Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Suomen tuliaistoiveet Italiasta: Lisää oppia ja voittoja

 
Suomen tuliaistoiveet Italiasta: Lisää oppia ja voittoja


Koripallon EM-kisoista karsiutuminen oli kova isku Italian maajoukkueelle, joka on kuluvalla vuosikymmenellä voittanut niin olympiahopeaa 2004 kuin EM-pronssiakin 2003. Torstai-iltana Italian pettymysten listalle voisi lisätä ensimmäisen tappion Suomelle sitten vuoden 1965, mikäli Porto San Giorgioon saapuneelta maajoukkueelta kysytään.

Italia ja Suomi päättävät urakkansa EM-lisäkarsinnassa myöhään torstai-iltana. Molemmat joukkueet jäävät ilman EM-kisapaikkaa, kun Ranska maanantaina kärsimästään Suomi-tappiostaan huolimatta eteni jo aiemmin pudotuspeleihin.

Ilman panoksia Porto San Giorgion illassa ei kuitenkaan torstaina pelata.

- Niin kauan kun kaikki pelaajamme eivät pelaa illasta toiseen sellaisessa ympäristössä, joka valmistaa maksimaalisesti näihin peleihin, on jokainen peliminuutti huippumaita vastaan meille ensiarvoisen tärkeä ja korvaamattoman arvokas, toteaa Suomen valmennusjohtoon kuuluva Pekka Salminen.

Suomen monivuotinen oppimisprosessi on tuottanut tunnettuja tuloksia. Ensin Suomi nousi sarjaporrasta ylemmäs Euroopan A-divisioonaan, jossa se on nyt onnistunut napsimaan sensaatiomaiset yllätysvoitot maailman huippujoukkueisiin lukeutuvista Serbiasta ja Ranskasta. Lisäksi maajoukkue on valmistavissa maaotteluissaan kaatanut tukun muita valiojoukkueita; Afrikan mestari Angolan, Latvian, Tshekin, Ukrainan, Unkarin, Uuden-Seelannin ja Viron.

Suomi on matkan varrella oppinut haastamaan johdonmukaisesti vastustajansa, jotka kansainvälisen koripalloliiton rankingissa ovat lähes poikkeuksetta Suomea kymmeniä pykäliä korkeimmilla sijoilla. Seuraava oppimisaskel on johdonmukaisesti voittaa ennakkoon nimekkäämpiä kilpaveljiä.

- Pelasimme Ranskaa vastaan mainion ottelun. Yleinen tuntumamme on kuitenkin, että pystymme vielä paljon parempaankin. Tämän joukkueen rajoja ei ole vielä saavutettu, Salminen arvioi.

- Perusrutiinin ja –tekemisen tason nostamisessa korkeammalle tasolle meillä on oppimista. Italia on tästä hyvä esimerkki. Heillä oli Vantaalla suoritustaso niin kova, ettemme pitkään pystyneet vastaamaan siihen. Itse teimme paljon pieniä virheitä, jotka pitäisi saada karsittua pois. Siinä missä ranskalaiset ovat superatleettisia, ovat italialaiset työjuhtia, joiden perustyö on korkealaatuista, lisää Salminen.

Suomen ja Italian ensimmäisessä kohtaamisessa Vantaan Energia Areenalla kotijoukkue oli pahimmillaan 13 pisteen tappioasemassa, kunnes löysi päätösneljänneksellä hurmosmaisen kirivaihteen. Suomi nousi taistelemaan aina voitosta asti ja Teemu Rannikolla oli jopa mahdollisuus voittaa ottelu Suomelle pelin viime hetkillä, mutta ratkaisuheitto ei uponnut. Ranskaa vastaan Rannikko sai revanssinsa upottamalla heitoillaan Vantaalla vierailleet NBA-tähdet.

Italialla kunniakortti pelissä

Rannikko tietää, ettei helppoa ottelua ole luvassa torstaina.

- Motivoitunut porukka tulee varmasti vastaan. Italia pelasi järkyttävän pelin Ranskassa ja otti 20 pistettä turpaan. Italiassa media on lähestulkoon murhannut kaikki pelaajat. Kritiikki on ollut kovaa ja varmasti italialaiset haluavat pestä naamansa, kertoi Rannikko heti voitetun Ranska-ottelun jälkeen viitaten Italian EM-toiveet murskanneeseen tappioon (61-81) Ranskassa.

- Meidän pitää olla valmiina alusta saakka. Kakkossija lohkossa, jossa meidän lisäksi on maat nimeltään Italia ja Ranska olisi kova juttu. Ja kakkossijaa lähdetään hakemaan, Rannikko lisäsi.

Voitto on mielessä myös italialaisleirissä, jossa Suomi-ottelun voitosta on tehty kunnia-asia.

- Suomea vastaan kyse on (Italian) sinisen paidan kunnioittamisesta, jyrisi Italian päävalmentaja Carlo Recalcati maajoukkueen tiedotustilaisuudessa.

- Ottelu Suomea vastaan on tärkeä. Jokainen peli maan paidassa tulee pelata täysillä – on kyseessä sitten olympiafinaali tai valmistava maaottelu, peräänkuulutti Italian kapteeni Matteo Soragna.

Italian sankariksi Vantaalla nousseella NBA-miehellä Marco Belinellillä oli sanat Recalcatin ja Soragnan vaatimusten tueksi.

- Kun pistät maasi edustusasun päälle, on aina annettava kaikkensa. Se on pidettävä mielessä. Olemme pahoillamme, ettemme pystyneet voittamaan Ranskaa, mutta mennyttä ei kannata muistella. Meidän on harjoiteltava kovaa ja valmistauduttava Suomen kaatamiseen.

Italia ja Suomi ovat kohdanneet historian saatossa 17 kertaa. Suomen ainokainen voitto otteluista on peräisin vuodelta 1965, jolloin Suomi voitti Italian EM-kisoissa Kari Liimon 23 pisteen siivittämänä niukasti 60-59. Peräkkäisiä voittoja Italialla on Suomesta koossa peräti 12.

Italia jäi käynnissä olevissa karsinnoissa EM-lopputurnauksesta sivuun ensi kertaa sitten vuoden 1961, jolloin se ei osallistunut lainkaan. Huimat 21 peräkkäistä EM-kisaesiintymistä toi Italialle kaksi EM-kultaa (1983, 1999), kaksi EM-hopeaa (1991, 1997) ja neljä EM-pronssia (1971, 1975, 1985, 2003). Lisäksi Italia on voittanut kahdesti olympialaisen hopeamitalin (1980, 2004).

Italian ja Suomen välinen ottelu käynnistyy torstai-iltana Porto San Giorgiossa klo 21.30 Suomen aikaa. TV Viisi näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Suomen Koripalloliiton tiedotteesta / UrheiluSuomi.com


Takaisin edelliselle sivulle