Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Polkupyörän osto

Polkupyörän osto


Kaikille pyöräilystä kiinnostuneille ja aloitteleville pyöräilijöille tämä opas pyörän valintaan auttaa löytämään sopivan polkupyörän.  Tämä opas on vain yleiskatsaus. Ennemmän tietoa löytyy esimerkiksi polkupyöräkauppojen sivuilta. Bikester –verkkokaupasta löytyy kivasti lisätietoa polkupyörämalleista. 

1. Aloitetaan maastopyöristä. Maastopyörät ovat yleensä enemmän miesten suosimia polkupyöriä.  Maastopyörässä on vaimentava joustohaarukka, jonka ansiosta pyöräily epätasaisella tiellä on mielyttävämpää ja helpompaa.  Suosituimmat MTB –pyörien tuumakoot ovat joko 29 , 26 tai 27,5.

2. Kaupunkipyöräilyä varten on tarjolla pyörät, jotka soveltuvat parhaiten vilkkaaseen liikenteeseen.  Kaupunkipyörät erottuvat muista pyöristä niiden ulkonäöltään.  Näin sanotut ”citypyörät” ovat kevyitä ja näppäriä ja niiden runko on yleensä kevyempi ja ohuempi kuin esimerkiksi maastopyörän runko.  Kaupunkipyörään voi kätevästi kiinnittää tarakkalaukku tai ohjaustankolaukku.  Citypyörä on hyvin yleinen pyörämalli ja etenkin naisten suosima pyörämalli. Kaupunkipyörä on yleinen pyörävalinta varsinkin naisille, sillä se ei kaipaa sen kummempaa pyörähuoltoa. 

3. Cyclocross-pyörä  on useimmin nuorten suosima ”trendipyörä”, jonka päällä voi huristella joko maantiellä tai myös asfaltilla.  Cyclocross-pyörä muistuttaa hyvinkin maantiepyörää, mutta sen etuhaarukat ovat tilavammat kuin maantiepyörän. 


© Andreas Hermsdorf / PIXELIO

4. Heti seuraavaksi cyclocross pyörän jälkeen listaamme maantiepyörän.  Maantiepyörä on perinteikäs suomalaisten suosima polkupyörä, joka soveltuu hyvin myös kilpapyöräksi.  Maantiepyörän tärkein etu on keveys.  Maantiepyörät ovat usein 28-tuumaisia ja niissä on yleensä kippurasarvinen tanko.

5. Retkipyörät, kuten nimitys jo kertookin ovat tarkoitettu retkeilyyn.  Retkipyörien tärkein ominaisuus on se, että niihin pystyy lastaamaan enemmänkin tavaraa.  Retkipyörän renkaat ovat hieman paksummat kuin maantiepyörän renkaat. Retkipyörät ovat tukevarunkoisia ja suosittuja pyöriä pitkille pyöräilymatkoille. 

6. Hybridipyörä, kuten nimitys jo kertookin on maastopyörän ja maantiepyörän yhdistelmä. Hybridipyörällä voit hurjastella joko asfalttitiellä tai maantiellä.  Hybridipyörät ovat yleensä 18-30 –vaihteisia.

Muuta huomioitavaa:
Polkupyörää ostaessa on hyvä kiinnittää huomiota renkaisiin, sillä ne ovat pyörän tärkeimpiä osia. Yleisimmät rengaskoot ovat 26-, 28- tai 29-tuumaiset renkaat. Kumin kuvioinnillakin on oma tarkoituksensa.  Kunnon kuviointi parantaa pitoa epätasaisella ja pehmeällä tiellä. 

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle