Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Giron voittotaistelu jatkuu loppuun asti - Sestrieren nousut eivät tuoneet ratkaisua

Giron voittotaistelu jatkuu loppuun asti - Sestrieren nousut eivät tuoneet ratkaisua

Italian ympäriajossa on jo lähes 3500 kilpailukilometriä takana, mutta voitto ratkeaa vasta sunnuntaina Milanossa ajettavassa 15,7 kilometrin henkilökohtaisessa aika-ajossa. Toiseksi viimeinen 190 kilometrin ja noin 3700 nousumetrin etappi tasoitti kokonaiskilpailun kärjen niin, että kaksi ensimmäistä ovat samalla sekunnilla. Ykkösenä on aikaisempien aika-ajojen tulosten sadasosasekuntien turvin 24-vuotias australialainen Jai Hindley ennen britti Tao Geoghegan Hartia. Näin voitosta nousivat kamppailemaan ajajat, jotka eivät vielä olleet kantaneet johtajanpaitaa tässä kilpailussa.

Toiseksi viimeinen etappi, viimeinen yhteislähtö ja viimeinen vuoristoetappi, ajettiin Albasta Sestriereen yli 2000 metrin korkeuteen. Alkuperäisen etappisuunnitelman mukaan reitin piti mennä Ranskan puolelle ja tulla sieltä Sestriereen maaliin, mutta Ranskan koronatilanne muutti suunnitelmia. Nyt ajettiin lopuksi kolme kertaa Sestrieren nousun päälle.

Etappi alkoi jälleen ison ryhmän irtiotolla. 21 ajajan ryhmässä oli mukana myös muutama kirimies, kuten pistekilpailun johdossa oleva ranskalainen Arnaud Demare. Häntä kiinnostivat 52 kilometrin kohdalla olevan välikirin pisteet. Ne hän ottikin ja lisäsi vain johtomarginaaliaan toisena olevaan Peter Saganiin.

Irtiottoryhmä hajosi, kun ensimmäisen kerran ylitettiin Sestriere. Silloin maaliin oli matkaa reilu 50 kilometriä. Takana pääjoukossa kokonaistilanteessa kolmantena olleen Tao Geoghegan Hartin Ineos Grenadiers -joukkue aloitti oman vetonsa pääjoukon kärjessä. Astana oli tehnyt vetotöitä pitkään, mutta sen voima ei riittänyt ajaa karkulaisia kiinni. Ineosilla oli suunnitelma ja se näytti olevan tehokas. Pääjoukko harveni ja iso harvennus tapahtui, kun pääjoukko ylitti toisen kerran Sestrieren.

Ineosin ja erityisesti sen hirmukunnossa olevan Rohan Dennisin veto kärjessä pudotti ison joukon kokonaiskilpailun kärkimiehiä. Loppujen lopuksi Dennisin takapyörässä pysyivät vain Ineosin ykkösmies Tao Geoghegan Hart ja Jai Hindley (Sunweb). Kolmikon mukana oli välillä alkuperäisestä irtoryhmäläisiä, mutta he eivät kestäneet Dennisin vetoa. Vauhdista putosivat jo aikaisemmin kilpailun johdossa ollut Hindleyn joukkuetoveri Wilco Kelderman, neljäntenä ollut Pello Bilbao, viidentenä ollut Joao Almeida ja muut kärkimiehet.

Kolmikko Dennis - Geoghegan Hart – Hindley nousi yhdessä kolmannen nousun viimeisiä kilometrejä. Kun maaliin oli hieman yli kolme kilometriä, Hindley yritti omaa iskuaan. Geoghegan Hart oli kuitenkin valppaana ja hyvävoimaisena. Hindley ei päässyt karkuun, vaikka teki uuden yrityksen kilometri myöhemmin. Kaksikko tuli lopun rintarinnan ja ratkaisu meni aivan loppuun. Siinä britti Geoghegan Hart oli vahvempi. Hindley oli toinen ja Ineosin voiton avaimena ollut Rohan Dennis kolmantena. Pitkään johtajan pinkkipaitaa kantanut Joao Almeida nousi lopussa hyvin ja sijoittui neljänneksi minuutin ja yhden sekunnin voittajalle jääneenä.

Kokonaiskilpailun johdossa on Jai Hindley, mutta samalla ajalla toisena on Tao Geoghegan Hart. Kolmantena on Wilco Kelderman. Hän on jäänyt jo hieman yli puolitoista minuuttia.

Ensimmäistä isoa ympäriajoaan ajava Jaakko Hänninen tuli maaliin sijalla 86 vajaan 28 minuuttia voittajan perässä. Näin suomalaiselta puuttuu vain päätösetappi, jotta Italian ympäriajo on suoritettu kunniakkaasti.

- Viimeinen maantie-etappi ajettu. Minulle myös tämä päivä oli pullo- ja tuulenhalkomishommia. Näyttää siltä, että saavutimme ennakkoon asetettuihin tavoitteisiin nähden todella hyvät kokonaissijoitukset (parhaina 16. Paret-Peintre ja 17. Warbasse). Erot sijoitusten molemmin puolin ovat isot, joten päätösetapin ei pitäisi tuoda muutoksia sijoituksiin. Joukkueen sijoitukset lämmittävät mieltä. On mukava nähdä, että joukkueen eteen tehty oma työ ei ole mennyt hukkaan, summasi Jaakko Hänninen.

Päätösetappi on 15,7 kilometrin aika-ajo. Se ajetaan 16 kilometriä Milanon ulkopuolella sijaitsevasta Cernusco sul Naviglosta Milanoon. Reitti on profiililtaan tasainen.

Tulokset - 103. Giro d'Italia (2.UWT)
Etappi 20/21 Alba - Sestriere (190 km)

1  Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers 4:52:45
2  Jai Hindley (Aus) Team Sunweb s.a.
3  Rohan Dennis (Aus) Ineos Grenadiers + 0:25
4  Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep + 1:01
5  Andrea Vendrame (Ita) AG2R la Mondiale + 1:34
6  Einer Augusto Rubio Reyes (Col) Movistar Team + 1:35
7  Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren s.a.
8  Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb s.a.        
9  Attila Valter (Hun) CCC Team + 1:48
10  James Knox (GBr) Deceuninck-Quickstep + 2:00
86  Jaakko Hänninen (Fin) AG2R La Mondiale + 27:45

Tilanne 20/21 etapin jälkeen
1  Jai Hindley (Aus) Team Sunweb 85:22:07
2  Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers s.a.
3  Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb + 1:32
4  Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren + 2:51
5  Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep + 3:14
6  Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team + 6:32
7  Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo + 7:46
8  Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe + 8:05
9  Fausto Masnada (Ita) Deceuninck-Quickstep + 9:24
10  Hermann Pernsteiner (Aut) Bahrain McLaren + 10:08
73  Jaakko Hänninen (Fin) AG2R La Mondiale 3:33:28

UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle