Laura-Österberg-Kalmari iski ottelussa yhden maalin.

Naiset selvään voittoon Pohjois-Irlannista

Elokuun lopussa alkaviin EM-kisoihin valmistautuva naisten maajoukkue kaatoi Pohjois-Irlannin maantaina viimeisessä kisoihin valmistavassa ottelussaan selvin 4-0 (1-0) lukemin. Suomen maaleista vastasivat Sanna Talonen, Essi Sainio, Laura Österberg-Kalmari ja Annica Sjölund.

Vahva kenraali

Ottelu alkoi hiukan hermostuneesti, eikä kumpikaan joukkue päässyt rakentamaan kunnon hyökkäyksiä. Suomi sai kuitenkin rivinsä nopeasti kuntoon ja alkoi vyöryttää peliä Pohjois-Irlannin päätyyn. Seitsemännellä minuutilla Laura Österberg Kalmari antoi vasemmalta tulleen syötön mennä ovelasti ohitseen ja Jessica Julin pääsi laukomaan hyvästä paikasta 15 metristä. Pohjois-Irlannin maalivahti Emma Higgins torjui laukauksen kuitenkin kulmapotkuksi.

Kulmapotkua seurasi melkoinen hässäkkä vieraiden maalilla, mutta lopulta pallo purettiin väljemmille vesille. Heti perään Österberg Kalmarin pystysyöttö oli kuitenkin vapauttaa Linda Sällströmin, mutta puolustus ehti viime hetkellä katkoon. 12. minuutilla kävi kuitenkin toisin. Österberg Kalmari vapautti Sanna Talosen, joka ehti palloon juuri ennen Higginsiä, kiersi maalivahdin ja sijoitti Suomen johto-osuman tyhjään maaliin.

19. minuutilla Susanna Lehtinen oli lähellä lisätä Suomen johtoa, mutta pusku läheltä suuntautui suoraan Higginsin syliin. Pohjois-Irlanti pääsi hätyyttämään Tinja-Riikka Korpelan maalia lähinnä vapaapotkuilla, joita oli juonimassa ennen kaikkea Rachel Furness. 23. minuutilla Furnessin vapaapotku löysi maalin kulmalta vapaaksi jääneen Sarah McFaddenin, jonka ohjauksen Korpela kuitenkin erinomaisesti torjui.

Peli kulki edelleen Suomen hallussa, mutta ratkaisevat syötöt karkasivat hiukan sivuun tai pitkiksi, eikä todellisia tuhannen taalan paikkoja Higginsin maalilla nähty. Pelin tempo myös hiukan laski, joskin 32. minuutilla Talonen pääsi laukomaan voimalla vapaapotkun 25 metristä, mutta Higgins sai ohjattua pallon yli poikkipuun.

Pohjois-Irlanti puolusti koko joukkueen voimin ja tiukka sumppu vaikeutti ensimmäisellä puoliajalla Suomen hyökkäyspeliä. Toisaalta kotijoukkueen takalinjat pääsivät varsin helpolla, kun vieraat eivät juuri painetta pystyneet Suomen päätyyn luomaan.
Runsaasti vaihtoja

Suomi joutui jo avausjaksolla tekemään yhden vaihdon Miia Niemen saatua kovan tällin ja tauolla emännät tekivät kaksi vaihtoa lisää. Peli pysyi kuitenkin Suomen hallinnassa myös toisen puoliajan alussa, 52 peliminuutin kohdalla Julin nousi vahvasti laidalla ja keskitys löysi maalinedustalta Essi Sainion, jonka pusku suuntautui kuitenkin kohti Higginsiä.

Suomi pyöritti ennen kaikkia vasemmalla laidalla muutamaan kertaan peliä mainiosti ja etenkin Österberg Kalmari oli jatkuvana riesana Pohjois-Irlannin puolustukselle. 61. minuutilla sitten rävähti. Sainio sai pallon Österberg Kalmarin syötöstä vasemmalla laidalla, eteni muutaman metrin kohti keskustaa ja laukoi reilusta 20 metristä pallon komeasti takaylänurkkaan.

70. peliminuutin kohdalla Suomella oli peräjälkeen useampi erikoistilanne ja Sainion kulmapotkun jälkeen pallo pomppi jo miltei maaliin, mutta vieraiden puolustus siivosi pallon viime hetkellä väljemmille vesille. Kuusi minuuttia myöhemmin Österberg Kalmari pääsi puolestaan yrittämään lähietäisyydeltä kahdestikin Sällströmin keskityksestä, mutta ilman tulosta. Minuutti edellisestä ja Österberg Kalmari keskitti Annica Sjölundille avoimeen paikkaan, mutta Higgins torjui mainiosti.

Vaihtoja tehtiin lisää, mutta ote pysyi edelleen Suomella. Juuri vaihdosta tullut Katri Nokso-Koivisto keskitti mainiosti 84. minuutilla, mutta Sjölundin pusku pamahti epäonnisesti ylärimaan. Reilua minuuttia myöhemmin Sjölund pääsi hyvin väliin Pohjois-Irlannin puolustuksen pallotteluun, laukoi ja Österberg Kalmari siirsi läheltä irtopallon verkkoon numeroiksi 3-0. Vielä tämän jälkeenkin Suomi haki hanankasti lisäosumia ja kapteeni Anne Mäkinen sekä Tiina Salmén olivatkin lähellä vielä osua. Lisäajan jo pyöriessä Mäkinen myös onnistui ja laukoi rangaistusalueen vasemmasta kulmasta loppunumeroiksi 4-0,

Suomi oli ottelussa kauttaaltaan hallitseva osapuoli ja loppunumeroissa ei pelitapahtumiin nähden ollut lainkaan liikaa. Vahva puolustuspeli ja hyökkääminen laajalla rintamalla antavat odottaa paljon myös edellä olevalta EM-lopputurnaukselta.

Suomi – Pohjois-Irlanti 4-0 (1-0)
12. 1-0 Sanna Talonen
61. 2-0 Essi Sainio
86. 3-0 Laura Österberg Kalmari