Yhdysvallat runnoi voimalla lacrossen maailmanmestariksi

Turun urheilupuiston yläkentän stadion täyttyi jo puoltatoista tuntia ennen Yhdysvaltojen ja Kanadan välisen lacrossen alle 19-vuotiaiden miesten MM-finaalin alkua. Kuten loppuotteluille on ominaista, peli alkoi kyttäillen, varovaisesti ja ennen kaikkea äärimmäisen tasaisesti. Kanadan Jesse King teki ottelun avausmaalin viiden minuutin pelin jälkeen. Muutamaa minuuttia myöhemmin Yhdysvallat kuitenkin katsoi ja korotti Joseph Leonardin ja Ryan Tuckerin maaleilla. Ennen erän päättymistä Reily O’Connor huudatti satapäistä kadadalaisfanien laumaa laukomalla tasoituksen.

Ottelun toinen erä kului yhdysvaltalaisten komennossa. Kanada ei päässyt juuri hyökkäämään, ja USA piti pitkään palloa vaahteralehtien puolustusalueella. Jenkit latasivat erässä neljä vastaamatonta maalia, ja toiselle erätauolla mentiin tähtilippujen tukevassa 6 – 2 johdossa.

Jos toinen erä oli Yhdysvaltojen, kolmas meni Kanadalle, vaikka pelipalloa etsittiin yhtä monta kertaa kummankin joukkueen maalista. Vaahterarinnat pommittivat kolme maalia viiteen minuuttiin ja tulivat maalin päähän. Kaksi minuuttia myöhemmin loistoturnauksen pelannut yhdysvaltalaishyökkääjä Connor Buczek vei näppärällä sijoituksella jenkit jälleen kahden maalin johtoon. Kanada hilautui Dan Lintnerin maalilla kuitenkin jälleen tappituntumalle. Erän lopussa MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu amerikkalaishyökkääjä Matthew Kavanagh sekä Ryan Tucker iskivät maalin mieheen ja Yhdysvallat kolmen maalin karkumatkalle, 9 – 6.

Viimeisessä erässä Reegan Comeault kasvatti kanadalaisten uskoa tarkalla kudilla ohi kahteen viimeiseen erään maalinsuulle vaihdetun yhdysvaltalaisvahti Kyle Turrin. Maalin jälkihuumassa Kanada painoi vimmatusti päälle, mutta fyysinen amerikkalaispuolustus pelasi loistavasti riisuen Kanadan hyökkäyspyssyt aseista. Pelin viimeinen niitti oli Yhdysvaltojen kymmenes maali, kun peliä oli jäljellä reilut 10 minuuttia. Osuma syntyi miltei tyhjiin, sillä Kanadan puolustus, maalivahti mukaan lukien, yritti väkisin riistää pallon sulkemalla kaikki yhdysvaltalaishyökkääjät. Kanadan Wesley Berg kaunisteli leukemia vielä yhdeksän sekuntia ennen loppua, mutta USA vei intensiivisen ja kovatasoisen finaalin maalein 10 - 8. Voitolla Yhdysvallat uusi neljän vuoden takaisen MM-kultansa ja Kanadan joutui totutusti tyytymään hopeisiin mitaleihin.

Irokeesit nappasivat leikitellen pronssia

Pronssiottelun tempo ei noussut kovaksi, mutta peli oli silti fyysistä. Irtopalloissa nähtiin melkoista halon hakkuuta, kun kumpikin joukkue pyrki jättämään vastustajalleen pieniä muistoja turnauksesta. Irokeesit tanssahtelivat silti välillä puolivaloillakin maalipaikkoihin, joista taitava joukkue viimeisteli kylmästi. Ansaitut aplodit yleisöltä sai Lyle Thompson, joka huijasi puolustajaansa viemällä mailansa selkänsä takaa ja niittaamalla kumipallon ylänurkkaan. Englanti sai kuparisen rikki viimeisen neljänneksen alkupuolella, kun Ryan Hunns tulitti oikealta maalin kattoon. Maali oli kuitenkin kosmetiikkaa sillä tilanne oli jo 15-1 Irokeeseille. Ottelu päättyi lopulta lacrossen esi-isien kunniaksi pelaavien Irokeesien 18-1 voittoon. Pelin hahmo oli kaksi maalia ja kolme syöttöä summanut Randall Staats, joka oli jatkuva uhka Englannin puolustukselle. Purppurapaidat eivät loppuvihellyksen jälkeen intoutuneet kovinkaan riehakkaisiin tuuletuksiin, sillä he olivat tulleet Turkuun hakemaan kultaa. Irokeeseilla oli koossa kaikkien aikojen kokoonpano, joten kolmas sija oli lahjakkaalle joukkueelle pettymys.

Australia nöyryytti Tshekkejä

MM-kisojen viimeisen päivän avausottelussa Australia – Tshekki oli panoksena turnauksen viides sija. Tshekkiä ei ottelu juuri tuntunut kiinnostavan, ja Australia vei joukkuetta kuin pässiä narussa. Selvät voittolukemat 27 -4 eivät jättäneet paljon selittelyille sijaa. Paikalle saapuneita suomalaisfaneja tulos syystäkin sapetti, sillä kotijoukkue hävisi Australialle yhdeksällä maalilla.

Tshekki pysyi jotenkin ottelun ensimmäisen erän pelissä mukana  ja onnistui ajoittain haastamaan kengurumaan puolustajia. Kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen Australia kuitenkin johti peliä jo 7- 3. Toisesta erästä alkaen oseanialaisjoukkue kiristi tahtia, eikä tshekeillä ollut mitään mahdollisuuksia pysyä vauhdissa. Aussit mättivät loppupelillä peräti 20 maalia, ja Tshekki onnistui ainoastaan kerran. Australialaiset onnistuivat sijoitusottelussa laajalla rintamalla. Eniten tehoja keräsi Daniel Kennedy, joka iski viisi maalia Tshekin verkkoon. Voiton myötä Australia sijoittui MM-kisoissa viidenneksi ja Tshekin oli tyytyminen kuudenteen sijaan.