Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Hurjat lentopallohaasteet jatkuvat

 
Hurjat lentopallohaasteet jatkuvat


MM-hopeajoukkue Puola maajoukkueen seuraava vastustaja maailmanliigassa
Toni Flink, Tampere

Lentopallomaajoukkueen haasteet maailmanliigassa jatkuvat voitokkaan viime lauantain Brasilia-ottelunkin jälkeen todella kovina. Seuraavien kahden päivien aikana vastaan asettuu neljä kertaa hallitseva maailmanmestaruuskisojen hopeajoukkue Puola.

Näin lentopallomiehillä on siis ilo pelata edellisten MM-kisojen finalisteja vastaan kuusi perättäistä peliä parin viikon sisällä!

- Tämä on upea tilaisuus kohdata MM-finaalimaat: jo siitä ihon pitää mennä "kananlihalle". Ottelut ovat myös tärkeitä, päätetäänhän niissä lohkon kakkospaikan kohtalo ja mahdollisuus päästä Final Six-turnaukseen Serbiaan. On upeaa taistella tuollaisista panoksista Puolan kanssa, Suomen päävalmentaja Mauro Berruto hehkuttaa.

Toinen tuleminen Puolan lentopallossa

Puolan suurimmat menestyksen vuodet asettuvat 1970-luvulle, jolloin joukkue voitti mm. Montrealissa olympiakultaa 1976 ja maailmanmestaruuden Meksikossa 1974. EM-kisoissa Puola otti peräti viisi perättäistä hopeaa 1975-1983.

Aina 1980-luvun maan muutenkin vaikeille vuosille asti lentopallomaajoukkue taisteli mukana arvokisoista, mutta synkkien vuosien jälkeen uusi tuleminen alkoi vasta 1990-luvun lopulla.

MM-kisoihin Puola palasi 1998 ja uuden tulemisen huipentumana maa saavutti Raul Lozanon valmennuksessa MM-hopeaa 2006

Lentopallon suosion palaaminen huipputasolle loi mahdollisuudet kovaan panostamiseen ja sen tuloksena maassa juhlitiin MM-hopeaa. Mitalin arvoa nosti entisestään se, että joukkue koki henkisesti kovan iskun ennen kisoja 24-vuotiaan tähtipelaaja Arkadiusz Golasin menehdyttyä liikenneonnettomuudessa toukokuussa.

Maailmanliigassa Puola on ollut mukana vuodesta 1998 lähtien saavuttaen kaksi kertaa neljännen tilan (2005 ja 2007).

Pekingin olympialaisissa Puola pelasi komean alkusarjan häviten vain yhden ottelun (Brasilialle 0-3). Puolivälierissä se taisteli täysin tasapäin välieräpaikasta Italian kanssa, mutta hävisi viidennen erän 15-17 pudoten jatkosta.

Uusi päävalmentaja Argentiinasta

Puolan päävalmentajaksi tuli tämän vuoden alussa argentiinalainen Daniel Castellani, joka on niittänyt mainetta ja kunniaa menestyksen ohessa SKRA Belchatowin joukkueessa. Samassa joukkueessa on viimeiset kolme vuotta pelannut suomalaisista Janne Heikkinen.

Castellani saavutti pelaajaurallaan 1982 MM-pronssia ja 1988 Söulissä olympiapronssia. Hän ehti valmentaa jo 1990-luvun alussa hetken Argentiinankin maajoukkuetta.

Suomen maajoukkueen kapteeni Tuomas Sammelvuo pitää luonnollisesti Puolaa kovana joukkueena.

- Puola on erittäin fyysinen joukkue, jossa on pitkät keskitorjujat ja hakkuri sekä esimerkiksi erittäin kovan fysiikan omaava yleispelaaja Zbigniew Bartman. Joukkueella on myös hyvä syöttö, Sammelvuo arvioi muutaman nähdyn tämän kesän maailmanliigan ottelun perusteella.

Sammelvuo uskoo Puolan pelityylin sopivan Suomelle.

- Puola on varmasti kovempi kuin Venezuela. Mielenkiintoista on nähdä muun muassa tulevan Kedzierzynin seurakaverin hakkurin Jakub Jaroszin otteet, Sammelvuo jatkaa.

Paljon vakiomiehiä lomalla

Puolan maajoukkue koki ainakin maailmanliigan ajaksi aikamoisen muutoksen myös pelaajarintamalla. Pekingin olympialaisten vakiomiehistä poissa ovat kokonaan hakkuri Mariusz Wlazly, yleispelaajat Michal Winiarski, Sebastian Swiderski ja Piotr Gruszka ja keskitorjuja Daniel Plinski. Lisäksi passari Pawel Zagumnya ei ole näkynyt joukkueen mukana kertaakaan, vaikka hän 19 pelaajan listalla onkin.

Näin olympialaisten ja MM-kisojen vakiomiehistä mukana ovat lähinnä Marcin Wika, Lukasz Kadziewicz, Marcin Mozdzonek ja libero Krzysztof Ignaczak.

Maailmanliigan neljän edellisen viikonvaihteen aikana joukkueen hakkurina on ahertanut Jakub Jarosz ja passarin tehtäviä ovat jakaneet Mikko Oivasen Rzeszowin Pawel Woicki ja Brasiliaa vastaan molemmat pelit Lodzissa pelannut Jastrzebskin Gregorz Lomacz.

Yleispelaajina päävastuun ovat kantaneet Czestochowan Piotr Nowakowski ja hänen rinnallaan Belchatowin Bartosz Kurek tai Czestochowan Zbigniew Bartman. Keskipelaajina ovat olleet Belchatowin kaksikko Michal Bakiewicz-Marcin Mozdzonek.

Kaksi kohtaamista 2000-luvulla

Suomi on kohdannut Puolan 2000-luvulla vain kahdesti: Moskovan EM-kisoissa 2007 Suomi kukisti hurmioituneena edellisvuoden MM-hopeajoukkueen alkulohkossa 3-0 ja kolmisen kuukautta myöhemmin olympialaisten esikarsintojen merkityksettömässä finaalissa Unkarissa numerot olivat toisin päin.

Berruto ei lähde vielä tarkemmin erittelemään Puolan joukkueen osaamista ja kykyjä. Hänen mukaan suurimmat haasteet on jälleen oman joukkueen henkisellä puolella.

- Nämä pelit ovat enemmänkin testi meidän joukkueelle. Vaikeinta on olla Brasilia-voiton jälkeen henkisesti valmiina. Urheilu on mahtavaa ja julmaa,koska saavutettuasi jotain seuraavana päivänä sinun pitää olla valmis saavuttamaan jotain vielä vaikeampaa, Berruto toteaa.

Miesten lentopallomaajoukkueen tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle