Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Varusteet, joita ilman vaeltaja ei suostu lähtemään!

Varusteet, joita ilman vaeltaja ei suostu lähtemään!

 

,
Kuva: Flickr / McKay Savage

Vaeltaminen ja retkeily on monelle suomalaiselle tärkeä harrastus, jota ilman on vaikea kuvitella vapaa-ajan viettoa. Vaellusmatkalle on hyvä varustautua oikeilla varusteilla, sillä kesken matkan voi tapahtua paljon odottamatonta. 

Kuitenkaan kaikkiin tilanteisiin on vaikea varustautua sataprosenttisesti. Olemme koonneet tähän artikkeliin kaikki välttämättömät varusteet, jotka eivät petä.

1. Rinkkaa valittaessa on huomioitava sen koko: Mihin tarkoitukseen vaellusrinkka tulee? Jos on kyseessä päiväretket, niin tällöin sopii alle 50 –litran vaellusreppu. Kun lähdetään vaeltamaan koko viikonlopun ajaksi tai jopa pidemmäksi aikaa, tällöin sopii tilava, yli 70 –litrainen rinkka paremmin. Vinkki ostaessa: Tarkista rinkan säätömahdollisuudet, selkäpehmusteet ja rinkan oma paino. Vaellusrepun tulee olla mukava ja kevyt, jotta sitä pystyy kantamaan koko päivän ajan.

2. Kun yövytään tähtitaivaan alla, on tärkeää olla unohtamatta mukavuus. Hyvän makuupussin valintaan kannattaa perehtyä hyvin. Makuupussien täyte on yleensä joko keinokuitua tai untuvaa. Untuva lämmittää paremmin, eli jos etsit talvimakuupussia, on parasta valita untuvamakuupussi. Makuupussia ostaessa muista tarkistaa makuupussin paino, lämmöneristävyys ja muut lisävarusteet, kuten makuualusta, jonka päälle makuupussi levitetään. On suositeltavaa nukkua aina makuualustan päällä, sillä se eristää kylmyydeltä ja kosteudelta.

3. Vaikka tähtitaivaan alla yöpyminen kuulostaa romanttiselta, se ei kuitenkaan aina niin ole. Kylmä ilma, kosteus, sade tai hyönteiset voivat helposti viedä kaiken mukavuuden. Teltta on vaeltajan välttämätön varuste. Sääntö numero 1 onkin teltan vedenpitävyys. Varsinkin Suomen säähän kannattaa varustautua kunnolla. Tarkistahan siis vedenpitävyys ennen teltan ostoa. Suosittuja telttamalleja ovat tunneliteltta ja kupoliteltta. Kupoliteltan etu on sen helppo pystytys. Tunneliteltassa taas riittää enemmän tilaa, sillä telttaan sisältyy absidi, joka tuo enemmän varustetilaa. Absidi toimii vähän kuin eteisenä. 

4. Näiden kolmen tärkeimpien retkivarusteiden lisäksi on hyvä muistaa pakata mukaan ruokailuastiat, juomapullo, vaihtovaatteet, ensiapupakkaus, tulitikut, puukko, retkikeitin ja polttoaineet. 

Vaellusvarusteet voi helposti hankkia netistä. Monet verkkokaupat tarjoavat vaatteita ja varusteita tunnetuilta merkeiltä. Suhteellisen uusi verkkokauppa nimeltä Addnature keskittyy lähinnä retkeilyvarusteisiin ja löytyyhän sieltä myös paljon muitakin varusteita erilaisiin urheilulajeihin. 

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle