Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Näissä urheilulajeissa liikkuvat suurimmat rahat

Veikkausvinkit

Näissä urheilulajeissa liikkuvat suurimmat rahat

Kukaan tuskin valitsee urheilulajiaan tulojen perusteella, mutta harva panee pahakseen, jos omasta rakkaasta harrastuksesta jää taskun pohjalle muutakin kuin hauskoja kokemuksia. Urheilusuomi otti käsittelyynsä eri urheilulajien rahavirrat. Tutkimme missä lajeissa tienattiin eniten vuonna 2015, ja kenen taskuun nämä eurot ja dollarit löysivät tiensä. Amerikkalaisen talouslehden Forbesin perinteinen rahalista ei juuri yllätyksiä tarjoa, sillä rahakkaimmat lajit ovat säilyttäneet asemansa viime vuosina.

Teimme pienen katsauksen myös eniten tienaavien suomalaisurheilijoiden tuloihin. Suomalaisia ei Kimi Räikköstä lukuun ottamatta juuri maailman rahalistoilta löydy, mutta nälkää meidänkään superammattilaistemme ei tarvitse nähdä – ei ainakaan, jos tie on jo vienyt Suomesta kansainvälisille rahakentille. Esimerkiksi NHL-kaukaloissa keskimääräinen suomalaispelaajan palkka oli vajaa 2 miljoonaa dollaria kaudelta 2014 - 2015.

Nyrkkeilyssä liikkuvat suurimmat rahat

25.04.2015-(Boxing Night)

Tutut lajit jylläävät myös vuoden 2015 rahalistalla. Kärkipaikoilla komeilevat nyrkkeily, golf, koripallo, tennis ja jalkapallo. Ylivoimaisena ykkösenä ovat nyrkkeilyn kaksi suurinta nimeä juuri nyt: Floyd Mayweather ja Manny Pacquaio. Miesten tulot olivat tähtitieteelliset jopa jalkapallotähtiin Cristiano Ronaldoon ja Lionel Messiin verrattuna, jotka sijoittuvat listalla sijoille 3 ja 4.

Tässä ovat Forbesin eniten tienanneet urheilijat 2015 (kaikki tulot ilmoitettu dollareina):
1. Floyd Mayweather, nyrkkeily, USA,  300 miljoonaa
2. Manny Pacquiao, nyrkkeily, Filippiinit, 160 miljoonaa
3. Cristiano Ronaldo, jalkapallo, Portugali,  79,6 miljoonaa
4. Lionel Messi, jalkapallo, Argentiina, 73,8 miljoonaa
5. Roger Federer, tennis, Sveitsi, 67 miljoonaa
6. LeBron James, koripallo, USA, 64,8 miljoonaa
7. Kevin Durant, koripallo, USA, 54,1 miljoonaa
8. Phil Mickelson, golf, USA, 50,8 miljoonaa
9. Tiger Woods, golf, USA, 50,6 miljoonaa
10. Kobe Bryant, koripallo, USA, 49,5 miljoonaa

Urheiluun pätevät samat lait kuin muuhunkin liike-elämään: rikkaat ja alansa huiput rikastuvat entisestään, kun taas juuri kärjen ulkopuolella joudutaan tyytymään paljon pienempiin summiin. Hyvänä esimerkkinä tästä käy tennis, jonka supertähti Roger Federer kipusi Forbesin listalla peräti sijalle 5. Myös muut miesten ja naisten tennishuiput, kuten Novak Djokovic (13.) ja Maria Sharapova (26.) ovat listalla korkealla, mutta esimerkiksi Suomen ykköstähti Jarkko Nieminen on kerännyt urallaan huomattavasti pienempiä tuloja. Sharapova on samalla vuoden 2015 eniten tienannut naisurheilija. 100 eniten tienanneen urheilijan listalle mahtui tänä vuonna vain kaksi naista, joista toinenkin on tennispelaaja, Venus Williams (47.). Palkkatasa-arvo ei siis ainakaan urheilun osalta toteudu vielä nykypäivänäkään.

Federer ja Woods sponsoritulojen ykkösnimet

Forbesin rahalistalta on helppo tarkistaa kokonaistulojen lisäksi myös se, kuinka suuri osa urheiljan tuloista on palkka-/palkintotienestejä, ja kuinka paljon puolestaan sponsorituloja. Roger Federer nappasi itselleen vuoden suurimman summan sponsoreiltaan: hulppeat 58 miljoonaa dollaria. Kauas taakse ei jäänyt myöskään golfin supertähti Tiger Woods, jonka palkintorahatuloilla ei olisi tällä listalla kovin korkealla noustu: mies tienasi vain 600 tuhatta dollaria palkintorahoina koko laskenta-aikana. Tigerin onneksi sponsoripuolelta jäi käteen vielä lohdulliset 50 miljoonaa lisää.
Muita lajiensa sponsoritulokärkiä olivat muun muassa koripalloilija Le Bron James (44 miljoonaa dollaria), Real Madridin futistähti Cristiano Ronaldo (27 miljoonaa dollaria) ja juoksija Usain Bolt (21 miljoonaa dollaria). Suomalaisille hieman yllättävämpi nimi sponsoritulolistalla on krikettipelaaja Mahendra Singh Dhoni, joka sai peräti maailman kahdeksanneksi eniten rahaa sponsoreiltaan  vuonna 2015 (27 miljoonaa dollaria). Siis yhtä paljon kuin Cristiano Ronaldo!

