Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomen jalkapallomaajoukkueen menestysodotukset jalkapallon EM-kisoissa

Suomen jalkapallomaajoukkueen menestysodotukset jalkapallon EM-kisoissa

Suomen jalkapallomaajoukkue eli Huuhkajat teki marraskuussa 2019 historiaa, kun se eteni ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-lopputurnaukseen. Markku Kanerva, Teemu Pukki, Lukas Hradecky sekä kumppanit saivat suomalaisen jalkapallokansan sekaisin. Uusi vuosi tuo kuitenkin mukanaan uuden haasteen: EM-lopputurnaus. Suomi joutuu kisoissa kovaakin kovempaan lohkoon, kun se saa vastaansa kotistadioneillaan pelaavat Tanskan ja Venäjän sekä FIFA-rankingin ykkösjoukkueen Belgian. Helppoja pisteitä ei todellakaan ole jaossa, ja Suomen joukkue pääseekin mittaamaan tasoaan Euroopan ehdottomien huippujoukkueiden seurassa.

Voiko Suomi yllättää?

Suomi arvottiin omaan lohkoonsa alimmasta eli neljännestä arvontakorista. Sanomattakin selvää siis on, että vastaan tulee pelkästään korkeamman FIFA-rankingin omaavia joukkueita. Arvoturnauksissa yksittäisten otteluiden merkitys on kuitenkin aina suuri, ja jalkapallohistoria tunteekin paljon esimerkkejä joukkueista, jotka alkulohkoissa yllättävät merkittävästi suurempia joukkueita. Suomen kohdalla suurempien maiden kaataminen vaatii lähes täydellistä nappisuoritusta, mutta ei suinkaan mahdottomuuksia. Moni vedonlyöntisivusto sekä nettikasino tarjoaa varmasti herkullisia pelikohteita Suomen otteluihin, sillä urheilufanit haistelevat mielellään yllätyksiä. Mikä sen mukavampaa kuin Huuhkajien voitto ja mukava rahasumma päälle?

Peliyhtiöt tulevat varmasti vastaanottamaan EM-kisojen aikaan merkittävän pelivaihdon etenkin suomalaisilta pelaajilta. Tämän pelivaihdon vaikutus kertoimiin tullaan toki näkemään lähempänä, mutta realismia on, että esimerkiksi Belgiaa vastaan Suomen kerroin tulee olemaan korkea. Esimerkiksi Romelu Lukaku ja Kevin de Bruyne ovat jo paperillakin sellaisia nimiä, jotka tekevät Belgiasta ison pahan suden oloisen vastustajan. Muista vastustajista Venäjä ja Tanska saavat varmasti kotiyleisön edusta kaiken irti, mutta tuskin suomalaisetkaan fanit noilla stadioneilla täysin tuppisuuna tulevat istumaan.

Pelaajavalinnat aiheuttavat päänvaivaa

Kuten todettua, Suomen menestyminen kesällä vaatii pelillistä nappisuoritusta. Se vaatii myöskin yksittäisen pelaajien onnistumista. Suomen materiaali ei ole kovin laaja, eikä Markku Kanervalla ole heittää kentälle kovin montaa huippuluokan maalintekijää tai keskikentän moottoria. Kenttäpelaajista ehdottomasti tärkeimpiä yksilöitä Riven palapelissä ovat keskikenttäpelaajat Tim Sparv ja Glen Kamara, topparipari Paulus Arajuuri-Joona Toivio sekä tietenkin ykköshyökkääjä Teemu Pukki. Myöskin maalivahti Lukas Hradecky on tärkeä palanen, mutta Jesse Jorosen myötä Suomi kyllä kestäisi tarvittaessa myöskin Hradeckyn loukkaantumisen.

Kisojen lähestyessä keskustelu myöskin pelaajavalinnoista tulee kiihtymään. On totta, että Roman Eremenko toisi vahvistusta hyökkäykseen ja Niklas Moisander puolustuslinjaan, mutta riittääkö Markku Kanervalla uskallusta tehdä tällaisia valintoja? Tämä valintatilanne on hyvinkin vaikea, sillä myöskin joukkueen sisäinen harmonia ja yhteistyön henki ovat Suomelle mahdollisia menestysvaltteja. Toki niitä ovat myöskin Eremenkon oivaltavat läpisyötöt tai Perparim Hetemaj'n pyyteetön kahden suunnan rouhiminen. On todella mielenkiintoista nähdä, minkälainen Suomen lopullinen kisajoukkue tulee olemaan, ja mihin ratkaisuun Kanerva sekä edellä mainitut pelaajat valinnoissaan päätyvät.

Ihmeitä on ennenkin tehty

On totta, että Suomen lopputurnauspaikka oli jo itsessään Huuhkajien kaikkien aikojen kovin saavutus ja torijuhlat sekä pitch invasionit tällaisen riemuvoiton jälkeen olivat enemmän kuin ansaittuja. Lopputurnaus tulee olemaan koko joukkueelle sekä suomalaiselle jalkapalloyhteisölle täysin uusi koitos, ja se tarjoaa varmasti ennennäkemättömiä kokemuksia, joskin myös haasteita. Tiivistahtinen turnaus kuormittaa pelaajia paljon, eikä Suomen pelaajamateriaali kestä loputtomiin tärkeiden avainpelaajien mahdollisia loukkaantumisia. Menestysmahdollisuuksien optimoimiseen tarvitaan siis huolellisen valmistautumisen ja hyvän taktiikan ohella ripaus tuuriakin.

Suomi lähtee kohti uutta ja tuntematonta. Lienee turvallista todeta, että Euroopan mestaruuden odottaminen on turhan optimistista, mutta päätavoite Suomella suuntautuukin varmasti alkulohkon selvittämiseen. Tämäkin vaatii kovia suorituksia, mutta kuten sanottua, ei mahdottomuuksia. Yksittäiset pisteet tai jopa yksittäiset voitotkin ovat kovassa lennossa oleville Huuhkajille täysin saavutettavissa oleva asia, ja urheiluhistoria tuntee paljon suurempiakin ihmeitä kuin mitä Huuhkajien eteneminen alkulohkosta jatkoon olisi. Pahimmat pessimistit voivat muistella esimerkiksi sitä, kun Islanti pudotti Englannin pois jatkosta EM-kisoissa 2016.


Takaisin edelliselle sivulle