Ruotsi karisti Suomen kannoiltaan

Salibandyn Suomi-Ruotsi-maaottelutapahtuman ensimmäinen koitos Malmön Baltiska Hallenissa päättyi Ruotsin selkeään 6-1-voittoon. Suomi saa paikan pikaiseen revanssiin sunnuntaina, kun joukkueet kohtaavat Vantaan Energia Areenalla klo 15.

- Tulosta pitää kunnioittaa, yhdellä tehdyllä maalilla ei näitä pelejä voiteta. Isossa kuvassa oli tasaista, mutta maalit ratkaisevat. Toisessa ja kolmannessa erässä saatiin myös paikkoja, mutta tuli myös merkkausvirheitä, joista kaveri rankaisi. Myös ylivoimapeli oli heillä kuosissaan. Ei meillä isosti klikannut, kuten torjunnatkin kertovat (21 Ruotsi ja 23 Suomi), päävalmentaja Petri Kettunen näki.

Malmön illassa Suomi kesti mukana toisen erän puoliväliin saakka tilanteen ollessa vielä maaliton, mutta jatkossa hallitseva maailmanmestari sai koneen käyntiin ja jauhoi neljä tasakentällismaalia ja kaksi ylivoimaosumaa. Toisessa erässä hallinta siirtyi näkyvämmin Ruotsille ja lopulta hattutempun tehnyt Patrik Malmström iski Kim Nilssonin tarjoilusta takatolpalta avausmaalin puolen tunnin kohdalla. Suomen maalissa mallikkaasti torjunut Tomi Ikonen sai antautua pian uudelleen, nyt Nilssonin vuoro osua tutkaparinsa Malmströmin syötöstä.

Ilari Talvitie teki tärkeän kavennuksen toisen erän lopulla Jussi Pihan esityöstä, mutta Storvreta IBK:n Henrik Stenberg siirsi Ruotsin taas kahden maalin karkumatkalle ennen erätaukoa. Vaaka alkoi kallistua kotijoukkueelle viimeisellä kymmenminuuttisella Robin Nilsberthin lisättyä luvuiksi 4-1. Lopussa Ruotsi väläytti vielä vaarallista ylivoimaansa. Risto Töllikkö ja Tatu Väänänen saivat palata jäähyiltään varsin nopeasti vaihtoaitioon Ruotsin iskiessä vastustamattomasti.

Suomella oli myös omat maalipaikkansa, mutta viimeistely oli tänään heikkoa. Varsinkin ensimmäisessä erässä Suomi olisi voinut tehokkaammalla viimeistelyllä avata maalihanat. Armottomana maalinsylkijänä tunnettu Mika Moilanen oli kahdesti nokikkain maalivahti Patrik Åmanin kanssa, mutta tällä kertaa maestro jäi kakkoseksi.

Ruotsi-otteluissa pelaajat antavat näyttöjä joulukuun MM-kisoja silmälläpitäen.
- Infoa ja lisävahvistusta, missä kukin menee tällä hetkellä, saatiin. Sitä olemme tulleet hakemaan, vaikka toki aina voitosta pelataan, Petri Kettunen sanoo.

Ruotsi ei Kettusen mielestä suuremmin yllättänyt.
- Aika pitkälle MM-kisajoukkueella siellä tultiin, olisin odottanut, että tulevat kovemmin päälle.

Tämän kertainen tulos ei Suomen salibandymiesten suunnitelmia hetkauta.
- Ei pyörää tarvitse ryhtyä keksimään uudelleen ja isoja asioita lähteä ruuvaamaan. Peruspeli on vormussaan, mutta viimeistelyyn pitää saada tehokkuutta, päävalmentaja näkee.

Suomi voitti tapahtumaan kuuluvan rangaistuslaukauskisan Miko Kailialan onnistuneella suorituksella. Maaliin vaihdettu Jarno Ihme puolestaan piti maalinsa puhtaana.

Joukkueet kohtaavat uudelleen sunnuntaina Vantaan Energia Areenalla klo 15. Huomenna Suomen ja Ruotsin naiset pelaavat oman ottelunsa Malmössa klo 20. Toinen ottelu on luvassa sunnuntaina Vantaalla klo 12.

11.9. Malmö, Baltiska Hallen
Ruotsi-Suomi 6-1 (0-0, 3-1, 3-0)

1. erä: maaliton.
2. erä: 30.01 Patrik Malmström (Kim Nilsson) 1-0, 33.20 Nilsson (Malmström) 2-0, 37.27 Ilari Talvitie (Jussi Piha) 2-1, 39.39 Henrik Stenberg (Mattias Samuelsson) 3-1.
3. erä: 50.38 Robin Nilsberth (Stenberg) 4-1, 54.07 Malmström (Rasmus Enström) 5-1 yv, 57.10 Stenberg (Samuelsson) 6-1 yv.