Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Kainulainen ja Vuorela odottavat innolla Äänekosken SM-hiihtoja

Kainulainen ja Vuorela odottavat innolla Äänekosken SM-hiihtoja

 

Maastohiihdon kotimainen kilpailukausi huipentuu kahtena viikonloppuna SM-kilpailuihin, joita isännöivät Äänekoski ja Ylitornio. Äänekosken kolmipäiväinen rupeama alkaa perjantaina parisprintillä, jatkuu lauantaina vapaan normaalimatkoilla ja huipentuu sunnuntaina perinteisen takaa-ajoihin.

Lukuisilla suomalaishiihtäjillä edessä on kauden yksi isoista kohokohdista ja odotus on ollut sen mukaista. Hämeenlinnan Hiihtoseuran Anni Kainulainen ja Jämin Jänteen Markus Vuorela ovat kaksi hiihtäjää, jotka odottavat viikonloppua innolla.

- Virtaa riittää, tässä olen viikkokausia vaan odotellut näitä kisoja. Edellinen tärkeämpi kisa oli Lahden maailmancup, siitä kuitenkin on 1,5 kuukautta. Olin vähän flunssassa, mutta olen hyvin toipunut siitä, ja hyvillä fiiliksin olen lähdössä. Erityisesti parisprintin olen naulannut loppukauden tavoitteeksi, että yrittäisin siinä olla hyvässä iskussa, Kainulainen sanoo.

Hämeenlinnan Hiihtoseura on perinteisesti ollut kova sekä parisprintissä että viesteissä. Mitaleista käydään Äänekoskella jälleen mielenkiintoinen kamppailu, sillä kovia kaksikoita on muillakin seuroilla.

- Ratahan on aika helppo, mutta ennusteethan lupaavat jopa +10 perjantai-iltapäivälle. Jos olosuhde on tosi raskas, se tuo siihen oman lisänsä. Oletusarvoisesti varmaan neljä kovaa joukkuetta on mitalikamppailussa, me, Kainuun Hiihtoseura, Vuokatti Ski Team Kainuu ja Ikaalisten Urheilijat ainakin ovat kovia, Kainulainen sanoo innokkaasti jo perjantaita odotellen.

Kainulainen on tänä vuonna ottanut hiihtäjänä askeleen eteenpäin, sillä hän nappasi Rovaniemellä uransa ensimmäisen palkintokorokesijan maailmancupissa. Se toi myös valinnan maajoukkueeseen Rukan maailmancupiin, mikä kuitenkin jäi sairastumisen vuoksi väliin.

- Olen mielestäni perinteisellä kehittynyt tänä vuonna, varsinkin noilla lyhyemmillä matkoilla. Tällä kaudella on tullut selkeä tasonnosto ja ehkä näyttö itsellenikin, että voisi olla mahiksia pärjätä. Täytyy keväällä miettiä tarkempaa analyysia kaudesta ja mitä jatkossa, mutta alustava ajatus on, että jos vielä enemmän satsaisi perinteisen sprinttiin. Se on varmasti parhaita matkojani, samoin perinteisen normaalimatkat, Kainulainen mietiskelee.

Äänekoskella parisprintin jälkeen hiihdetään vapaan kymppi, joka jälkeen naiset päättävät viikonloppunsa takaa-ajoon sunnuntaina.

- Vapaan kymppi on heikompia matka. Se on vähän kynnyskysymys, mutta toivon, että pystyisin omalla tasolla hiihtämään hyvän ja tasapainoisen hiihdon, että olisi kuitenkin kohtalainen lähtöpaikka takaa-ajoon. Sunnuntai on varmasti se parempi päivä. Hyvillä fiiliksillä olen. Vapaalla olisi jo hyvä, jos olisin sijoituksissa 15-20 paikkeilla. Siitä jos perinteisellä pystyisin napsimaan mahdollisimman monta sijaa lähemmäs kymppijoukkoa, siihen voisi olla tyytyväinen, tulevat vuodet hiihtoon täysillä panostava Kainulainen sanoo.

Äänekosken ja Ylitornion jälkeen hän jatkaa hiihtämistä Lapissa, muttei osaa sanoa, suuntaisiko vielä hiihtämään yhden matkan Lapponiassa tai Ylläs-Levin.

- Katsotaan, miten Äänekoski ja Ylitornio menevät, vieläkö on hiihtohaluja, Kainulainen sanoi hymyillen.

Vuorela: Kyllä siinä sauma olisi iskeä

Markus Vuorelan tiivis kilpailukausi jatkuu urakkaviikolla, sillä hän kilpailee vielä ennen Äänekoskea sotilaiden SM-hiihdoissa Sodankylässä keskiviikkona.