Kimi suomalaisten ykkönen, Zlatan meni silti ohi

,Ferrari

Vielä vuonna 2009 rahalistan kakkossijalla ollut Kimi Räikkönen sai tällä kertaa tyytyä jaettun sijaan 32. Tämä tuskin jää Kimiä kuitenkaan turhan pitkään kaivelemaan, vaikka formulatähtemme tulot ovatkin pudonneet kuuden vuoden aikana. Vielä vuonna 2009 Räikkönen tienasi noin 45 miljoona dollaria 12 kuukauden aikana, kun tänä vuonna tulot olivat Forbesin mukaan yhteensä 27 miljoonaa. Pikkurahasta Kimilläkään tuskin on hetkeen puutetta, vaikka TOP-10 sijoitus jäikin tänä vuonna saavuttamatta.

Ruotsalaiset nappasivat tällä kertaa Pohjoismaiden ykkössijan itselleen: PSG:n supertähti Zlatan Ibrahimovic kipusi nimittäin 39,1 miljoonan dollarin tuloillaan vuosilistalla sijalle 14. Formulakuljettajista ykkönen oli puolestaan Lewis Hamilton, joka jäi Ibrahimovicista 100 tuhannen dollarin päähän, sijalle 15.

NHL-tähdet Räikkösen kintereillä

7.11.2012 - (Venäjä-Suomi)

Ketkä sitten ovat muut parhaiten tienanneet suomalaiset? Räikkönen on tietenkin itsestäänselvä ykkösnimi, mutta ei Pohjois-Amerikan kiekkokaukaloissakaan pihistellä. Jos dollarinkuvat kiiltävät silmissä, kannattaa katseet suunnata kotimaisesta SM-liigasta NHL:ään. Kaikkien aikojen suomalainen palkkakuningas on tietenkin Teemu Selänne, jonka palkkatulot koko uran ajalta ovat reilu 78,5 miljoonaa dollaria. Muita NHL-urallaan eniten tienestejä keränneitä suomalaiskiekkoilijoita ovat pelaajien palkkoja listaavan Capgeek-sivuston mukaan Kimmo Timonen, Saku Koivu, Miikka Kiprusoff sekä Olli Jokinen.
Suomalaisista nykypelaajista parasta tiliä tekevät maalivahdit. Palkkakuninkaana suomalaispelaajista on Boston Bruinsin Tuukka Rask, jonka vuositulot olivat kaudelta 2014 - 2015 komeat 7,5 miljoonaa dollaria. Myös kaksi seuraavaa eniten tienannutta suomalaispelaajaa olivat maalivahteja: Pekka Rinne ja Kari Lehtonen. Kenttäpelaajista ykkönen oli puolestaan Mikko Koivu, joka kuittasi kaudestaan palkkarahoina 5,4 miljoona dollaria. NHL-pelaajien palkkoja vertailtaessa kannattaa ottaa huomioon sekin seikka, että vain palkkatulot ovat julkista tietoa. Pelaajilla voi siis olla, ja varmasti onkin, lisätuloja myös henkilökohtaisista sponsorisopimuksista.

Uusia lajeja, uusia miljonäärejä

Unibet Yyteri Beachfutis 2010

Viime vuosina tuttujen jalkapallon ja jääkiekon lisäksi mukaan on tullut myös uusia lajeja, joissa sinivalkoiset pelaajat ovat tehneet mukavaa tiliä. Yksi näistä on pokeri, jossa suomalaiset ja pohjoismaalaiset ovat tekivät varsinkin niin sanotun pokeribuumin alkuaikoina tuhoisaa jälkeä. Livepokerin eli perinteisen kasvotusten pelattavan pokerin lisäksi pokeripelaajat tienaavat miljoonansa erilaisilla nettipokeria tarjoavilla sivustoilla, joilla pokeria voidaan pelata sekä käteispeleissä että turnausmuodossa. Niin sanotut high stakes -pelit käydäänkin nykyään Las Vegasin lisäksi enimmäkseen juuri netissä, ja niihin voi osallistua pelaajia useammalta eri nettipokerisivustolta, kunhan ne toimivat samassa pokeriverkossa.

Pokerituloista on vaikea löytää tarkkaa tietoa vuositasolla, mutta koko uran tilastoidut tienestit antavat hyvän kuvan siitä, kuinka valtavista summista tässäkin lajissa puhutaan. Englantilaisen iltapäivälehden, The Mirrorin, juttu lajin eniten tienanneista high stakes -pelaajista kertoo esimerkiksi Suomen ykköspelaajan Patrik Antoniuksen tuloiksi vuoteen 2013 mennessä mukavat 11,3 miljoonaa dollaria. Myös pokeripelaajilla on usein sponsorisopimuksia, joten parhaiden pelaajien tienestit nousevat reilusti ilmoitettuja summia korkeammiksi.

Mitä tästä opimme?

Jos vielä etsit omaa urheilulajiasi, kannattaa jääkiekkomailan lisäksi käteen sovitella nyrkkeilyhanskoja. Jalkapallossakin voi päästä oikein mukaville tienesteille, jos taidot riittävät Euroopan kentille asti. Vaarana piilee kuitenkin se, että urakehitys tyssää Suomen kentille. Esimerkiksi jalkapallon Veikkausliigan palkoilla ei juuri juhlita, ja palkkakeskiarvo huitelee hieman lähteestä riippuen reilussa 20 000 eurossa.

Mikäli ikää ja vatsaa on ehtinyt jo kertymään turhan paljon futiskentille tai lätkäkaukaloon, voi vanhemmallakin iällä vielä tarttua golfmailaan tai istua pokeripöytää taaloja tienaamaan. Molempia lajeja yhdistää sekin lohduttava seikka, että yhdellä turnausvoitolla voi taata itselleen mukavan loppuelämän.


Takaisin edelliselle sivulle