Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Miksi jalkapallo on niin suosittu harrastus suomalaisnuorten keskuudessa?

Veikkausvinkit

Miksi jalkapallo on niin suosittu harrastus suomalaisnuorten keskuudessa?

Jalkapallokauden lähestyessä loppuaan tavallisilla tv-kanavilla monet nuoret haluavat jättää kotikatsomon ja kokeilla lajia itse. Jalkapallosta onkin tullut yhä suositumpi laji suomalaisten nuorten keskuudessa jatkaen kasvuaan edelleen, vaikka se on ollut Suomen nuorison lempiharrastus jo kauan. Se on jättänyt taakseen jopa Suomen epävirallisen kansallislajin, jääkiekon. 

Mistä tämä innostus sitten johtuu? Laitoimme teoriat testiin.

Suomalaisten ammattilaispelaajien menestys maailmalla

Englannin valioliiga on juuri päättynyt, mutta se on kuhissut taitavia eurooppalaispelaajia, jotka ovat osoittaneet kykynsä kuluneiden yhdeksän kuukauden aikana, aivan kuten viime vuosinakin. Jo vuonna 2009 porvoolainen Sami Hyypiä oli esimerkiksi lopettelemassa huippu-uraansa Liverpoolissa ja sittemmin nousi arvostetuksi jalkapallovalmentajaksi. Kansainvälisestikin menestyneet suomalaiset tähdet innostavat nuoria kokeilemaan lajia itse, joten yksi syy harrastuksen jatkuvaan kasvuun on varmasti juurikin tämä.

Nuorten naisten kasvava kiinnostus jalkapalloon

Jalkapallon, kuten monien muidenkin joukkuelajien, sukupuolijakauma on tunnettu ongelma muuten loistavassa harrastuksessa. Sosiaalinen media on kuitenkin antanut feminismille uutta virtaa, joten ei ole ihme, että yhä useampi nainen päättää aloittaa jalkapalloharrastuksen. Vuonna 2006 noin 20 prosenttia Suomen rekisteröidyistä jalkapallon pelaajista oli naispuolisia, kun nyt vastaava lukumäärä on jo noin 30 prosenttia. Yhä monimuotoisemman sosiaalisen median ja feminististen kuuluisuuksien ansiosta moni uskaltaa uhmata perinteisempiä sukupuolirooleja ja vaihtaa esimerkiksi tanssin jalkapalloon.

Aikuiset ovat entistä kiireisempiä

Monet vanhemmat ovat yhä kiireisempiä ja kaipaavat omaa vapaa-aikaa, mikä ohjaa myös nuoria harrastusten pariin. Kun lapset keskittävät energiansa ja aikansa jalkapalloon, vanhemmat voivat keskittyä omiin harrastuksiinsa. Toki aikuisetkin ovat kiinnostuneita jalkapallosta: monet aloittavat harrastuksen vasta keski-iässä pelaten esimerkiksi työporukalla. Toisaalta jalkapallo näkyy myös aikuisten video- ja nettipeliharrastuksissa: Betssonin kaltaiset pelisivustot tarjoavat jopa jalkapalloteemaisia rahapelejä, ja myös PlayStation-klassikot ovat ajautuneet aikuisten suosioon. Kenenkään jalkapallokokemuksen ei siis tarvitse jäädä ainoastaan lasten pelien katseluun.

Syitä jalkapallon suosion kasvuun on paljon, mutta on itsestään selvää, että suosio on vain hyvä asia. Aktiivinen joukkueharrastus auttaa nuoria solmimaan sosiaalisia suhteita ja pysymään hyvässä kunnossa – ja toki tekee elämästä paljon hauskempaa.


Takaisin edelliselle sivulle