- Luottavaisin mielin Äänekoskelle. Aika paljon on matkustelua, maanantaina ajoin Sodankylään ja torstaina täältä Äänekoskelle, lauantaina ja sunnuntaina Äänekoskella kilpaileva Vuorela sanoo.

Hän on päässyt mukavaan loppukauden vireeseen, joten odotuksia viikonloppuun on.

- Aika kova lataus on varsinkin lauantaille, ihan samalla lailla sunnuntaillekin, sillä perinteinenkin on kulkenut ihan hyvin. Jos lauantaina kulkee hyvin, varmaan pääsee ihan hyvällä lähtöasemalla sunnuntain kilpailuun. Olisi iskun paikka, joku kova on poiskin ja jotkut ovat olleet Kanadassa ja matkustaneet vielä vähän enemmän. Kyllä siinä sauma olisi iskeä, Vuorela sanoo.

Vuorela on tyytyväinen, että hän tahmean alkukauden jälkeen on pystynyt olemaan tasaisessa ja jopa nousujohteisessa kunnossa.

- Tulos on ollut aika tasainen ja jopa paranemaan päin. Olen saanut vakiinnutettua tasoni pikkuisen ylemmäs. Erityisen tyytyväinen olen, että pääsin maailmancupiin parikin kertaa ja jaksoin Holmenkollenin 50 kilometriä hiihtää. Kyllä kestävyysominaisuuksien täytyy olla mennyt aika paljon eteenpäin. Siihen olen tyytyväinen, Vuorela sanoo.

Äänekosken ja Ylitornion jälkeen hän ei usko kilpailevansa enää missään.

Äänekoski on Suomen Holmenkollen - tapahtuma-alueella monenlaista toimintaa

Tulevana viikonloppuna, tai oikeastaan jo nyt, Äänekoski on kaiken keskipisteenä. Maanantaista alkaen Liikuntapuistoon on jo aamusta kokoontunut joukko vapaaehtoisia valmistelemaan viikonlopun SM-hiihtotapahtumaa. Väki lisääntyy joka päivä. Jo nyt paikalla on myös hiihtäjiä ja hiihtoseurojen edustajia.

Perjantaina hiihdetään parisprintti. Karsinta alkaa kello 10 ja finaalit kello 13. Mukaan on ilmoittautunut 70 nais- ja 106 mieshiihtäjää. Lauantaina hiihdetään vapaalla. Naiset aloittavat 10 kilometrin hiihdon kello 10.30, miehet 15 km kello 12.30. Mukaan on ilmoittautunut 129 naishiihtäjää ja 190 mieshiihtäjää. Sunnuntaina hiihdetään samat matkat takaa-ajona ja perinteisellä hiihtotavalla. Naiset aloittavat kello 11 ja miehet kello 12.30.

Hiihtokilpailut äänekoskelaiseen tapaan eivät olekaan pelkkää hiihtoa, sillä alueella ja alueen ulkopuolella tapahtuu paljon.
- Koko viikonlopun ajan stadionin tuntumassa on telttakylä paljuineen. Telttakylässä on meininkiä, paljuilua, haitarimusiikkia ja kunnon tunnelmaa. Siellä on myös yöpyviä faniporukoita. Karnevaalimeininkiä parhaimmillaan, toteaa kisojen some-tiedottaja Ella Tuovinen.
Perjantaina Hotelli Keiteleessä järjestetään Monotanssit klo 20-23:30.

Lauantaina Liikuntapuistossa on Huutokauppakeisarin hiihtoaiheinen huutokauppa, jossa myynnissä on muun muassa huippuhiihtäjiemme hiihtovälineitä. Huutokauppa alkaa noin kello 15. After Ski -bileet pidetään lauantaina Bar Hurmoksessa.

Sunnuntaina Huutokauppakeisarin Markku ja Timo paistavat makkaraa kisa-alueella.

- Viikonloppuna on paljon muutakin oheisohjelmaa, jota kannattaa tulla paikanpäälle katsomaan. Paikalla tietysti myös kaikki Suomen hiihdon huippunimet, Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja löytyypä lähtölistoista myös ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinenkin, Tuovinen muistuttaa.
Hän, kuten koko kisaorganisaatiokin, uskoo, että Äänekosken SM-hiihdot ovat ihan erilaiset kuin mihin on totuttu.

- Tässä ei siis olla rakentamassa hiihtokilpailuja vaan hiihtotapahtumaa! Näin on meidän järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Eero Hakonen toistanut useaan otteeseen SM-hiihtoja järjestettäessä. Sellaista meillä on nyt luvassa, eli tapahtuma, josta löytyy kaikille jotakin, Ella Tuovinen vakuuttaa.

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle