Lentopallomiehet saivat koneet käyntiin ajoissa

Suomen miesten lentopallomaajoukkue avasi EM-karsintaurakan torstaina voittoisasti Kreikan Trikalan paahtavassa helteessä. Montenegro kaatui pienen yskimisen jälkeen 3-0 (25-22, 27-25, 25-20).

Suomella otti kaksi ensimmäistä erää saada koneet kunnolla käyntiin. Vahvan keskipelin viemänä ensimmäiset kolme pistettä tipahtivat Suomen pistelaariin ja se oli tietysti ottelun tärkein anti. Kaikkiaan peli ei kuitenkaan ollut kovinkaan lähellä Suomen parasta tasoa.

Suomen tehokkain oli pisteiden valossa kapteeni Antti Silatala, joka teki 14/+5. Matti Oivanen teki keskeltä komeat 12/+9 ja 1,5 erää pelannut Konstantin Shumov virheettömästi 7/+7.

- Olen tyytyväinen joukkueen asenteeseen ja 3-0- voittoon. Vastaanotto ja hyökkäys sen jälkeen toimivat hyvin. Montenegro oli vahva kaksi ensimmäistä erää erityisesti syötössä. Vastasimme kuitenkin hyvin heidän haasteeseen.

- Siltala ja Kunnari olivat hyviä vastaanotossa, Shumov torjui hyvin ja Matti Oivanen hyökkäsi hyvin. Lisäksi Jesse Mäntylä pelasi kelpo pelin etenkin puolustuksessa. Hänellä oli hyvä asenne peliin, päävalmentaja Daniel Castellani kommentoi.

Montenegron paras oli keskitorjuja Luka Suljagic (7/+5). Ykköstykiksi arvioitu hakkuri Milos Culafic jäi miinukselle (8/-1), mutta pahiten petti yleispelaajista Marko Bojic (8/-7).

Castellani marssitti avaukseen odotetun seitsikon: Mikko Esko, Mikko Oivanen, Olli Kunnari, Jukka Lehtonen, Matti Oivanen, Antti Siltala ja Jesse Mäntylä (libero).

Avauserä oli Suomelta virheiden täyttämää ja etenkin syötöissä niitä tuli aivan liikaa (5). Montenegro sai puolustettua etenkin hakkuri Mikko Oivasen iskut peliin turhan hyvin. Antti Siltalan hyvät tehot pitivät kuitenkin Suomen turvallisesti pienessä johdossa läpi erän. Isoimman johdon Suomi hankki Matti Oivasen syöttövuorolla, jolloin joukkue karkasi neljän pisteen johtoon 22-18.

Montenegron 205-senttinen hakkuri Milos Culafic maksoi kuitenkin heti potut pottuina ja tasoitti pelin (22-22). Antti Siltalan suoraan puolustuksesta tekemä piste osoittautui ratkaisevaksi, kun Suomi vei erän 25-22.

Toiseen erään Montengero sai hyvän alun ja pitikin otetta hallussa aina kalkkiviivoille asti. Yhden vastustajan eräpallonkin takaa Suomi kuitenkin nousi kovuutensa osoittaen 27-25- voittoon. Suomen tukirankana olivat keskitorjujat Matti Oivanen ja Jukka Lehtosen aiemmin korvannut Konstantin Shumov.

Castellani vaihtoi kolmannen erän aloitukseen hakkuriksi Olli-Pekka "lelu" Ojansivun vaisussa vireessä olleen Mikko Oivasen tilalle. Shumov sai jatkaa toisena keskitorjujana, muuten aloitus oli sama kuin otteluun tultaessa.

Suomi sai makean loppukirillä tulleen erävoiton myötä käsijarrun pois pelistään ja karkasi heti samoin tein omille teilleen. Lopussa toki Montenegro pääsi kaunistelemaan lukemia turhankin kauniiksi. Jälleen keskitorjujat Oivanen ja Shumov olivat vahvoja.

Torstain iltaottelussa (20:30) Kreikka kohtaa Romanian.

Suomi kohtaa perjantaina (17:30) Romanian ja lauantaina (20:30) isäntämaa Kreikan. Toinen turnaus pelataan ensi viikonloppuna Vantaalla. Kahden turnauksen yhteispisteissä paras joukkue selviää ensi syksynä Puolassa ja Tanskassa pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Lohkokakkoset selviävät ensi kevään jatkokarsintoihin.