Saksa nujersi Suomen jatkoajalla

Sinivakoiset sijoittuvat MM-turnauksessa lopulta kahdeksanneksi

Kotijoukkue Suomi kohtasi Saksan kihelmöivän jännittävässä ottelussa MM-kisojen seitsemännestä sijasta. Suomi hilasi äänekkään kotiyleisön tuella itsensä tappioasemasta tasoihin, mutta luottavaisesti jatkoajalla pelannut Saksa onnistui tekemään lisäajan ainoan häkin, ja vei seitsemännen sijan hyvin taistelleen kotijoukkueen nenän edestä maalein 7 – 6.

Saksa aloitti ottelun vahvasti. Joukkue paukutti maalivahti Juri Elosen vartioiman maalin pystypuita kolme kertaa ensimmäisen kahdeksan minuutin aikana. Ei ollutkaan yllätys, että vierasjoukkueen Jannik Fooken avasi maalihanat, kun ottelua oli vanhentunut kahdeksan minuuttia. Saksan avausmaalin jälkeen Suomen puolustus oli hetken helisemässä, kun kaksi sinivalkoista istui minuutin jäähyllä. Kotijoukkue sai ensimmäisen todellisen hyökkäyksensä vasta ensimmäisen erän viimeisillä minuuteilla. Koko hyökkäyskalusto Roope Jokelan, Jarno Aaltosen ja Valtteri Laaksosen johdolla yritti vuoronperään haastaa maalin takaa, mutta Saksan puolustus pelasi taitavasti, eikä kotijoukkue ei saanut neljän minuutin pyörityksessä kuin yhden kunnon laukauksen. Se kuitenkin riitti. Mathias Timonen hankki mutkikkailla kiemuroilla Saksalle jäähyn, jonka ajaksi jalkavaivoista kärsinyt Anssi Kaisalmi linkutti kentälle. Kaisalmi sai Roope Jokelalta maalinedustan halkoneen syötön, jekutti puolustajaansa ja ohitti tarkalla laukauksella Saksan veräjänvartija Darrin Eakinsin vain kuusi sekuntia ennen erän päättymistä.

Toinen erä alkoi kotijoukkueen kannalta murheellisesti. Puolentoista minuutin pelin jälkeen Saksan Louis Attendu ryntäsi koko kentän läpi ja riuhtaisi lonkankorkuisen kudin ohi kelpo ottelun pelanneen Juri Elosen. Heti seuraavassa hyökkäyksessä hetken jalkaansa huilauttaneelle Kaisalmelle pelattiin haastopaikka lyhytmailaista puolustajaa vastaan, mutta tulinen kuti osui tolppaan. Kaisalmen kudin jälkeen Suomi jatkoi painostusta Saksan puolustusalueella. Sinivalkoisten pyörityksen jälkeen Saksa pääsi nopeaan hyökkäykseen. Germaanit pelasivat pallon miehelle, jonka turnauksen tehopörssiä seuraavat tilastonikkarit tuntevat – Marc Brandenburger sijoitti Saksan 3 - 1 johtoon. Saksa sai uuden huippupaikan heti seuraavasta hyökkäyksestä, mutta Elonen venyi uskomattomasti pallon tielle. Suomella oli koko erän selviä vaikeuksia saada pallo hyökkäyspäähän Kun Suomi onnistui keikuttamaan pelivälineen Saksan puolustusalueelle, kotijoukkueella oli vaikeuksia päästä hyvään laukaisusektoriin. Sinivalkoisten haastot suuntautuivat kauas maalista, eikä Suomi onnistunut luomaan vaarallisia tekopaikkoja. Toisen erän jälkeen Saksa johti ottelua maalein 3 – 1.

Suomi aloitti kolmannen erän alivoimalla, mutta tiivis puolustus esti Saksan lisämaalit. Sinivalkoiset saivat vihdoin koneensa käyntiin erän kahdeksannella minuutilla, kun Jarno Aaltonen löysi Roope Jokelan maalin kulmalta ja Jokela toi nopealla sijoituksella Suomen maalin päähän. Vaikka saksalaiset hallitsivat  ottelun seuraavia minuutteja, Mathias Timonen onnistui kuitenkin lyömään pelin tasoihin viittä minuuttia ennen erän loppuvihellystä.  Ilo oli lyhytaikaista, sillä Adam Eakins vei Saksan taas maalin johtoon vain minuuttia myöhemmin. Vierasjoukkueella oli vielä erän loppuhetkillä huippupaikka, ja pallo näytti jo käyvän maalissa, mutta Juri Elonen kampesi pallon maaliviivalta takaisin peliin.

