Ruotsi voitti miesten ja naisten maaottelut

Ruotsin taistelutahtoinen joukkue löi Suomen kotikentällään sekä miesten että naisten maaottelussa. Miesten maaottelun Ruotsi voitti pistein 208 – 200 ja naisten maaottelun pistein 213 – 197. Kuvassa päätöslajin miesten 800 metrin voittaja Mikko Lahtio.

Yhdeksän suomalaista kykeni sunnuntaina lajivoittoon. He olivat miehistä Mikko Lahtio, Jukka Keskisalo, Jussi Heikkilä, Frantz Kruger ja Ari Mannio sekä naisista Mari Järvenpää, Nooralotta Neziri, Noora Pesola ja Merja Korpela.

Miesten maaottelu ratkesi viimeisessä lajissa

Miesten maaottelun tilanne ennen viimeistä lajia 800 metrin juoksua oli kuusi pistettä Ruotsin eduksi. Suomen olisi tullut kyetä voittamaan päätöslaji pistein 15 – 7 yltääkseen maaotteluvoittoon.

Ensikertalainen Rami Oravakangas koetti kovalla vauhdinpidolla tiputtaa ruotsalaiset, mutta uupui itse 600 metrin jälkeen. Mikko Lahtio kiri lajivoittoon kauden kotimaisella kärkiajalla 1.47,70, mutta Robert Rotkirch ja Oravakangas olivat kaksi viimeistä.

Estejuoksussa Euroopan mestari Jukka Keskisalo kukisti Pohjolan ennätysmiehen Mustafa Mohamedin terävällä 300 metrin kirillään. Keskisalon voittoaika oli 8.33,12. Myös muissa kestävyysjuoksuissa Suomen joukkue olisi kipeästi kaivannut Keskisaloa – tai Suomen mestari Lewis Koriria.

5000 metrillä Ruotsin Olle Wallerängin kolmen kierroksen kiri oli liikaa Matti Räsäselle. Loppusuoralla myös Johan Wallerstein ohitti uupuneen Räsäsen. Voittoaika oli 14.24,38. Hitaan alun jälkeen viimeinen kilometri juostiin 2.37,2.

Mari Järvenpää voitti naisten 1500 metriä jo kolmantena peräkkäisenä vuotena. Estejuoksun voittaja Sandra Eriksson kiri toiseksi ja hänen siskonsa Heidi Eriksson neljänneksi. Voittoaika oli vain kolme sekuntia hitaampi kuin miehillä.

Naisten 10000 metrillä Ruotsi vei ylivoimaisen kolmoisvoiton. Yllätysvoittaja oli ensimmäisen 10000 metrin kilpailunsa juossut Malin Liljestedt ajalla 35.17,83. Paras suomalainen Anna-Mari Määttänen hävisi hänelle yli minuutin.

Suomi hallitsi aitajuoksuja

Suomalaiset voittivat neljästä aitajuoksusta kolme. Neljäskin voitto jäi miesten 110 metrillä vain 0,05 sekunnin päähän, kun Ruotsin Philip Nossmy löi Juha Sonckin ajalla 13,78. Antti Korkealaakso juoksi kolmanneksi ajalla 13,98.

400 metrin aitajuoksussa Jussi Heikkilä oli ylivoimainen ajalla 50,48. Kukaan muu kilpailijoista ei kyennyt alle 52 sekunnin tulokseen. Ensikertalainen Gustav Klingstedt kaatui kahdeksannella aidalla, mutta juoksi viimeisenä maaliin asti.

Naisten 100 metrin aitajuoksussa neljä kilpailijaa kuudesta juoksi ennätyksensä. Yllätysvoittaja oli vasta 16-vuotias lahjakkuus Nooralotta Neziri.

Neziri paransi ennätystään roimasti 0,31 sekuntia tulokseen 13,48. Johanna Halkoaho sijoittui toiseksi vain 0,02 sekuntia hävinneenä. Ensikertalainen Ida Aidanpää oli neljäs ennätyksellään 13,85.

Jonathan Åstrand spurttasi 21,00

Sunnuntain paras suomalainen pikajuoksija oli 200 metrillä Johan Wissmanin jälkeen toiseksi uudella ennätyksellään 21,00 sijoittunut Jonathan Åstrand. Wissmanin voittoaika oli 20,56. Suomen mestari Visa Hongisto oli vasta viides.

