Naarasleijonat kaatoivat hallitsevan maailmanmestarin

Naisleijonat ottivat USA:n joukkueen päänahan tulevien talviolympialaisten kisakaupungissa Vancouverissa pelattavassa Hockey Canada Cupissa maanantaina. Suomi voitti turnauksen avausottelussa viime kevään maailmanmestarin USA:n 3-2 (0-2, 2-0, 1-0).

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta vauhdikas. Viitisen minuuttia mentiin tasatahtia, mutta pian hyvän alun jälkeen USA sai avausmaalinsa Gigi Marvinin sivaltaessa kiekon hallitusti Suomen verkkoon. Maalin jälkeen suomalaisilla oli muutamia hyviä maalintekotilanteita, mutta vielä ei kiekkoa saatu Jessie Vetterin selän taakse. Erän loppupuoliskolla amerikkalaiset pääsivät kokeilemaan ensimmäistä kertaa ylivoimapeliään ja se toimi välittömästi. Meghan Duggan pääsi läheltä ohjaamaan kiekon Noora Rädyn vartioimaan Suomen maaliin.

Toiseen erään suomalaiset tulivat hyvällä taisteluilmeellä ja liike kentällä parani huomattavasti. USAn pelaajan istuessa ansaittua kaksiminuuttistaan pamautti Saara Tuominen lyhyen, mutta sitäkin hienomman ylivoimapelin päätteeksi numeroiksi 2-1.  Nina Tikkinen ja Michelle Karvinen saivat maalista syöttöpisteen. Neljä minuuttia myöhemmin Karvinen käänsi voitokseen kaksinkamppailun puolustaja Angela Ruggierosta ja ujutti tämän jalan kautta hieman onnekkaasti tasalukemiin 2-2.

Kolmannen erän ainoa ja ottelun voittomaali syntyi jo päätöserän kolmannella minuutilla. Suomen joukkueen kapteeni Emma Laaksonen nousi puolustajan tontiltaan vasemmasta laidasta röyhkeästi maalille asti ja nosti rystypuolelta numeroiksi 3-2. Saara Tuominen ja Heidi Pelttari merkkauttivat syöttöpisteet. Suomi sai erässä vielä kaksi rangaistusta, mutta upeasti taistelleita naisia ei tänään kylmännyt mikään. Ottelun viimeinen minuutti oli tästä loistava esimerkki. Uuden säännön mukaiseen pitkän kiekon jälkeiseen vaihtokieltoon, sitä seuranneeseen ylipitkään, väsyneenä, mutta järkevästi ja suurella sydämellä pelattuun vaihtoon kiteytyi tänään kaikkien naisleijonien taistelu. Rajuihin tuuletuksiin päättynyt ottelu oli erinomainen alku naisleijonien olympiakaudelle.

Suomen naisten päävalmentaja Pekka Hämäläinen oli iloinen, mutta maltillinen kommentoidessaan ottelua. ”Hieno suoritus kauden avausotteluksi. Työn määrä oli hyvä, samoin ilme ja itsensä peliin laittaminen. Tämä oli omaan tekemiseen uskomisen ja joukkueen tavoitteiden kannalta tärkeä voitto, tässä turnauksessa kuitenkin vain yksi alkusarjan ottelu”, summasi Hämäläinen.

Suomi kohtaa Hockey Canada Cupissa tiistaina 1.9.2009 Kanadan, torstaina on vastassa Ruotsi. Sijoitusottelut pelataan tulevana viikonloppuna. Turnauksen tilastoja voi seurata osoitteessa www.hockeycanada.ca.