaa, eivätkä keltapaidat jättäneet puolustuksen nukahduksia hyödyntämättä. Suomen puolustuksessa Eric Cooley ja Joakim Brander kuitenkin osoittivat, että he kykenevät rouhimaan kovatasoisiakin hyökkääjiä vastaan.

Suomi päättää turnauksensa huomenna Saksaa vastaan. Taistelu nuorten MM-turnauksen seitsemännestä sijasta alkaa klo 20:00.