Naisten 100 metrillä paras suomalainen oli kolmanneksi heittäytynyt juniori Jenna Jokela ajalla 11,89. Hän hävisi voittaja Emma Rienasille vain 0,09 sekuntia. Suomen mestari Sari Keskitalo oli vasta neljäs.

Miesten 4x400 metrillä joukkueet kamppailivat rinta rinnan lähdöstä maaliin. Ruotsin ankkuri brasilialainen Nil de Oliveira onnistui niukasti pitämään Matti Välimäen takanaan. Suomen joukkueessa juoksivat lisäksi Ville Wendelin, Visa Hongisto ja Santeri Tukia. Voittoaika oli 3.09,67.

Naisten 4x400 metriä ratkaisi Ruotsin joukkueen kolmannen osuuden loistavasti juossut vasta 16-vuotias Sandra Wagner. Voittoaika oli 3.36,41. Emma Millard, Sanna Aaltonen, Ilona Ranta ja Karin Storbacka kohensivat kauden kotimaiseksi kärkiajaksi 3.37,84.

Ari Mannio voitti keihäänheiton

Ruotsin 28-vuotias Gabriel Wallin aiheutti suomalaisille keihäänheittäjille rytmihäiriön. Viidennellä kierroksella Wallin maahansyöksytekniikalla kiskaisi parhaan tuloksensa neljään vuoteen 79,69 – ja siirtyi kilpailun johtoon.

Nuorten Euroopan mestari Ari Mannio ei ole tänä kesänä kertaakaan jäänyt alle 80 metrin, ja hän pystyikin viimeisellä kierroksella voittotulokseen 80,01. Teemu Wirkkala ja Antti Ruuskanen olivat kolmas ja neljäs vain 78 metrin tuloksin.

Puuskainen ja pyörivä tuuli vaikeutti ehkäpä eniten kiekonheittoa. Frantz Kruger ja Mikko Kyyrö onnistuivat siinä saavuttamaan kaksoisvoiton, vaikka jäivät hekin alle 60 metrin tuloksiin 59,91 ja 59,82.

Merja Korpela onnistui naisten moukarinheiton neljännellä kierroksella ohittamaan Ruotsin Cecilia Nilssonin. Korpelan voittotulos oli 66,23. Ruotsi kuitenkin voitti tämän lajin pistein 12 – 10.

Naisten kuulantyönnön voitti pyörähdystekniikkaa käyttävä Ruotsin Helena Engman tuloksella 17,17. Johanna Pulkkinen sijoittui toiseksi tuloksella 15,93 ja kiekonheittäjä Tanja Komulainen neljänneksi uudella ennätyksellään 14,94.

Christian Olsson palasi tapahtumapaikalle

Kolme vuotta sitten samalla stadionilla Euroopan mestariksi hypännyt Ruotsin Christian Olsson voitti miesten kolmiloikan vaikeiden loukkaantumisten jälkeen kelpo tuloksella 16,61.

Suomen mestari Aleksi Tammentie loikki hurjassa 6,3 sekuntimetrin puhurissa toiseksi elämänsä parhaalla tuloksella 16,36. Jussi Tuunanen venyi kolmanneksi hypättyään 15,72.

Naisten pituushypyssä Noora Pesolan pisin pomppu osui sekin 6,0 sekuntimetrin myötätuulipuuskaan ja vei hänet lajivoittoon mainiolla tuloksella 639. Sanna Saarman oli viides kauden parhaalla tuloksellaan 601. Saarmanin viimeinen sentin tai kaksi yliastuttu hyppy olisi sivusta arvioiden oikeuttanut toiseen sijaan.

Seiväshyppääjä Eemeli Salomäki ylitti hankalissa tuulissa 550, mutta Ruotsin 34-vuotias Oscar Janson meni yli vielä kymmenen senttiä korkeammalta. Mikael Westö täytti paikkansa hyvin sijoittumalla neljänneksi tuloksella 525.

Naisten korkeushypyn voitti Ruotsin Emma Green tuloksella 190. Suomen mestari Hanna Grobler oli toinen ylitettyään 181 ja moniottelija Maiju Mattila yllättäen kolmas tuloksella 178.