Pelin neljännestä erästä ehti vanheta ainoastaan viisi minuuttia, kun Anssi Kaisalmi haastoi lyhytmailaisen puolustajan keskeltä kenttä ja pommitti pelin tasoihin, 4 – 4. Suomen Mathias Timosen istuessa jäähyllä Saksa nokitti taas. Juri Elonen venytti alivoiman aikana kahdesti konttinsa pallon tielle, mutta  Jannik Fookenin kolmannelle pomppukudille Elonenkaan ei voinut mitään.  Vain minuuttia myöhemmin Gleb Meyer sijoitti Saksan jo kahden maalin johtoon. Suomen onneksi Anssi Kaisalmelle ei kuitenkaan löytynyt Saksan joukkueessa pysäyttäjää. Kaisalmi tulitti nopeaan tahtiin kaksi maalia ja vei pelin jatkoajalle.

Ensimmäisessä jatkoerässä metelöivä yleisö oli haltioissaan, kun kummatkin joukkueet taistelivat vimmatusti maapalloista. Suomen Miika Helmiselle avautui parin minuutin pelin jälkeen maalipaikka, mutta hyppylaukaus paukahti päätyverkkoihin. Saksallakin oli omat tilaisuutensa, mutta Juri Elosen huippupelastukset pitivät kotijoukkueen maalin puhtaana.

Toisella jatkoajalla Roope Jokela taklasi liian myöhään Saksan maalilta karannutta veskari Eakinsia ja sai kolttosestaan minuutin jäähyn. Saksa syötteli ylivoimalla Suomen puolustuksen palasiksi ja Adam Eakins iski germaanit maalin johtoon, kun erää oli kulunut reilut kaksi minuuttia. Aivan ottelun lopussa Anssi Kaisalmi sai vielä laukaisupaikan, mutta Darrin Eakins koppasi turkulaisen taitoniekan laukauksen.

Tappio turnauksen viimeisessä ottelussa tiesi sitä, että Suomi jäi MM-turnauksessa kahdeksanneksi.

Hollanti vahvempi jumbofinaalissa

Etelä-Korea ei pystynyt ottamaan voittoakaan lacrossen nuorten MM-kisoissa, mutta se ei lopulta tuntunut urhoollisesti läpi turnauksen taistellutta joukkuetta haittaavan. Viimeisen ottelun päätösvihellyksen jälkeen osa korealaisista ryntäsi onnittelemaan maalivahtiaan kuin mestaruuden ratkettua. Hollanti ja Korea kamppailivat alkuminuutit tasaväkisesti turnauksen 11. sijasta, mutta Hollanin hyökkäystykin Charlie McCormickin maali viiden minuutin hujakoilla näytti ottelulle suuntaa. Korealaiset jäivät varsinkin kahdella ensimmäisellä neljänneksellä fyysisempien hollantilaisten jalkoihin. Puolustuksessa oranssinutut riisuivat aasialaiset aseista kovalla pelillä ja neljä maalia sekä yhden syötön pelissä merkauttanut McCormick teki tuhojaan hyökkäyksessä. McCormick piti rautaisilla vedoillaan ylänurkkien maaliverkkoa kovilla. Korea löysi kadonneen peliajatuksen kolmannella neljänneksellä, mutta Hollanti ei antanut enää yllättää itseään. Peli päättyi lopulta 11-6 puukenkämaan voittoon, ja näin Hollanti saalisti turnauksessa 11. sijan. Korean kohtalona oli tyytyä hyvästä yrityksestä huolimatta pahnan pohjimmaiseksi.

Skotlanti teki uskomattoman comebackin

Skotlannin ja Walesin välisestä ”paikalliskamppailusta” ei puuttunut draamaa. Pelipöydässä pa­noksena oli MM-turnauksen yhdeksäs sija. Wales näytti purjehtivan suvereeniin voittoon, kun Connor Sellars vei ottelun toisella maalillaan walesilaiset jo 6-0 johtoon. Juuri ennen puoliaikaa Skotlannin James McBride kaivoi kuitenkin sankarin viitan kaapista ja ryhtyi töihin. Toisen neljänneksen lopulla McBride päätti, että punapaitojen dominointi saa riittää. Hän avasi ensin komealla vedolla skottien maalitilin ja jatkoi maalitehtailuaan heti seuraavasta hyökkäyksestä. Tästä alkoi Skotlannin huima kiri, jonka huipensi pelin viidennellään McBride. Ottelu oli yht’äkkiä 8-6 skoteille. Kun vielä Nathan Collingwood lisäsi kilttimaan johdon kolmen maaliin, Walesin peli oli menetetty. Päätösvihellyksen soidessa taululla komeilivat sinipaitaisten 11-8 voittolukemat. Näin Skotlanti oli yhdeksäs MM-turnauksessa Walesin joutuessa tyytymään kahdeksanteen sijoitukseen.