Suomen 18-vuotiaat pojat nitrovoittoon Sarajevon illassa

Ray Ailuksen valmentaman Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen haave paikasta Euroopan A-divisioonassa elää. Myöhään keskiviikkoiltana joukkue tokeni kisojen isäntäjoukkue Bosnia & Hertsegovinan tyrmäysalusta ja kaivoi tiensä viimeisten minuuttien hermopelillä 86–84 (36–45)-voittoon mykistäen sarajevolaisyleisön.

Helleaallon ja 500-päisen kotikatsomon lämmittämä palloiluhalli oli revetä liitoksistaan, kun Bosnia & Hertsegovina kiipesi kuuden pisteen suomalaisjohdon tasatilanteeseen 73–73, kun ottelua oli pelaamatta runsaat kolme minuuttia.

Joukkueet etenivät tasatahtia kahden minuutin ajan, kunnes Julius Rajala nosti kakkosellaan ja bonusvapaaheitollaan Suomen 80–79 johtoon päätösminuutin alklaessa. Niko Mattilan kalastaman hyökkäysvirheen ja Oskar Michelsenin hyökkäyslevypallosta nostaman kakkosen jälkeen Suomi siirtyi 82–79-johtoon ja pakotti Bosnian aikalisälle.

Bosnia kavensi eron vapaaheitolla kahteen pisteeseen, mutta Michelsenin kakkonen ja Iikka Mäen vapaaheitot varmistivat Suomelle elintärkeän 86–84-voiton.

– Todella kova voitto vaikeissa olosuhteissa. Meillä on ollut tässä turnauksessa hyviä otteluita, mutta tämä oli turnauksen paras, kehui päävalmentaja Ray Ailus.

– Ottelun alkuhan oli meiltä kamala, mutta toisesta jaksosta alkaen otimme vastustajan ajot pois ja taistelimme hyvin levypalloista, Ailus jatkoi viitaten Bosnia & Hertsegovinan 22-6-murska-alkuun.

– Joni Herrala (14/5/5 syöttöä/3 riistoa), Oskar Michelsen (8/6), Niko Mattila (14/4/5 syöttöä) ja Julius Rajala (23/5) olivat erinomaisia tänään. Julius oli pimennossa ensimmäisellä puoliskolla, mutta teki aikamoisen muodonmuutoksen toiselle puoliajalle, kehui Ailus ottelun jälkipuoliskolla 21 pistettä tehnyttä Rajalaa.

Bosnian selkeät tähdet olivat Union Olimpija Ljubljanan 212-senttinen Jusuf Nurkic (34/20/3 riistoa/3 blokkia) sekä Adin Vrabac (24/1/3 riistoa).

Suomi, Montenegro, Bosnia & Hertsegovina ja Belgia ovat voittaneet kukin yhden ylemmän jatkosarjan ottelun. Huomisen Suomi-Belgia- ja Bosnia & Hertsegovina-Montenegro-otteluiden voittajat etenevät turnauksen neljän parhaan joukkoon kisaamaan paikasta Euroopan A-divisioonassa.

Suomi – Bosnia & Hertsegovina 86–84 (19–28, 36–45, 63–57)

Suomi: Julius Rajala 23/5, Joni Herrala 14/5/5 syöttöä/3 riistoa, Niko Mattila 14/4/5 syöttöä, Joonas Lehtoranta 11/6, Mikael Kauhanen 10/7, Oskar Michelsen 8/6, Iikka Mäki 6/3, Severi Liljeberg 0/1, Teemu Sulonen 0/0, Henri Ventoniemi 0/0, Miki Kuusisto, Alexander Madsen.

Bosnia & Hertsegovina: Jusuf Nurkic 34/20/3 riistoa/3 blokkia, Adin Vrabac 24/1/3 riistoa.