Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Pyöräkrossin kansallinen kilpasarja starttaa suurempana kuin koskaan

Pyöräkrossin kansallinen kilpasarja starttaa suurempana kuin koskaan

 

Suomessa vuodesta 2010 alkaen ajettu pyöräkrossin eli BMX-racingin kilpasarja starttaa lauantaina 23.5. Turusta. Osakilpailu ajetaan Kupittaan BMX-radalla, joka on jo kymmenen vuoden ajan toiminut lähiliikuntapaikkana Kupittaan puiston laidalla. BMX-racing on olympialaji, jonka suosio Suomessa on kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia. Tänä vuonna kausi alkaa vahvempana kuin koskaan: kauden avauskisaan on ennakkoon ilmoittautunut kymmenestä pyöräilyseurasta 102 kilpailijaa ikähaitarilla 5-50 vuotta. Kilpailun järjestää viime syksynä perustettu BMX Turku ry. Pyöräilyseuroista mukana ovat järjestävän seuran lisäksi BMX Helsinki (BMXH), Tampere Bike Club (TaBC), Härkälän Haka (Haka), Retkikunta Racing (RR), Team Velo Cycling (TVC), Hyvinkään Pyöräilijät (HyPy), Habanero Mountainbikers (HHCMB), Turun Urheiluliitto (TuUL) sekä Rauman Seudun Pyöräilijät (RSP).

Pyöräkrossi on kumpuilevalla ja kaartelevalla alle 400 m pitkällä hiekkaradalla ajettava nopeatempoinen kilpailu, bicycle motocross. Laji on Suomessa melko uusi, mutta maailmalla sitä on harrastettu vuosikymmenet - olympialaisissa on kilpailtu vuodesta 2008. Pyöräkrossiratoja on aktiivikäytössä Turussa, Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella. Lisää ratoja on suunnitteilla myös uusille paikkakunnille. Suomeen rakennettiin ensimmäinen kansainväliset vaatimukset täyttävä rata vuonna 2013 (Pyöräkrossiparkki, Helsinki) ja viime vuonna BMX-racing sai oman jaoston pyöräilyn lajiliitossa Suomen Pyöräilyunionissa (SPU). Lajin kasvu Suomessa on huimaa: vuonna 2010 kilpailuihin osallistui keskimäärin 28 kuljettajaa, viime vuonna 82 kilpailijaa ja tänä vuonna kausi lähtee käyntiin yli 100 kilpailijan voimin. Lajin kiinnostavuudesta ja kasvusta kertoo myös se, että järjestävä seura BMX Turku ry on muutamassa kuukaudessa kasvanut kuudesta perustajäsenestä yli 50 jäsenen pyöräilyseuraksi. 

Pyöräkrossikilpailussa kilpailijat ajavat omissa ikäluokissaan alkaen 5-6-vuotiaista yli 40-vuotiaisiin. Turun radalla lähtö tapahtuu neljän kilpailijan lähtöportista, jolloin radalle säntää samaan aikaan neljä kuljettajaa kisaamaan erän voitosta. Radalla ajetaan aina yksi kierros kerrallaan. Alkuerissä ajetaan kolme motoa, joissa samat neljä kuljettajaa kilpailee keskenään lähtien eri lähtöporteilta. Alkuerien tuloksista lasketaan voittajat tai jatkokierroksille pääsevät kuljettajat. Mikäli kilpailuluokassa on enemmän kuin neljä kuljettajaa alkuerien jälkeen parhaat pääsevät jatkokierroksille tai finaaliin. Tämän yleisöystävällisen ja nopeatempoisen lajin parissa viihtyy helposti koko perhe – jokainen kilpaillen omassa ikäluokassaan tai henkeään pidätellen radan reunalla jännittäen.

”Kyllähän tämä laji vie sydämen! Ensin innostui poika, sitten minä ja lopulta koko perhe. Nyt tilanne on se, että perheen kolme miestä ajaa kisaa ja minä keskityn hallinnollisiin asioihin sekä omassa seurassa että lajiliiton jaostossa – eihän sitä tiedä vaikka itsekin vielä kisaamaan jossain vaiheessa lähtisin, naisten luokassahan on hyvin tilaa!” naurahtaa BMX Turku ry:n puheenjohtaja Annika Elomaa. 

Kilpailujärjestelyt ovat loppusuoralla ja kauden avausta odotetaan malttamattomana: ”Kyllä nyt vähän jo jännittää. Olen aivan keltanokka urheiluseuratoiminnassa ja olemme ensimmäistä kertaa kilpailujärjestäjänä, mutta työkokemuksestani projektipäällikkönä on kyllä ollut etua tässäkin projektissa! Tukenamme on onneksi kokeneita konkareita muista seuroista sekä todella aktiivinen seuraväki - ilman heitä ei olisi kunnostettu rataa eikä järjestettäisi kilpailuja. Suuri kiitos kuuluu siis kaikille toiminnassamme mukana olleille jo tässä vaiheessa!” 

Lauantain kisat alkavat kauden 2014 palkintojenjaolla noin klo 12:30, minkä jälkeen radalle pääsevät potkupyörät. Alkuerät aloitetaan klo 13 ja finaalit pyritään aloittamaan klo 16. Tapahtuma on maksuton. 

”Näin suurta pyöräkrossikisaa ei Turussa ole vielä tähän mennessä käyty, joten aikataulua täytyy pitää suuntaa antavana. Paikalla on myös kahvio, joten kannattaa varata käteistä mukaan, ettei nälkä pääse yllättämään”, toteaa Elomaa.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle