Serbia löi Suomen nuorten EM-kisoissa

Suomen taistelu riitti yhteen erävoittoon Serbiaa vastaan lentopallon alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Puolan Gdyniassa maanantaina. Serbia otti turnauksen ensimmäisen voittonsa luvuin 3-1 (24-26, 10-25, 25-14, 21-25).

Toisen erän romahdusta lukuun ottamatta Suomi taisteli hyvin ja oli ensimmäisessä erässä jo eräpallossa, mutta ei siinä onnistunut. Kolmas erä tuli sitten sitäkin komeammin kotiin.

- Siihen olen tyytyväinen, että pelaajien päät eivät painuneet, vaikka toinen erä hävittiin pystyyn. Joukkue jaksoi silti uskoa itseensä ja jaksoi taistella. Siinä joukkue on mennyt eteenpäin, Suomen päävalmentaja Pekka Lahtinen sanoo.

Suomi aloitti samalla kokoonpanolla kuin Italiaa vastaan sunnuntaina. Passarina oli Mauri Kurppa, hakkurina Karl Külaots, yleispelaajina Niklas Seppänen ja Elviss Krastins, keskipelaajina Tommi Siirilä ja Markus Kaurto sekä liberona Lauri Kerminen.

- Meidän piti aloittaa niin, että Krastins on hakkuri ja Miikka Lemola yleispelaaja, mutta juuri ennen ottelua selvisi, ettei Lemola pysty pelaamaan selkävaivan takia. Torjuntataktiikan kannalta olisi ollut hyvä, jos hän olisi ollut kentällä.

Ensimmäinen erä lähti joukkueelta komeasti käyntiin ja Kurpan syöttövuorolla Suomi karkasi 7-1-johtoon. Serbia pääsi kuitenkin peliin kiinni ja nousi jo 16-13-johtoon. Suomi sai kuitenkin vielä hyvän taisteluvireen päälle ja jopa yhden eräpallon, mutta harmittavat virheet maksoivat erän.

Toiseen erään Krastins siirtyi hakkuriksi Külaotsin tilalle ja Eelis Karinen tuli toiseksi yleispelaajaksi. Aivan alussa Suomi oli vielä hyvin mukana, mutta sitten oma peli mureni ihan täysin. Lahtinen yritti monilla vaihdoilla herätellä joukkuetta, mutta huonolla tuloksella.

Kolmannessa erässä palattiin aloituskuusikkoon ja joukkue sai taistelun päälle. Aloitussyötöt onnistuivat hyvin ja kaikki muukin sujui hienosti. Hieno erävoitto 25-14 Serbiasta.

Neljännessäkin erässä Suomi oli alussa hyvin pelissä mukana, mutta sitten tuli pieni notkahdus ja Serbia pääsi muutaman pisteen johtoon, joka piti loppuun asti.

Elviss Krastins nousi ottelussa taas suureen rooliin. Hän onnistui sekä hakkurina että yleispelaajana ja teki 18 pistettä (+12) ja otti peräti neljä tappotorjuntaa, mikä ei ole hänelle ihan tavallista.

- Seppänen ja Kerminen tekivät jälleen varmaa työtä aloituksen vastaanotoissa. Kurppa oli myös suhteellisen hyvä passipelissä, Lahtinen sanoo.

Krastinsin jälkeen parhaat pistemiehet olivat Seppänen 12 (+7), Kaurto 8 (+7), Siirilä 7 (+3) ja Külaots 7 (+1).

Serbian tähti oli Lontoon olympialaissakin pelannut Uros Kovacevic 26 pisteellään (+14). Hän pelasi hakkurina ja oli Suomelle aika lailla pitelemätön iskijä. Keskimies Aleksandar Blagojevic teki 14 (+13) ja yleispelaaja Sinisa Zarkovic 11 (+8).

Joukkueiden torjunnat menivät tasan 12-12. Suomen vastaanotto oli parempi 58 %/47 %, mutta hyökkäysteho huonompi 47 %/57 %.

- Hyökkäysvirheitä tehtiin tosi vähän, vain viisi. Pojille siitä kaikki kunnia, Lahtinen kehuu.

Turnauksessa on tiistaina välipäivä ja keskiviikkona klo 16.30 Suomi kohtaa Venäjän. Alkulohkon viimeisessä ottelussa torstaina klo 16.30 vastaan tulee Belgia.

Alkulohkon kaksi parasta joukkuetta selviytyy lauantaina pelattaviin välieriin, kaksi seuraavaa otteluihin sijoista 5-8 ja kahdella viimeisellä kisat loppuvat alkulohkoon. Suomella on nyt kolmesta pelistä yksi piste 2-3-tappiosta Italialle.